Nova smučarska reforma in hladen tuš za Maribor

Mikaela Shiffrin: znova v Kranjski Gori in ne v Mariboru. Foto: Profimedia

Slovenija bo po vsej verjetnosti tudi v novi sezoni gostila tako moški kot tudi ženski del svetovnega pokala v alpskem smučanju. A v obeh primerih bo prizorišče Kranjska Gora in ne Maribor, kar pod velik vprašaj postavlja blagovno znamko Zlata lisica.

Vse kaže, da realnih možnosti za vrnitev Maribora v koledar ženskih tekem svetovnega pokala ni več. Kot smo poročali že minuli mesec, se pohorski tekmi nista znašli v prvih obrisih koledarjev, zdaj je bolj ali manj jasno, da se nista niti v nekoliko bolj oprijemljivih osnutkih. Torej v tistih, ki bodo te dni smučarskim delegatom na vpogled na pomladni konferenci oziroma tehničnih sestankih FIS v Dubrovniku.

Uradna potrditev koledarjev za sezono 2023/24 po vsej verjetnosti sledi šele ob koncu meseca ali morda s kakšnimi popravki celo v jeseni. V ženskem delu koledarja je predvideno mesto za Kranjsko Goro, ki naj bi 6. in 7. januarja 2024 gostila veleslalom in slalom. Po tem scenariju bi Maribor še drugič zapored izpadel že iz osnovnega načrta, gorenjsko prizorišče pa bi bilo osnovno in ne več nadomestno. To pod velik vprašaj postavlja nadaljnje sodelovanje članov ASK Branik pri organizaciji kranjskogorske tekme, posledično pa tudi obstoj tradicije Zlate lisice na najvišji tekmovalni ravni. Prihodnja bi morala biti celo jubilejna – 60.

Spomnimo, Mariborčani so se v zadnjih letih podpisali tudi pod organizacijo tekem v Kranjski Gori, a vselej v upanju, da gre zgolj za začasno rešitev, torej z vizijo vrnitve tekem na Pohorje. Zdi se, da možnosti za to v bližnji prihodnosti ni.

Pokal Vitranc ostaja v koledarju svetovnega pokala. Foto: Aleš Fevžer

Ko smo pred časom vprašanja, povezana s tekmami v Sloveniji, naslovili na SZS in generalnega sekretarja organizacijskega odbora Zlate lisice, smo dobili odgovor, da govoric oziroma osnutkov koledarjev ne morejo komentirajo. Ob čakanju na bolj oprijemljive koledarske slike pa smo neuradno izvedeli, da pri Mednarodni smučarski zvezi nikakor niso naklonjeni vrnitvi na Štajersko. V prvi vrsti zaradi nestanovitnosti tekem, obenem pa tudi zaradi neizpolnjenega načrta rezervne proge.

Prvič leta 1964, zadnjič leta 2019

Zlata lisica je sicer luč sveta ugledala daljnega leta 1964, za očete pa veljajo Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop. Že leta 1970 so se na Pohorju smučarke prvič borile za točke svetovnega pokala. V skoraj 60-letni zgodovini je Zlata lisica po enkrat gostovala v Badgasteinu in Sarajevu, kar enajstkrat pa v Kranjski Gori (1976, 1988, 1991, 2007, 2012, 2014, 2018, 2020, 2021, 2022 in 2023). Nazadnje so bile lisičke doma na Štajerskem v sezoni 2018/19, kar je bila ena od zgolj treh domačih izvedb v zadnjem desetletju. Usodne so bile kronične težave s pripravo zadostnih količin snega.

Poleg Mariborčanov bodo s koledarjem nezadovoljni tudi v Zagrebu. Hrvaška namreč dokončno ostaja brez tekem svetovnega pokala. Na svoj račun pa bodo prišli Slovaki, ki bi lahko svojo ljubljenko Petro Vlhovo znova pozdravili v Jasni.

Sezona naj bi se sicer s tradicionalnim veleslalomom na Rettenbachu nad Söldnom začela 28. oktobra. V načrtu je znova tudi poskus smukaškega odprtja zime pod Mattehhornom v Zermattu (18. 11). Kot novo prizorišče se ponuja Mt. Tremblant v ZDA, kjer naj bi dekleta tekmovala po tekmah v Killingtonu. Kranjska Gora medtem ostaja čvrsto tudi v moškem koledarju. Nekaj negotovosti je bilo le okrog termina, a so Gorenjci na koncu le izposlovali tekmi 9. in 10. marca. Pokal Vitranc pa naj bi, za razliko od letošnjega dvojnega veleslalomskega programa, vključeval veleslalom in slalom.

Foto: Aleš Fevžer

Osnutek koledarja pa nakazuje tudi na reforme. Prva je povezana s kombinacijo in ekipnimi tekmami. Gre za disciplini, ki sta pravzaprav že vrsto let na meji med preživetjem in dokončnim pokopom. Zdi se, da ju bo novo smučarsko vodstvom zdaj poskušalo združiti pod eno streho. Ekipna kombinacija naj bi bila nova disciplina. Koledar predvideva dve izvedbi v novi sezoni, in sicer januarja v Kitzbühlu in marca v Saalbachu. Natančen tekmovalni format še ni znan, pričakovati pa gre seštevanje časov smučarjev v hitri in tehnični preizkušnji.

Vse pa kaže, da ni več dvomov o preoblikovanju koncepta finala svetovnega pokala. Gostil ga bo Saalbach, a bo razpotegnjen na dva konca tedna. Za prvega so predvidene tekme v tehničnih, za drugega pa v hitrih disciplinah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje