Matjaž Kopitar bo že danes dobil naslednika

Hokej 16. Okt 202316:26 0 komentarjev
Matjaž Kopitar
Matjaž Kek. Foto: Uroš Skaza

V torek, 17. oktobra, v popoldanskem času bo na sedežu Hokejske zveze Slovenije (HZS) potekala seja predsedstva, na kateri bodo njeni člani obravnavali predlog strokovnega sveta HZS o sestavi strokovnih štabov vseh slovenskih hokejskih reprezentanc v sezoni 2023/24, vključno s predlogom novega selektorja moške članske izbrane vrste. Če ne prišlo do velikega presenečenja, bo to postal Edo Terglav, kar smo na Sportklubu napovedali že ob koncu septembra.

Matjaž Kopitar bo danes dobil naslednika na klopi slovenske članske hokejske reprezentance. Hrušičan je rise nazadnje vodil na svetovnem prvenstvu elitne divizije maja v Latviji, kjer pa reprezentanci ni uspelo obstati med najboljšimi ekipami na svetu.

Kopitar si je po dogovoru z generalnim sekretarjem Hokejske zveze Slovenije (HZS) Dejanom Kontrecem vzel nekaj časa za premislek, če bo še naprej vodil slovensko izbrano vrsto. Konec julija je Kontrecu sporočil, da ne, zato so se na HZS podali v lov na novega selektorja.

Kot smo že konec septembra ekskluzivno poročali na Sportklubu, bo Kopitarjev naslednik postal Edo Terglav. Za 43-letnega Kranjčana to ne bo prvi stik s člansko reprezentanco v vlogi trenerja, saj je bil leta 2017 pomočnik takratnega selektorja Nika Zupančiča, ki je bil v kombinacijah za selektorsko mesto tudi tokrat, a naj bi ponudbo zavrnil. Terglav je leta 2018 na svetovnem prvenstvu divizije I in olimpijskih igrah vlogo pomočnika opravljal tudi v družbi selektorja Karija Savolainena. Terglavu bosta kot pomočnika pomagala Mitja Šivic (ta bo prevzel tudi vodenje reprezentance do 20 let) in Mitja Robar. 

Edo Terglav
Edo Terglav. Foto: Profimedia

Teh neuradnih, a zanesljivih informacij Kontrec ob našem povpraševanju konec septembra ni ne potrdil ne zanikal, že danes pa bodo torej, če na seji predsedstva ne pride do velikega presenečenja, postale tudi uradne.

Največji izziv Terglava in sodelavcev v tej sezoni bo svetovno prvenstvo divizije I, ko bodo risi konec aprila in v začetku maja 2024 v družbi Madžarske, Italije, Južne Koreje, Romunije in Japonske v Bolzanu lovili takojšnjo vrnitev med elito. To bosta zagotavljali prvi dve mesti. Naslednje leto čakajo Slovence tudi kvalifikacije za zimske olimpijske igre 2026.

Prvič se bo izbrana vrsta sicer zbrala že v novembrskem reprezentančnem premoru.

Kdo je Edo Terglav?

Danes 43-letni Gorenjec, rojen v Kranju, je svojo hokejsko pot leta 1995 (pri 15 letih) začel v Kanadi. V mlajših kategorijah je bil v deželi javorjev član treh različnih klubov, leta 1998 pa se je udeležil nabora lige NHL. Kot 249. po vrsti je bil v devetem krogu izbran s strani Buffalo Sabres, toda priložnosti v najmočnejši ligi na svetu ni dobil.

Kljub temu se je za dobro leto dni preselil v ZDA, od tam pa ga je pot za dve leti peljala k ljubljanski Olimpiji. Iz zmajevega gnezda se je preselil v Francijo, kjer se je ustalil pri Brianconu. V dresu kluba z jugovzhoda države je preživel kar osem let, svoje zaupanje pa je upravičil tudi v vlogi kapetana. V času igralske kariere je v vlogi napadalca za slovensko reprezentanco zbral 44 nastopov, nastopil je na treh svetovnih prvenstvih elite in enem divizije I.

Terglav Jan
Edo Terglav kot igralec v družbi Iva Jana. Foto: Profimedia

Z Brianconom je povezana tudi Terglavova trenerska pot. Že v sezoni 2012, svojem zadnjem letu kot igralec, je vzporedno opravljal vlogo pomočnika trenerja, leto zatem pa se je povsem posvetil tej vlogi. Leta 2014 je priložnost dobil še kot glavni trener, nato pa je že leto zatem zamenjal delovno okolje in glavni trener postal pri Grenoblu. V klubu iz francoske prestolnice v Alpah je aktiven še danes, a je mesto trenerja članske ekipe po pandemiji koronavirusa (2021) zamenjal s položajem trenerja ekipe do 20 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!