Lara Gut Behrami do minimalne zmage, Ana Bucik tik za deseterico

Alpsko smučanje 28. Okt 202313:43 > 14:01 1 komentar
Lara Gut Behrami
Foto: Guliverimage

Na ledeniku Rettenbach nad Söldnom se je začela nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Z zahtevnim veleslalom je najbolje opravila Lara Gut Behrami, s čimer je Švicarka na najboljši možen način vstopila v novo zimo. Za pičli dve stotinki je ugnala vodilno po prvi vožnji Federico Brignone. Ana Bucik je osvojila 11. mesto.

Izjemno razburljiv uvod v novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju je v Söldnu pripadel Lari Gut Behrami. Švicarka je odlično odpeljala že na prvi progi, a si je v zadnjem delu privoščila napako, zaradi katere je bila po polovici preizkušnje na tretjem mestu. A 32-letnica je tudi v drugo odpeljala najbolje od vseh in zasluženo prišla do 38. zmage v karieri.

Le dve stotinki je za njo zaostala Federica Brignone. Italijanka je imela po prvi vožnji točno pol sekunde prednosti pred najbližjo zasledovalko Saro Hector, na koncu pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Blizu je bila tudi Petra Vlhova, ki ji je do zmage zmanjkalo le 14 stotink. Vse ostale tekmovalke so za Gut Behrami zaostale več kot sekundo.

Hector je osvojila četrto mesto, Marta Bassino peto, šele na šestem mestu pa najdemo aktualno zmagovalko svetovnega pokala in pred startom tekme prvo favoritinjo Mikaelo Shiffrin. Američanka tokrat ni smučala v njenem prepoznavnem slogu, za zmagovalko je na koncu zaostala točno 100 sekund.

V finalu je nastopila zgolj ena Slovenka. Ana Bucik v prvi vožnji sicer ni navdušila, tudi sama ni bila zadovoljna s prikazanim. A je z zaostankom dveh sekund in pol za Brignone zasedla 14. mesto. V drugo je Primorka odsmučala bolje in ob prihodu v cilj prevzela vodstvo skupaj s Paulo Moltzan, Američanko, ki je v drugi vožnji pridobila kar 17 mest. Obe sta na koncu končali tik za prvo deseterico na 11. mestu.

Ana Bucik
Ana Bucik Foto: Guliverimage

Nastopili sta še dve Slovenki, ki pa se nista prebili v finale. Neja Dvornik je po spodbudnem prvem vmesnem času v nadaljevanju zašla v težave in v zadnjem delu proge odstopila. Dvornik je po svojem prvem nastopu v novi sezoni tožila, da ji je bolezen, ki jo je prebolela prejšnji teden, vzela preveč moči.

Prvič po 19 mesecih oziroma celotni sezoni odsotnosti zaradi poškodbe kolena se je na tekme svetovnega pokala vrnila Andreja Slokar, a je bila z zaostankom več kot petih sekund prepočasna za finale.

Jutri bo v Söldnu še moški veleslalom, ženske pa naslednji tekmi čakata 11. in 12. novembra v Leviju, ko se bodo merile na dveh slalomih. Tisti konec tedna se bodo moški merili na smuku od Zermatt do Cervinie, ki je danes dobil zeleno luč za izvedbo. 

Veleslalom, ženske

1. Lara Gut Behrami 2:18.94

2. Federica Brignone +0.02

3. Petra Vlhova +0.14

4. Sara Hector +1.10

5. Marta Bassino +1.19

6. Mikaela Shifrrin +1.40

7. Valerie Grenier +1.45

8. Mina Fuerst Holtmann +2.00

9. Alice Robinson +2.48

10. Franziska Gritsch +2.58

11. Ana Bucik +2.67

Paula Moltzan +2.67

46. Andreja Slokar +5.41

odstop: Neja Dvornik

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje