Kmalu del spektakla v Katarju, nekoč morda za Slovenijo

foto: osebni arhiv

Športni praznik v Katarju slovenskega pridiha ne bo imel le v obliki delivcev pravice. Slavko Vinčić, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič se bodo v prihodnjem mesecu trudili, da se o njih govori čim manj, 1. decembra pa prav posebna čast doleti mladega slovenskega nogometaša.

Na duelu skupinskega dela med Kanado in Marokom, ki ga bo 1. decembra gostil stadion Al Thumama v Dohi, bo žogo na igrišče prinesel mladi Noah Joy.

Ta je rojen v Dohi, očetu Indijcu in materi Slovenki. “V Dohi živim že 13 let, poročena sem z državljanom Indije, ki je odrasel v Katarju. Najin Noah je star 11 let in pol, bil je del tukajšnje nogometne akademije, trenutno pa je v procesu menjave kluba,” nam je z Bližnjega vzhoda, kjer vlada pristna športna evforija, javila mati srečneža, Aleksandra Barbiš.

Za klub vseeno, za reprezentanco niti malo

Fantiče, ki jim pripada čast nošenja uradne žoge na igrišče (ball carrier) pred tekmami svetovnega prvenstva, izbira eden izmed glavnih sponzorjev tekmovanja, avtomobilski velikan. “Posnela sem njegove trike in video poslala na Kio, kjer so bili navdušeni ter ga izbrali,” je dejala sogovornica.

Noah Joy; Foto: osebni arhiv

Noah je bil do nedavnega kot napadalec del mladinskega ustroja Al Ahlija. Na tekmi skupine F bo prinesel žogo in se ob himnah Maroka ter Kanade postavil pred sodniško trojko.

Mimogrede, Joy je sploh prvi slovenski državljan, rojen v Dohi. “Noah je navdušen, povsem je bil iz sebe, komaj čaka srečanje. Je zelo samozavesten fant in verjamem, da bo v življenju uspešen, to ima v krvi. Vseeno sem bila ob klicu, da je bil izbran, presenečena, saj se je na natečaj Kia Officials prijavilo izjemno veliko število otrok,” je nore občutke pojasnila Aleksandra.

Dodala je, da ima njen sin za zdaj tri glavne vzornike. Zgleduje se po Lionelu Messiju, Neymarju in Robertu Lewandowskemu. Toda, kot je navedla Primorka, je Noahu vseeno, za katerega nogometnega velikana nekoč igra, pri reprezentanci pa je precej bolj izbirčen: “Ne zanima ga, ali bo igral za Barcelono ali Manchester United, samo dokler bo lahko nosil dres s slovenskim reprezentančnim grbom. Vedno bi zastopal svojo državo, iz srca!”

Videoposnetek, ki je Joyju prinesel nastop na velikem odru:

“Pozdravljeni. Sem Noah Joy, obožujem nogomet, nogomet je moje življenje. Želim si oditi na igrišče, da začutim utrip,” je najstnik povedal v kratkem filmu ter še pred tem z žongliranjem nakazal, da ima nogometni potencial.

foto: osebni arhiv

Ker v Katarju obiskuje mednarodno šolo in ker se starša doma pogovarjata le v angleškem jeziku, je njegov prvi jezik angleščina, od materinega jezika obvlada le osnovne izraze, kot so “dober dan, lahko noč”.

Prva od številnih?

Barbiš je v Katar zanesel splet zanimivih okoliščin. Dolga leta je delala na križarskih ladjah, se potem dve leti preizkusila kot ‘spa manager’ v portoroškem hotelu Kempinski.

Ko je omenjena veriga odpirala hotel v Katarju, se je odločila oditi tja, se poročila in tam ostala.

Zdaj je članica ameriškega podjetja, iz hotelske industrije je izpregla.

“Ko smo izvedeli za dobro novico, smo doma skakali do stropa, imeli smo kar majhno zabavo z znanci. Komaj čakamo na začetek decembra,” je pričakovanje prve pomembne tekme za sina opisala Aleksandra.

Upajmo, da jih bo nekoč na pretek, po možnosti res v dresu Slovenije ob boku Benjaminu Šešku.