Zgodovinski dan svetovne atletike, padel je rekord maratona

Atletika 24. Sep 202311:41 0 komentarjev
Foto: Profimedia

24. september je dan, ki se bo zapisal v zgodovino atletike. Tigist Assefa je na Berlinskem maratonu upravičila visoka pričakovanja in postavila nov ženski svetovni rekord na najdaljši atletski razdalji. Pri moških je pričakovano slavil prvi zvezdnik Eliud Kipchoge.

16 stopinj, 66 odstotna vlažnost in rahel vetrič v Berlinu so napovedovali, da je to velik dan za svetovno atletiko. In prva favoritinja za zmago Etiopijka Tigist Assefa ni razočala.

29-letnici je uspel sijajen tek, v katerem je bila v zaključku celo podobno hitra kot moški zmagovalec Eliud Kipchoge, na koncu pa so se po 42-kilometrski razdalji ure zaustavile pri 2:11:52, kar je bilo več kot dve minuti hitreje kot je znašal prejšnji svetovni rekord Kenijke Brigid Kosgei, ki ga je leta 2019 postavila na maratonu v Chicagu.

Foto: Profimedia

Assefa je sicer vpis v zgodovino napovedala že na novinarski konferenci dva dni pred tekom: “Želim si postaviti najboljši čas v zgodovini. Trdo sem delala za to in marsičem sem se odrekla, da imam danes to priložnost.”

Kot zanimivost dodajmo, da se je tekačica iz Etiopije na svoj velik podvig pripravljala v Keniji, kar bo dodatna sol na rano rivalske reprezentance, ki je torej danes ostala brez ženskega rekorda maratona.

Brez rekorda in brez presenečenja pri moških

Moško preizkušnjo je dobil prvi maratonski zvezdnik Elidu Kipchoge. Petič je slavil v nemški prestolnici, tokrat s časom 2:04,42. V prvem delu je tekel celo v tempu svetovnega rekorda. Ta ostaja 2:01,09. Je pa 38-letni šampion dobil že 16. maratonski tekov v devetnajstih poskusih.

Foto: PRofimedia

Spomnimo, pred skoraj štirimi leti, natančneje 12. 10. 2019, je Kipchoge v posebnem Ineosovem izzivu na Dunaju kot prvi človek sicer maratonsko razdaljo že pretekel v manj kot dveh urah (1;59:40). A ker to ni bil uradni tekaški dogodek po pravilih Mednarodne atletske zveze, temveč svojevrstna “laboratorijska” tekaška ekshibicija, dosežek ni bil priznan na svetovni rekord. Tek po dvema urama na uradnem dogodku tako ostaja njegov naslednji največji izziv. Kot tudi tretje zaporedno olimpijsko zlato, ki ga bo čez enajst mesecev lovil v Parizu.