Oscarju Pistoriusu odobrili prošnjo za pogojni izpust

Atletika 24. Nov 202313:50 0 komentarjev
Oscar Pistorius
Foto: Profimedia

Šestkratni paraolimpijski prvak v teku na kratkih razdaljah Oscar Pistorius, ki v Južnoafriški republiki prestaja zaporno kazen zaradi umora svojega dekleta Reeve Steenkamp leta 2013, bo lahko 5. januarja 2024 odkorakal na prostost. Danes so mu odobrili njegovo prošnjo za pogojni odpust,

Oscar Pistorius je bil med športno kariero splošno znan kot Blade Runner zaradi posebnih karbonskih protez, s katerimi je lahko tekel kljub amputaciji obeh nog. Svojo takratno partnerico Reevo Steenkamp je umoril s štirimi streli skozi vrata stranišča v svojem domu v Pretorii na predvečer oziroma v zgodnjih jutranjih urah valentinovega leta 2013.

Pistorius je branil svoja dejanja z besedami, da je verjel, da je v njegovem domu vsiljivec, vendar je sodišče na koncu zavrnilo njegove dokaze in ga obsodilo umora. Tudi kasneje je večkrat zavrnil priznanje, da je brezčutno ubil svojo tedanjo partnerko med jeznim in nasilnim izbruhom, in ostal pri trditvi, da je šlo za nesrečo.

Pistorius, ki je v tem tednu dopolnil 37 let, je odslužil polovico svoje kazni, ki v celoti znaša 13 let in pet mesecev. Po južnoafriški zakonodaji je imel po polovici prestane zaporne kazni samodejno pravico do zaslišanja za pogojni odpust.

Komisija za pogojni odpust je že marca odločila, da mora Pistorius, ki so mu že v zgodnjem otroštvu zaradi genetske okvare amputirali nogi pod kolenom, ostati v zaporu. Kot razlog je komisija navedla, da ni prestal najkrajšega obdobja pripora, ki je pogoj za izpustitev. A prejšnji mesec je tamkajšnje ustavno sodišče ugotovilo, da je šlo za napako, zato je določilo novo zaslišanje.

Tekač na rezilih je bil prvi atlet na svetu, ki je nastopil tako na paraolimpijskih kot olimpijskih igrah. V času umora je bil Pistorius na vrhuncu svoje kariere.

Pistorius bo vseeno moral preživeti božič za zapahi, saj mora pred izpustitvijo prestati še oceno psihologov in socialnih delavcev.

Kot so poročali britanski mediji, med njimi Daily Mail, ki se sklicujejo na trditve Roba Matthewsa, tiskovnega predstavnika žrtvine matere June Steenkamp, se bo moral Pistorius udeleževati terapij za obvladovanje jeze in terapij proti nasilju nad ženskami. Vključen bo tudi v program družbenokoristnega dela.

Pistorius po pogojnem odpustu ne bo smel zapustiti okrožja Waterkloof, kjer bo bival pri svojem stricu Arnoldu, njegova pogojna izpustitev iz zapora pa bo trajala do 5. septembra 2029, še navajajo poročevalci s kraja dogajanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!