V Torontu sporočili prelomno novico za hokej na svetovni ravni

Hokej 2. Feb 202421:28 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Hokejisti iz najmočnejše lige na svetu NHL bodo lahko nastopili na olimpijskih igrah v Cortini in Milanu leta 2026, je danes sporočila krovna mednarodna zveza IIHF. Dogovor med IIHF, ligo NHL in sindikatom igralcev NHLPA vključuje tudi nastope na igrah leta 2030. Doslej so tekmovanje v NHL zaradi OI nazadnje prekinili leta 2014 za igre v Sočiju.

OI 2026 v Milanu in Cortini bodo tako končale dolg premor, ko se odgovorni niso mogli dogovoriti za nastope igralcev oziroma v ligi NHL niso prekinili tekmovanja, zaradi česar reprezentance na olimpijskih turnirjih niso mogle računati na vse svoje najboljše igralce.

Cortina bo tako šesto olimpijsko prizorišče z igralci iz NHL po Naganu 1998, Salt Lake Cityju 2002, Torinu 2006, Vancouvru 2010 in Sočiju 2014.

Kot je na spletni strani zapisala IIHF, so se pri zvezi z NHL in NHLPA dogovorili o vseh najpomembnejših pogojih sodelovanja igralcev na igrah, podrobnosti pa bodo določili v naslednjih mesecih. Novico pa so razkrili danes na spremljevalnem dogajanju pred tekmo zvezd v ligi NHL, ki bo ta konec tedna v Torontu.

“Ta odločitev je prelomna za hokej na svetovni ravni. Po dolgih dogovorih smo le našli skupno stališče, veselimo se že, da bodo lahko na OI 2026 in 2030 nastopili vsi najboljši,” je dejal predsednik krovne zveze Luc Tardif.

“Igralci iz lige NHL so pomemben delež svojih reprezentanc. Ponosni smo, da smo danes po napornih pogajanjih dosegli dogovor, da bodo lahko igralci iz lige NHL nastopili na teh igrah,” pa je bil zadovoljen tudi komisar lige NHL Gary Bettman.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!