Nikomur ne bo prepovedano, da dosega gole

Hokej 3. Maj 20239:36 0 komentarjev
Matjaž Kopitar
Foto: Jure Banfi

Priprave slovenske hokejske reprezentance se počasi prevešajo v zaključno fazo. Rise danes in jutri čakata dve prijateljski tekmi z Madžarsko v Budimpešti, nato pa se bodo po hitrem postanku v domovini že v nedeljo odpravili na sever Evrope. Najprej na Dansko, nato pa že na prizorišče svetovnega prvenstva v Latvijo. Selektor Matjaž Kopitar je zaenkrat z videnim zadovoljen.

Slovensko hokejsko reprezentanco čez točno deset dni čaka prva tekma na svetovnem prvenstvu elitne divizije, ko bo palice v latvijski prestolnici za začetek prekrižala s Švico, že dan pozneje pa sledi še tekma s Kanado. Vrsta pod vodstvom Matjaža Kopitarja, v kateri bo tudi še v tem tednu 28 hokejistov, bo danes in jutri v Budimpešti odigrala dve prijateljski tekmi z Madžarsko, prihodnji torek (9. maja) pa sledi še zadnja priprava – tekma z Dansko v Kobenhavnu.

Za risi so že štirje tedni priprav in sedem prijateljskih tekem, po katerih je selektor Kopitar, ki po včerajšnji odločitvi v tokratni akciji ne bo računal na sina Anžeta, zadovoljen z videnim. “Individualno so igralci na pripravah napredovali, hitrost, ki jo bomo potrebovali, smo dvignili na višji nivo. Vsak trening skušamo določene stvari še dvigniti, da bo še hitreje in močneje. Glede na dolžino priprav – za nami je že dober mesec – smo ob primerjavi med prvim in zadnjim tednom naredili velik napredek. Na tekmah proti Franciji, ki so drsalno močni in agresivni, smo dali prestavo višje v primerjavi s tistima tekmama proti Italiji.”

slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Jeseničan si največ izboljšav želi na področju prehoda iz obrambne v napadalno tretjino: “Lažje se otresemo pritiska, ko tekmeci skočijo na nas v obrambni tretjini. Nato pa je tranzicija prepočasna, na tem zdaj najbolj delamo. Časa ni veliko, če nasprotnik izpade in imamo akcijo treh proti dvema ali dveh proti enemu, moramo to zgrabiti z vsemi štirimi. To moramo izkoristiti. Izgubljamo čas, na najvišjem nivoju mora biti vse hitreje.”

Tehnologija pokaže, česar med tekmo ne opaziš

Končna 25-erica izbrancev (22 igralcev in trije vratarji) bo znana po dveh tekmah z Madžarsko. Cilj je sestaviti tri bolj napadalno usmerjene peterke in eno, ki ne bo igrala ob power-playu, pač pa bo na njej slonela igra z igralcem manj. “Seveda pa nikomur ne bo prepovedano dajati golov,” je v smehu dejal glavni mož na slovenski klopi.

Slovenci bodo v Budimpešti odigrali dve tekmi. Sredina se bo začela ob 18., četrtkova pa ob 19. uri. Ob sedmi uri zvečer bo tudi tekma z Dansko prihodnji torek (9. maja)

Za več kot dobrodošlo novost se je izkazala videotehnologija, ki jo reprezentanca v teh pripravah (pozneje tudi na prvenstvu) uporablja prvič. “Fantje to izkoriščajo, sami se zanimajo zanjo, veliko se pokaže. Določenih stvari med tekmo ne vidiš, ko pa nato to počasi in v miru pogledamo na zaslonu, lahko vidimo veliko stvari. Dobrih in slabih. Super je,” je dodal Kopitar.

Z željo po zmagi proti vsem

Na zadnjem druženju z mediji na domačih tleh je misli po pripravah strnil tudi najverjetnejši kapetan Jan Urbas. “Pravi občutki pred prvenstvom bodo prišli ob poti na Dansko, saj se nato pred Rigo ne bomo vrnili domov,” pravi.

“Vse tekme bodo težke, vemo kakšne reprezentance so v eliti. Imamo še nekaj tekem za pripravo, da popravimo določene stvari. Bomo pa na prvenstvu šli enako na vsako tekmo – z mislijo, da lahko zmagaš. Nato pa se razplete, kot se,” dodaja Cerkničan, ki ga veseli, da že v prijateljskih tekmah igrajo bolje iz obračuna v obračun.

Jan Urbas
Foto: Uroš Skaza

“Največ smo se pogovarjali o tranziciji v igri, ko osvojimo plošček oziroma ga izgubimo. Da hitreje preklopimo iz obrambe v napad in obratno. Da že iz svoje tretjine ustvarjamo priložnost, da pridemo v položaj, da smo nevarni za nasprotnikov gol,” pa o največjem poudarku v zaključku priprav podobno kot selektor pravi 34-letni napadalec.

Prijateljske tekme pred SP:

6. april 2023, Beljak: Avstrija – Slovenija 3:5

13. april 2023, Maribor: Slovenija – Poljska 3:2 po kazenskih strelih 

14. april 2023, Maribor: Poljska – Slovenija 4:2 po kazenskih strelih 

20. april 2023, Bled: Slovenija – Italija 4:2

21. april 2023, Bled: Slovenija – Italija 4:1 

28. april 2023, Pariz: Francija – Slovenija 4:3

29. april 2023, Pariz:Francija – Slovenija 2:1 po podaljšku

3. maj 2023, Budimpešta: Madžarska – Slovenija

4. maj 2023, Budimpešta: Slovenija – Madžarska

9. maj 2023, Kobenhavn: Danska – Slovenija

Razpored tekem Slovenije na SP

sobota, 13. maj 2023 ob 12.20: Švica – Slovenija

nedelja, 14. maj 2023 ob 12.20: Slovenija – Kanada

torek, 16. maj 2023 ob 16.20: Slovenija – Norveška

četrtek, 18. maj 2023 ob 16.20: Češka – Slovenija

petek, 19. maj 2023 ob 16.20: Latvija – Slovenija

nedelja, 21. maj 2023 ob 16.20: Slovenija – Slovaška

ponedeljek, 22. maj 2023 ob 20.20: Kazahstan – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!