Čudovita gesta slovenskih športnikov: V športu smo vsi enaki!

Drugi športi 19. Apr 202314:43 0 komentarjev
#wethe15
Foto: Sportida, Miha Kačič

Na stadionu Žak v Šiški je bil danes prav poseben dan. Na povabilo Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja (ŠIS-SPK) se je zbralo 100 sedanjih in nekdanjih športnikov, od tega 15 parašportnikov in 85 športnikov. Obeležili so 500 dni do začetka paralimpisjkih iger 2024 v Parizu in podprli globalno kampanjo #Wethe15, ki poziva k socialni vključenosti in enakim možnostim invalidom.

Invalidi predstavljajo 15 odstotkov svetovnega prebivalstva, njihove priložnosti in možnosti socialne vključenosti, dela in enakopravnega življenja pa so odraz družbe, v kateri živimo. Na to opozarja globalna kampanja #Wethe15, zaradi katere se je danes skupno sto slovenskih športnikov in parašportnikov zbralo v slovenski prestolnici.

Na stadionu Žak v Spodnji Šiški so s simbolno gesto – vstopom v vijolični krog, ki simbolizira omenjeno kampanjo, pokazali, da smo kljub različnosti v življenju vsi enaki in da si vsi zaslužimo enake možnosti.

Stoterico športnikov je sestavljalo 85 športnikov, med katerimi so bili zraven smučarski skakalec Cene Prevc, košarkar Zoran Dragić, rokometaši Uroš Zorman, Vid Kavtičnik in Jure Natek, kolesarja Andrej Hauptman in Nejc Peterlin, odbojkar Nik Mujanović ter drugi. Petnajsterico vrhunskih parašportnikov pa so predstavljali paraatletinja Leja Glojnarič, tenisač Marino Kegl, igralec paranamiznega tenisa Luka Trtnik, članica odbojkarske reprezentance sede Lena Gabršček, paraplesalki Lara Nedeljkovič in Nastija Fijolič, hokejist na vozičku Tilen Ribnikar, paralokostrelec Dejan Fabčič, rokometašica na vozičkih Tanja Cervenik, paraatleta Robi Kogovšek in Tadej Enci in drugi.

Ob tej priložnosti je slovenski paralimpijski komite obeležil tudi 500 dni do začetka paralimpijskih iger v Parizu 2024, mejnik, ki je bil sicer na sporedu minulo nedeljo.

Cene Prevc #wethe15
Cene Prevc in paraplesalci na dogodku. Foto: Sportida, Miha Kačič

“V svet smo poslali zelo pomembno sporočilo. Uspelo nam je povezati športnike invalide in športnike neinvalide. Takega sodelovanja in tesnih odnosov si želimo še naprej. Večkrat povem in poudarim, da je šport povezuje, šport pa je tudi tisti most socializacije za invalide,” je ob priložnosti dejal predsednik Zveze ŠIS-SPK Damijan Lazar.

“Menim, da nam je projekt odlično uspel. Naredili smo nekaj, kar ni še nihče. Da smo pod isto streho v sklopu kampanje #WeThe15 zbrali toliko športnikov in parašportnikov. Simbolno smo opozorili na prisotnost invalidov v naši družbi, temu posledično tudi število parašportnikov. Videl sem, da so bili parašportniki veseli, ker smo jih podprli. Z veseljem smo to storili. V življenju, ne le v športu, smo vsi enaki,” je bil zadovoljen tudi Cene Prevc, Lena Gabršček pa je dodala: “Super je bilo. Vesela sem, ker se nas je zbralo tako veliko. Menim, da smo poslali pomembno sporočilo, da smo v športu in tudi v življenju vsi enaki. Hvala vsem za podporo in udeležbo. Želela bi si, da bi bilo še več takih dogodkov.”

Fotogalerija z dogodka: 

Zoran Dragić, Marko Radovanović in Leon Ščuka. Zoran Dragić, Marko Radovanović in Leon Ščuka.
Zoran Dragić, Marko Radovanović in Leon Ščuka. Foto: Sportida, Miha Kačič
Foto: Sportida, Miha Kačič
Lena Gabršček Uroš Pavlovič Lena Gabršček Uroš Pavlovič
Uroš Pavlovič in Lena Gabršček. Foto: Sportida, Miha Kačič
Lena Gabršček Manca Smrekar Lena Gabršček Manca Smrekar
Lena Gabršček in Manca Smrekar. Foto: Sportida, Miha Kačič
Natek Kavtičnik Dragić #wethe15 Natek Kavtičnik Dragić #wethe15
Foto: Sportida, Miha Kačič
#wethe15 #wethe15
Foto: Sportida, Miha Kačič
#wethe15 #wethe15
Foto: Sportida, Miha Kračič
Foto: Sportida, Miha Kačič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!