Stopil v velike čevlje in navdušil, a v soboto bi bil raje rezerva

Gaber Glavič Jesenice
Foto: Aleš Fevžer

V serijah končnice na štiri zmage je lahko tretja tekma pri izenačenem izidu ena ključnih. Tega so se pred včerajšnjim obračunom zavedali tudi Jeseničani in kljub dvakratnemu zaostanku ter oslabljeni zasedbi z drugo zmago nad Cortino (5:2) obdržali prednost domačega ledu.

“Pokazali smo karakter, to je vse, kar sem želel od fantov. V Cortini v torek tega nismo pokazali, mislili smo, da se bo tekma rešila sama. Dobili smo dvojno kazen: izgubili smo, zraven pa smo izgubili še praktično cel napad in prvega vratarja. Za to nam ta zmaga pomeni še več,” je četrtkovo tretjo tekmo finala alpske lige proti Cortini videl trener Jesenic Gaber Glavič.

Njegova ekipa se je s težavami torej soočila že pred obračunom – v garderobo se je naselila virozo z visoko vročino, zaradi katere so manjkali Luka Ščap, Niki Blomberg in Antti Karjalainen, poškodovan je Gašper Seršen. Sploh odsotnost prvega vratarja je morda skrbela navijače, a je Urban Avsenik odlično zamenjal Finca.

Junak ni le eden

“Odbranil je vrhunsko tekmo. V tej smeri smo organizacijsko razmišljali. Da je ostajal v tekmovalnem ritmu, je branil v zaključku lige IHL. Pa ne, da bi razmišljali, da se bo Anttiju kaj zgodilo, ampak vedno se lahko. Stopil je v gol, ni bil negotov. Je zelo miren, to je ena večjih kvalitet za vratarja. Če iščemo junake, je cela ekipa velik junak. Bili smo oslabljeni, a smo pokazali karakter za to zmago,” je 25-letnega čuvaja mreže pohvalil Glavič.

Jesenice
Foto: HDD Sij Acroni Jesenice/Instagram

Ker je časa do naslednje preizkušnje – v soboto v Cortini – malo, tudi sprememb ne bo. “Nekaj bomo poskušali, saj je v Italiji igrišče manjše. Težko pa karkoli napovem, saj ne vem, kakšna bo sestava ekipe. Žal se mi zdi, da se nihče od manjkajočih ne bo vrnil, bolj me skrbi, da še kdo zboli. Bomo videli po petkovih treningih,” je o načrtih za četrto tekmo v seriji še dejal nekdanji vratar.

Vsi opravili svoje naloge

Eden glavnih junakov druge tekme v Podmežakli, v kateri se je zbralo 1050 gledalcev, je bil s tremi zadetki Žan Jezovšek. “Vedeli smo, da bo težka tekma. Cortina ni slaba ekipa. Odlično smo se pripravili nanje. Tokrat je bilo več igre na telo, sodniki so je dopuščali več. Vse to je bilo v našo prid. Imeli smo več samozavesti, navijači so nam dali dodatno energijo. To se je na ledu poznalo. Malo se je poznalo na igralcih, da manjka prvi vratar, a je tudi Urban dokazal, da se da z njim zmagovati,” je bil zadovoljen najboljši igralec obračuna.

Žan Jezovšek
Žan Jezovšek. Foto: Denis Sadiković

V finalni seriji je dosegel že šest golov. “Počutim se fenomenalno. Samozavest je res velika, kar se pozna na ledu. Treba je pomagati ekipi po svojih najboljših močeh. Vsak ima nekaj. En dosega gole, drugi so odlični na ogradi, imamo super vratarje. Vsak ima svojo vlogo in danes smo jo vsi opravili z odliko,” je še dodal Jezovšek in v soboto napovedal napad na zmago.

Odlično premagal tremo in pridobil samozavest

Če se bodo uresničile napovedi trenerja Glaviča in bodo zaradi bolezni še naprej manjkali nekateri igralci, bo priložnost v soboto v Cortini – če bo le zdrav – znova dobil Avsenik. Ta je priznal, da je tokrat čutil pritisk, da bo branil, pa je izvedel šele včeraj ob enih popoldne.

“Ko sem videl, kdo me kliče, sem vedel, kaj bo. Na tekmo sem se normalno pripravil, na srečo sem branil v končnici lige IHL. Je pa veliko hitrejši nivo, hitrejši streli, več gneče pred vrati … se je treba hitro privaditi. Imel sem kar veliko treme, a se je hvala bogu lepo izšlo,” je dejal 25-letnik.

Priznal je, da upa, da bo v soboto znova na rezervni klopi. “To bi pomenilo, da so ostali igralci zdravi in bomo kompletni.” Če pa bo zadrsal na led, bo pripravljen: “Po zmagi vratar dobi samozavest, to zelo pomaga. Bo pa težka tekma, povsem drugačna. Treba bo spet z ničle.”

Urban Avsenik
Foto: HDD Sij Acroni Jesenice/Instagram

Finale alpske lige, spored:

1. tekma: sobota, 8. april: Jesenice – Cortina 4:2 /1:0/

2. tekma: torek, 11. april: Cortina – Jesenice 4:1 /1:1/

3. tekma: četrtek, 13. april: Jesenice – Cortina 4:2 /2:1/

4. tekma: sobota, 15. april: Cortina – Jesenice

5. tekma: torek, 18. april: Jesenice – Cortina

morebitna 6. tekma: četrtek, 20. april: Cortina – Jesenice

morebitna 7. tekma: sobota, 22. april: Jesenice – Cortina

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje