Pred zgodovinskim izzivom več vprašanj kot odgovorov

Alpska liga 19. Apr 202310:08 0 komentarjev
Jesenice
Foto: HDD Sij Acroni Jesenice

Z najboljšo predstavo v finalu so hokejisti Jesenic sinoči še tretjič premagali Cortino (4:1) in se znašli na pragu osvojitve naslova alpske hokejske lige. Toda zdaj je pred Gabrom Glavičem in njegovo zasedbo velik izziv: kako zmagati tudi v tem olimpijskem mestu in serijo končati že jutri.

Po petih tekmah finala alpske lige so Jesenice le še zmago oddaljene od premiernega naslova v tem tekmovanju. Toda pozor, železarji so bili že lani v takšni situaciji, ko so sicer v seriji na tri zmage proti Asiagu vodili z 2:1, na koncu pa Italijanom morali priznati premoč z 2:3.

Tokrat gre položaj vendarle bolj v prid Gorenjcem, saj tudi če zaključnega ploščka jutri v Cortini d’Ampezzo ne izkoristijo, bo odločilna sedma tekma v soboto v Podmežakli. Še pred pogledom na zadnje ali zadnji dve srečanji z Italijani pa smo z glavnimi akterji pokomentirali četrtkovo.

V statistiko je bil sicer zapisan kot strelec tretjega gola, a je v pogovoru z novinarji priznal, da se pri strelu Žana Jezovška ni dotaknil ploščka. A ne glede na to je bil Luka Ulamec prepričan, da je prav ta zadetek odločilno vplival na potek obračuna: “Po zaostanku z 0:3 se je težko vrniti in zmagati, pa čeprav je Cortina konec druge tretjine zelo pritisnila in dala gol. Nekaj minut so bili boljši od nas, a smo se med odmorom zbrali in odločno začeli tretji del. Zadeli smo prečko, nato pa še gol za 4:1 in takrat je bila tekma končana.”

Foto: Aleš Fevžer

Psihološka blokada?

Skupaj s soigralci je v tekmo vstopil z jezo zaradi sobotnega razočaranja v Cortini. “Vedeli smo, da rabimo dober start v tekmo. Predvsem iz psihološkega vidika, da nam bo lažje. Zelo pomembno je bilo, da smo zadeli že v drugi minuti. Na tem smo gradili, to nam je dalo dodatnih moči, njih pa je potolklo. In samo nadaljevali smo z dobro igro,” je še dodal napadalec Jesenic.

O razlogih, zakaj Jesenice predstav iz domače dvorane ne uspejo ponoviti tudi v olimpijski vasici na severovzhodu Italije, pa je Ulamec razmišljal: “Kot da ne bi znali igrati … Mogoče imamo tudi psihološko blokado. Mi pridemo z avtobusa, oni pa so spočiti in nas napadejo. Na to še nismo našli odgovora. A zdaj smo odigrali že toliko tekem z njimi, da se bomo dobro pripravili. Upamo na dober začetek, da bo potem lažje. V prid nam gre tudi, da je Cortina odigrala več tekem v končnici. Čeprav bi si želeli zmagati doma, pa se ne bomo igrali, saj gre na sedmi tekmi hitro lahko kaj narobe. Želimo se ji izogniti.”

Glavič priznava, da ni čarovnik

Čeprav se je na prvi pogled morda zdelo, da so bile Jesenice prvič v tem finalu res konkretno boljše od Cortine, pa je bil pristop, karakter in strast do tekme enak kot na prejšnjih dveh. Vsaj tako je zatrdil trener rdečih Gaber Glavič.

“Nekaj taktičnih stvari smo spremenili glede na tekmeca, tudi oni so bili bolj agresivni kot na prejšnjih tekmah v Podmežakli. Zavedali smo se oziroma se še vedno, da je v Cortini res res težko. Skušamo najti razloge, zakaj je tako. Imamo nekaj indicev. To bomo skušali prebiti,” se pomembnosti zmag na domačem ledu zaveda glavni mož stroke.

Gaber Glavič Jesenice
Foto: Aleš Fevžer

In kakšni so te razlogi? “Igrišče je manjše, ampak to ni glavni problem. Ne vem … Spogledujem se z višinsko razliko, garderobe so 100 metrov stran od igrišča, sedemkrat na tekmi je treba to prepešačiti. Tudi sam še ugotavljam. Priznam, nisem čarovnik. Ne moreš v dveh dneh izgubiti sistema, fizike, želje … Tukaj je zagotovo nekaj drugega v ozadju,” več vprašanj kot odgovorov ponudi Glavič.

Trenutno je zadovoljen tudi z zdravstvenim stanjem v ekipi, saj v ekipi manjkata le Gašper Seršen in Luka Ščap. “Oni se ne bodo predali do zadnje sekunde. Imajo dobro mešanico Kanadčanov, v ozadju imajo finski način igre. So dobri, organizirani, tudi drsalno močni. So zelo naporna ekipa. Računal sem, da bodo bolj utrujeni, a zaenkrat ne kažejo znakov. Če bi obstajala možnost, bi serijo končali že na peti tekmi. Nič ne bomo čakali. Najprej moramo biti pravi … Da bomo sploh imeli priložnost, da lahko v Cortini zmagamo. Če bomo vsaj enakovredni, bom zadovoljen,” o načrtih za jutrišnjo tekmo, morda že odločilno, še dodaja nekdanji vratar.

Finale alpske lige, spored:

1. tekma: sobota, 8. april: Jesenice – Cortina 4:2 /1:0/

2. tekma: torek, 11. april: Cortina – Jesenice 4:1 /1:1/

3. tekma: četrtek, 13. april: Jesenice – Cortina 4:2 /2:1/

4. tekma: sobota, 15. april: Cortina – Jesenice 2:1 /2:2/

5. tekma: torek, 18. april: Jesenice – Cortina 4:1 /3:2/

6. tekma: četrtek, 20. april: Cortina – Jesenice

morebitna 7. tekma: sobota, 22. april: Jesenice – Cortina

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!