‘Na moški turneji vlada prijateljstvo, pri dekletih spletke’

Foto: guliverimage

Golf je eden izmed tistih športov, za katerega v Sloveniji ne velja prav veliko zanimanje, vsaj če to primerjamo s svetovno priljubljenostjo. K izenačitvi globalnega in domačega dojemanja tega specifičnega športa bo skušala v prihodnjih letih prispevati Pia Babnik. Ljubljančanka je na začetku leta upihnila devetnajsto svečko na torti, pomemben dejavnik pri njenem poslanstvu pa je vsekakor dejstvo, da golf spet sodi v družino olimpijskih panog. V Riu se je na ta častitljiv seznam vrnil po kar 112 letih.

Pio je oče v golf vpeljal že pri treh letih. Obstajajo tudi slikovni dokazi, je pa prvo tekmovanje za dekleta odigrala že pri štirih letih in sicer DP do 8. leta starosti.

Dekle, ki ga boste redko videli brez nasmeška na obrazu, je takrat udarilo svoj prvi “birdie”, kasneje pobralo čisto vse možne državne naslove v starostnih kategorijah do 18. leta ter svoj prvi mednarodni turnir odigralo že pri rosnih 12. letih v Belgiji (CitizenGuard LETAS Trophy).

Golfistka, ki ji kot vzor služi Tiger Woods, je lani v Franciji naposled prišla tudi do prve zmage na profesionalni tekmi (Jabra Ladies Open), da pa gre v njenem primeru za res izjemen talent, dokazuje nastop na olimpijskih igrah v Tokiu pri vsega 17. letih.

Babnik je lani na evropski turneji zaslužila 160.367, na turneji PGA pa kar 387.118 evrov.

Tja jo je pripeljala dovolj visoka uvrstitev na Rolexovi lestvici najboljših poklicnih golfistk. V leto 2023 je Babnik vstopila kot 68. igralka sveta.

Ena izmed najbolj obetavnih športnic v Sloveniji in njen mentor, oče Aleš, sta Sportklubu namenila nekaj minut pred začetkom leta 2023.

Pia Babnik z očetom Alešem; FOTO: Aleš Fevžer

Zakaj golf?

Aleš: Z ženo Matejo sva igrala rekreativno, otroci so naju že v stajici spremljali, kako tolčeva. Želeli so poskusiti sami. No, pa saj ne le golf, preizkusili so se v badmintonu, judu in tenisu, tudi nogometu. Golf jih je najbolj navdušil.

Zanimivo dejstvo: Vsako golf igrišče, ne glede na raven tekmovanja, sestavlja 18 lukenj.

Vam je že kdaj uspelo zadeti luknjo v prvem poskusu, t.i. “all in one”?

Pia: Je, letos! Bilo je na trening rundi.

Aleš: Avgusta ji je to uspelo v Sotograndeju (op. a.: Aramco Team Series, Španija)

‘Prej te bo nekdo zatožil, kot pa pomagal’

S katero igralko na turneji se vam je najlažje družiti? Kdo je najbolj zabaven?

Pia Babnik pred najstniškimi leti; FOTO: Aleš Fevžer

Pia: Na večini turnirjev je 140 igralk, tako da je zelo pestra izbira, se pa trenutno najbolje ujamem z Danko, Smillo Tarning Soenderby.

Zelo priljubljeni sta sestri Korda.

Pia: Zelo sta prijazni. Nekatere Američanke se pod domače rečeno “nosijo”, oni se ne, zmeraj lepo pozdravita.

Obstaja v golfu kaj ‘komolčenja’, ali gre za gosposki šport, kjer čast nekaj velja?

Pia: Da … (smeh). Fantje so med seboj vsi prijatelji.

Aleš: Pri dekletih je tega zelo veliko. Punce druga na drugo prepogosto gledajo kot konkurenco, kot da ti tekmica nekaj odžira. Pri fantih tega ni.

Torej v golfu ne bomo dočakali nagrade za “fair play”?

Pia: Ne, prej te bo nekdo zatožil, da si nekaj storil narobe (smeh).

Kaj se nahaja v športni torbi Pie Babnik?

Pia: Štirinajst palic, žogice, tulci oziroma paličice za nastavek žogic, potem t.i. “markerji”, pa še kakšne bedarije, recimo obliži za prste in papirji. Za vsako rundo dobiš list, na katerem piše, kje so zastavice. Pogosto se zgodi, da se niti ne vidi dobro, kako globoko je zastavica v “greenu” in koliko je oddaljena od roba. Tako vsaj veš, koliko imaš prostora.
Aleš: Tolčeš na slepo. Zaupati moraš razdalji, višini in temu, da je podlaga, narisana na listu, denimo resnično postrani, v klanec …

Marker (označevalec) je kovancu podoben predmet, ki označi žogico na določeno mesto igrišča.

Pri tenisu se, zlasti na travi, v dežju dvoboj ne odvija. Kako je pri golfu?

Pia: Oh, vedno se igra, dokler ne ‘treskajo’ strele. Igrala sem že v neurju, dežju in orkanskem vetru. Lahko vam povem, da sem igrala v razmerah, ko je pihalo s hitrostjo 50 km/h, dež je bil skoraj že toča. Organizator kdaj zamiži na eno oko, ker želi pač turnir izpeljati do konca.

