“Če lahko izzovemo njih, lahko izzovemo vsakogar”

HK SŽ Olimpija
Foto: HKO/Domen Jančič

Osem tekem nove sezone lige ICE, štiri zmage v gosteh in štirje domači porazi. To je izkupiček ljubljanske hokejske Olimpije v novi sezoni regionalnega tekmovanja. Zadnji neuspeh so zmaji v Tivoliju zabeležili v četrtek zvečer, ko so bili pod Rožnikom s 3:2 boljši aktualni prvaki iz Salzburga.

2. december 2022 ostaja dan, ko je Olimpija v ligi ICE nazadnje zmagala v Tivoliju. Slab zaključek lanske sezone brez končnice je s trenerskega položaja predčasno odnesel Mitjo Šivica, ob koncu januarja je njegovo mesto prevzel Finec Upi Karhula. Ta še ni razvozlal uganke domače dvorane pod Rožnikom, kjer so zmaji v začetku novega tekmovalnega leta izgubili vsa štiri srečanja, nazadnje proti Salzburgu (3:2). So pa zato Ljubljančani najboljša ekipa v gosteh, kjer so od dvanajstih možnih točk osvojili kar enajst!

Sinočnji poraz proti gostom s Solnograškega je bil še bolj boleč, saj so rdeči biki 40 minut nadzirali tekmo in vodili z 2:0. Zadetek Marisa Bičevskisa v 49. minuti je spremenil situacijo, Olimpija je ujela trenutek in na njem jadrala vse do zaključka, ko sta tudi dve vratnici preprečili izenačenje na 2:2 in podaljšek.

“Nesrečen zaključek, po zadnjih minutah sem imel občutek, da smo si zaslužili več. V prvih 40 minutah je bil Salzburg zelo močan, korak pred nami, mi pa v napadu nismo mogli narediti ničesar. V tretji tretjini smo začeli igrati bolje, po prvem golu smo prižgali iskrico. Navijači so postali bolj glasni, tudi na naši klopi je postalo bolj glasno. Pritisnili smo. Neprijetno je izgubiti tako, ampak je, kar je,” je medijem razlagal zgovorni Upi Karhula, s katerim si boste lahko daljši pogovor na naši spletni strani prebrali že to nedeljo. 

Upi Karhula
Foto: HKO/Domen Jančič

Nedelja bo zanj poseben dan

Čeprav je imel Finec zaradi načina poraza prazno glavo, je bil zadovoljen s prikazanim svojih fantov. Po verjetno celo najboljši tekmi Olimpije pod njegovim vodstvom na Celovški 25 je kot odločilnega izpostavil drugi gol Salzburga. “Dobro smo ’ubijali’ njihov power-play, imeli smo plošček pod nadzorom, bili smo mirni. Skušali smo ga spraviti iz tretjine, pa so ga tekmeci prestregli v zraku. To se ti velikokrat maščuje. Če bi bili po 40 minutah le zadetek v zaostanku, bi bilo lažje. A sem ponosen na ekipo, kako smo se borili. Če lahko izzovemo Salzburg, lahko izzovemo kogarkoli.”

Naslednja tekma čaka Olimpijo v nedeljo, ko bo gostovala pri edinem madžarskem predstavniku v ligi, Fehervarju. Ta bo za trenerja zmajev nekaj posebnega. “Osebno bo to zelo velik obračun. Tam sem kot trener delal tri leta, ob koncu pa z mano niso ravnali preveč lepo. Imam nekaj za dokazati. Vseeno je lepo iti tja. Če bo ekipa igrala, kot smo igrali zadnji dve tekmi, se bomo borili za zmago,” je prepričan.

Olimpija Salzburg
Foto: HKO/Domen Jančič

Roke so zaradi spoštovanja preveč tresle

Z nekdanjimi delodajalci pa se je že včeraj srečal Aljaž Predan. Po osmih letih kaljenja v Salzburgu, kjer je od hokejske akademije prišel vse do prve ekipe, se je to poletje preselil v Ljubljano. Priznal je, da ga je bilo pred srečanjem z rdečimi biki strah, roke so se zatresle. “A ko smo začeli igrati, je bilo fino. Kljub temu je bilo podobno kot lani, ko smo s Salzburžani igrali proti Olimpiji. Poznaš fante na drugi strani, to so tvoji kolegi. Čuden občutek.”

23-letnik je večkrat poudaril, da je Olimpija proti vodilni ekipi lestvice nastopila s preveč spoštovanja. Prav zato je poraz še toliko bolj boleč. “To nas je pokopalo. Na prejšnji tekmi proti Pustertalu smo šli na polno od prve minute. Če bi od začetka igrali tako kot v tretji tretjini, bi se lahko obrnilo drugače,” je še dodal Ptujčan. Izrazil je zadovoljstvo, da ima v Ljubljani za razliko od zadnjih dveh let v Avstriji spet občutek, da je pomemben del ekipe. Da lahko igra in prispeva svoj delež, ne samo da je zraven. In da so tudi pogoji za delo pri Olimpiji dobri, čeprav operira z občutno manjšim proračunom od aktualnih prvakov lige.

Aljaž Predan
Foto: HKO/Domen Jančič

“Videlo se je, da so dobra ekipa, sestavljena iz dobrih igralcev. Če bi že v prvih 40 minutah igrali bolje, bi imeli velike možnosti za zmago. Kljub temu smo bili v igri, naslednjič pa moramo že od začetka igrati bolje. Težko je igrati proti Salzburgu, a lahko bi igrali bolj aktivno, s tem bi se naše možnosti močno povečale,” pa je po tekmi dejal latvijski napadalec Maris Bičevskis, čigar dva gola sta bila premalo za kakšno četrtkovo točko.