Čas se bo ustavil, Hrvati stavijo na elitno zvezno vrsto

Hrvaški navijači sanjarijo o velikem metu njihovih "ognjenih" fantov; Foto: Guliverimage

Hrvaška nogometna reprezentanca ob 16. uri igra četrtfinalno srečanje SP v nogometu proti Braziliji, mediji pri naših južnih sosedih pa so enotni: v primeru zmage bo ta generacija postala nesmrtna ter presegla zlato dobo Davorja Šukerja, Roberta Prosinečkega in Zvonimirja Bobana.

Kot je to že v njihovi stari navadi, se skušajo Hrvati osredotočati predvsem na tiste stvari, iz katerih lahko črpajo optimizem.

Vsi mediji pišejo o prednosti “ognjenih” v zvezni vrsti, to je jasno tudi večjemu delu sedme sile v mednarodnih krogih. “Brazilija je objektivno močnejša, zelo so hitri, imajo neverjetno kakovost, a težava nastaja na sredini, kjer je premalo obrambno naravnanih igralcev, tako da lahko tu poiščemo našo priložnost,” je pred tekmo leta za hrvaški nogomet za N1 povedal Zvone Boban, ki si bo dvoboj ogledal v živo.

Enako Hrvatom priznava tudi legendarni brazilski nogometaš Zico: “Vaša reprezentanca ima z Brozovićem, Kovačićem in Modrićem na čelu najboljšo zvezno vrsto na svetu! Tu je še Perišić, ki je izjemno nevaren s krilnega položaja,” je Zico dejal za Slobodno Dalmacijo ter nadaljeval: “Enostavno mi ne gre v glavo, kako lahko tako majhna dežela z le štirimi milijoni ljudi niza takšne uspehe. Cenim vaš nogomet, pa to ne rečem le zato, ker je Ivica Šurjak moj dober prijatelj. Resnično ste močni, pa tudi v tem smo si podobni, da vam je napad bolj pomemben od obrambe.”

Še en velik plus za Hrvate je bočni branilec Josip Juranović, ki žogo lahko iz avta “zaluča” v srce kazenskega prostora. Portal 24sata.hr poroča o tem, da je “Jura” pred četrtfinalnim duelom z Brazilci veščino krepil s 4-kilogramskimi medicinkami, da bi žoga letela še dlje. Branilcu Celtica se obeta atomski prestop, tekom SP je njegova cena zrasla nad 10 milijonov evrov.

Popelji nas, kapetan!

Na stadionu izobraževalnega mesta v Al Rayyanu, ki sprejme 45.000 gledalcev, se pričakuje okoli 2000 hrvaških navijačev. Pristaši “kockastih” so reprezentanci v predmestju Dohe, Lusailu, pripravili lepo presenečenje in na eni od zgradb dosegli osvetlitev LED žarnic, ki je prikazala kapetana Luko Modrića in napis: “Popelji nas, kapetan!”

Kot velika večina sveta Hrvate proti Braziliji povprečen ljubitelj nogometa podcenjuje. “Kupite letalske vozovnice za domov že kar sedaj, prišlo vas bo ceneje,” pišejo nekateri brazilski mediji, britanski BBC pa napoveduje končnih 3:0 za “carioce”. Kdo bi jim zameril? Pod selektorjem Titejem je Brazilija res izjemna: 61 zmag, 13 remijev in le 6 porazov. Tudi teh pol ducata so hrvaški mediji podrobno secirali in dodali, da bi ga sedmi zagotovo odnesel s klopi selektorja, saj ima pogodbo z zvezo le še do konca tekočega leta.

Tekmo med Brazilijo in Hrvaško bo sodil Anglež, Michael Oliver.

Hrvaška in Brazilija sta se pomerili štirikrat, z izjemo prijateljske tekme leta 2005 na Poljudu (1:1) je vsakič slavil “seleção canarinho”.

Kot poroča portal Index.hr, naj bi selektor Zlatko Dalić v “ogenj” poslal naslednjo enajsterico (4-3-3): Livaković; Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa; Modrić, Brozović, Kovačić; Kramarić, Budimir, Perišić.

Za “kockaste” tudi ljubitelji živali

Sodeč po zadnji novinarski konferenci Brazilcev pred tekmo četrtfinala, bodo za Hrvate stiskali pesti tudi vsi ljubitelji živali po celem svetu. Razlog se skriva v sredini novinarski konferenci nekdanjih prvakov.  Na mizi pred Viniciusom Jr. se je znašel maček, ki pa ga je predstavnik za stike z javnostmi brazilske reprezentance nekoliko grobo odstranil:

Kmalu se je oglasila organizacija za zaščito živali PETA in na družbeno omrežje zapisala: “Kakšne težave ima ta človek? Naslednjič, ko naleti na mačko, naj se raje nasmehne kot Vinicius, namesto da je tako neprijazen in grob. Upamo, da nekdo poskrbi za mačkona, ki je verjetno brez doma, kot velika večina po svetu.”

Zmagovalec duela med Brazilijo in Hrvaško se bo v polfinalu pomeril proti boljšemu iz dvoboja Argentina – Nizozemska.

Čeprav se na Hrvaškem te dni dogaja marsikaj na številnih področjih, pa klik na osrednje spletne strani naših južnih sosedov kaže nogometno-kockasto podobo …

Komentari

Vaš komentar