Aleš: No, dejansko igra poteka do takrat, ko so žoge pri miru, torej jih veter ne premika po zelenici, ali pa v primeru, da je igrišče pod vodo.

Pia Babnik je lani nastopila tudi na olimpijskih igrah.

Ko dolge noge postanejo težava

Kako je z opremljevalci? Imate kakšnega pokrovitelja?

Pia: Za palice skrbi ameriški TaylorMade, ki ima pod svojim okriljem tudi Tigerja Woodsa in trenutno prvega igralca sveta, Roryja McIlroyja. Večjih opremljevalcev v golfu je recimo pet. Pokrovitelja za opravo nimam, ker se sama nisem želela vezati, pa čeprav bi ga dobila nemudoma. Moja težava so hlače, saj imam zelo dolge noge in mi večina tekstila pride do treh četrtin. Edine, ki so mi bile do zdaj prav, je naredil proizvajalec Tommy Hilfiger. Kupujem si jih sama.

Kako si prilagodite palice? Je vsako leto drugače?

Pia: Vsako sezono, včasih tudi dvakrat na leto, nam pa vsaj letos to žal ni uspelo. Proizvajalci imajo nove produkte in želijo, da jih uporabljaš ali pa vsaj preizkusiš. To je proces, ki lahko traja dolgo. TaylorMade ima zelo dobre “fitterje” (op. a.: oblikovalce), ki me dobro poznajo ter dobro vedo, kaj mi ustreza in kaj ne, tako da se potem hitro uskladimo. Če potrebujem palico, bi mi jo praktično že jutri izdelali ter nemudoma poslali.
Aleš: Pia je članica svetovne ekipe TaylorMade, zato ji je dostopna vsa oprema. Tudi tista, ki ni na voljo v njihovi trgovini.

Pia je postala prva Slovenka, uvrščena med najboljših 50 na svetu (junija je zasedala 41. mesto).

Veliko potujete. Zaupajte nam kakšno anekdoto … vas je kdaj napadla kakšna žival, ste se morali soočiti s kakšnimi bizarnimi pogoji, poleg zgoraj omenjenega vetra?

Pia: Niti ni potrebno iti v tujino. V Lipici sem pri 11 letih nastopila na tekmovanju, kjer smo imeli do konca za odigrati še dve luknji. Nad zelenico je prišla huda nevihta, veter, mraz, veliko dežja, a organizator zadeve ni želel prekiniti. Tudi strele so švigale naokoli, bilo je nevarno. Ko sem prišla v notranjost kluba, sem imela tako mrzle roke, da sploh nisem mogla držati svinčnika za podpis rezultatske kartice.

Pia Babnik na prireditvi Športnik leta; FOTO: Aleš Fevžer

Kaj pa v tujini?

Pia: Na enemu izmed turnirjev Major so organizatorji postavili zelo dolgo luknjo. Tekmovalke smo imele za nameček veter v obraz, tako da sem se tam zadržala pol ure. Štiri luknje po navadi trajajo eno uro. Celoten turnir se je zelo zavlekel.

V Parizu soba že rezervirana

Kakšni so cilji za prihajajočo sezono?

Pia: Rada bi izboljšala igro na vseh področjih, rezultati bodo zagotovo prišli sami od sebe.

Kje so te rezerve? Je to bolj naporno delo v telovadnici, morda taktika?

Pia: Pri golfu je v telovadnici zapovedano treniranje vseh delov telesa. Vadim pa kar doma, v pritličju imamo improviziran fitnes z dovolj svetlobe.

Pred olimpijskimi igrami v Tokiu; FOTO: Aleš Fevžer

Imate že postavljen urnik za sezono 2023? Si postavljate v golfu kratkoročen načrt za nekaj mesecev, ali že točno veste, kam boste potovali?

Pia: Bolj ali manj za celo sezono.
Aleš: Čaka nas okoli 20 turnirjev. Za Major turnirje še ne vemo, ker je vprašanje, če bo prišla zraven. To je odvisno od uspešnosti v prvih petih mesecih. Na turnirju Chevron Championship v ZDA je bila Pia lani tretja, tako da ima tam nastop letos avtomatsko zagotovljen kot vseh prvih deset na tistem aprilskem tekmovanju. Vsa ostala velika tekmovanja si mora zagotoviti. Če ostane med najboljših 75., ima zagotovljen še en velik turnir, v primeru uvrstitve med najboljših 50. bi igrala tri, v primeru preboja med najboljših 40. pa kar vseh pet.

Verjetno se ne bomo zmotili, če rečemo, da je vaš glavni cilj OI v Parizu prihodnje leto?

Aleš: Soba je že rezervirana. Na OI potujeta dve najboljši golfistki iz vsake države za vse, ki so nižje uvrščene od 15. mesta na svetu. To pomeni, da bodo v Parizu nastopale igralke vse tja do 350. mesta lestvice.
Pia: V Tokiu je bila meja še nižje, saj so se nekatera dekleta nastopu zaradi poostrenih zdravstvenih razmer izognila.