Zaskrbljeni pogledi v Kranjski Gori

Alpsko smučanje 9. Mar 202314:56 0 komentarjev
V Podkoreni potekajo zadnje priprave. Foto: OK Pokal Vitranc

Pokal Vitranc kljub otoplitvi ni ogrožen, vseeno pa vreče z več kot štirimi tonami soli v Podkorenu ponazarjajo trenutno stanje in predvsem nakazujejo smer dvojnega veleslalomskega programa.

“Če nas ne bo na koncu presenetila še kakšna tropska fronta, tekmi resda nista ogroženi. Vremenska napoved za konec tedna je malenkostno bolj ugodna. Toda s pripravo proge imamo kar nekaj težav. Temperature so previsoke. Tudi ponoči. Podlaga se mehča. Preigravamo številne scenarije. Prisiljeni se bomo prilagajati,” dva dni pred 62. pokalom Vitranc, ki bo tudi letos sestavljen iz dveh moških veleslalomov svetovnega pokala, pripoveduje dolgoletni generalni sekretar tekmovanja Srečko Medven.

Zaskrbljeni pogledi v Kranjski Gori in Podkorenu so posledica previsokih temperatur in oblačnih noči. Če je narava v začetku meseca še “sodelovala”, pa zadnje priprave potekajo v znamenju blaženja posledic otoplitve. Zato so se kranjskogorski smučarski delavci pod vodstvom Janeza Šmitka oborožili z dodatnimi zalogami soli (več kot štiri tone). Jasno je namreč, da bodo morali pred tekmovanjem progo posoliti, izključeno pa ni niti krajšanje proge oziroma uveljavitev nadomestnega štarta, kar pomeni, da bi izpustili začetno strmino.

Foto: zadnje priprave

Foto: OK Pokal Vitranc
Foto: OK Pokal Vitranc
Foto: OK Pokal Vitranc
Foto: OK Pokal Vitranc
Foto: OK Pokal Vitranc
V Podkoreni potekajo zadnje priprave. Foto: OK Pokal Vitranc
Foto: OK Pokal Vitranc
Foto: OK Pokal Vitranc
Foto: OK Pokal Vitranc
Foto: OK Pokal Vitranc

Številke, številke …

Proračun 62. pokala Vitranc je ocenjen na 1,47 milijona evrov. Kar 5.600 metrov varnostnih mrež čaka na smučarko karavano svetovnega pokala. Organizatorji so ob tem potegnili tudi 2.500 metrov optičnega kabla. Ob koncu tedna v Kranjski Gori pričakujejo tudi skoraj 200 akreditiranih predstavnikov medijev ter smučarje iz kar 27 držav.

Tekmovalna vrnitev Štefana Hadalina

Že pred dnevi so se organizatorji odločili za odpoved petkovega preizkusa proge. Tudi zaradi tega se je osrednji slovenski adut Žan Kranjec, ki je na podkorenski strmini vadil v petek in soboto, odločil za dodaten trening na Zoncolanu. Tam se mu je danes pridružil tudi Štefan Hadalin, ki se vrača na tekme svetovnega pokala. Vrhničan je sicer tekmovalni post po zdravstvenih težavah prekinil že v sredo, ko je nastopil na tekmi FIS na Osojščici ter zasedel tretje mesto.

S še boljšo rezultatsko popotnico bo na domači tekmi svetovnega pokala pripotoval mladinski smukaški svetovni prvak Rok Ažnoh. Potem ko je bil namreč na že omenjeni tekmi na Osojščici drugi, je četrtkovo preizkušnjo končal na najvišji stopnički. Anže Gartner, ki bo ob koncu tedna dočakal krst v svetovnem pokalu, pa je bil peti in osmi.

Pokal Vitranc

Sobota, 11. marec

09.30. veleslalom – prva vožnja

12.30, veleslalom – druga vožnja

Nedelja 12. marec

09.30. veleslalom – prva vožnja

12.30, veleslalom – druga vožnja

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!