Bo Tadej Pogačar vrnil udarec?

Kolesarstvo 9. Apr 202421:17 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Trije spomeniki, tri zmage za moštvo Alpecin-Deceuninck, zadnji dve za svetovnega prvaka Mathieuja van der Poela. A za zaključek spomladanskih klasik bo karavana 21. aprila prišla na teren Tadeja Pogačarja, kjer lahko pričakujemo nov nizozemsko-slovenski obračun.

Ko je Tadej Pogačar oktobra lani na dirki po Lombardiji slavil še tretjič zapored, je v njegovi statistiki pisalo pet osvojenih kolesarskih spomenikov, eden več od velikega tekmeca in tudi dobrega prijatelja Mathieuja van der Poela.

Nizozemec je na letošnjem uvodnem spomeniku od Milana do Sanrema s pokrivanjem prav Pogačarjevega napada na zadnji klanec na Poggio slavje ob Ligurskem morju omogočil svojemu ekipnemu kolegu Jasperju Philipsenu. Na naslednjih dveh najpomembnejših klasikah pa je bil brez konkurence: tako v Flandriji kot od Pariza do Roubaixa je tekmece v cilju pričakal z večminutno prednostjo. Skupno je zdaj pri šestih spomenikih.

Na obeh spektaklih po kockah seveda ni bilo prvega kolesarja sveta, ki se v gorovju Sierra Nevada pripravlja na prvi vrhunec sezone: Giro. Drugače pa bo 21. aprila, ko se bosta Slovenec in Nizozemec znova srečala na startu. Četrtega spomenika v sezoni s startom in ciljem v Liegu ter vmesnim obiskom Bastogna.

Mathieu van der Poel Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Nizozemec sedmič ali Pogačar šestič?

Van der Poel in Pogačar, trenutno edina nepoškodovana kolesarja velike kolesarske šesterice (po padcu v Baskiji se je danes na kolo že vrnil Primož Roglič, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard pa sta uspešno prestala operacije), je obračun, ki ga ljubitelji kolesarstva nestrpno pričakujemo. Pogačar je to preizkušnjo dobil leta 2021, lani pa si je tam po luknji na cesti zlomil zapestje.

Pogačar in van der Poel sta bila na spomenikih najuspešnejša že lani: Slovenec je dobil dirki po Flandriji in Lombardiji, Nizozemec Milano-Sanremo in Pariz-Roubaix. Na Liege-Bastogne-Liege je zadnji dve leti slavil Evenepoel, ki pa ga tokrat ne bo zraven.

Nasprotujoče napovedi

Lance Armstrong, glavni akter največje dopinške afere v zgodovini kolesarstva, je prepričan, da lahko nizozemski šampion v Ardenih ogrozi Pogačarja. “To zanj ni popolna dirka, toda mož, ki smo ga videli na dirki Pariz-Roubaix, lahko zmaga tudi na dirki Liege-Bastogne-Liege. Na dirki po Flandriji je imel tolikšno prednost, da je lahko na koncu varčeval z močmi. Če je to storil tudi minulo nedeljo v Roubaixu, je njegova zmaga v Liegu več kot izvedljiva,” je Američan dejal v svojem podkastu The Move.

Drugačnega mnenja pa je zmagovalec najstarejšega spomenika iz leta 1992 Dirk de Wolf. “Van der Poel bo v Liegu dirkal največ za drugo mesto. Minuto in pol za Pogačarjem. Zakaj? Če bo Tadej na vzponu La Redoute ali Roche-aux-Faucons dirkal na polno, bo Mathieu na vrhu minuto za njim. Enostavno. Pogačar ima trenutno idealne priprave, Matheiu pa je v stanju evforije. Vse to bomo spet videli prihodnji konec tedna,” je prepričan 63-letni Belgijec.

Mathieu van der Poel Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Drugačna taktika

Da članu UAE Emirates pripada vloga favorita, se strinjajo tudi v ekipi Alpecin-Deceuninck. Če so bili v Flandriji in v Roubaixu oni tisti, ki so dirkali napadalno in so jih morali tekmeci spremljati, bo v Ardenih to veljalo za Pogačarja. “Težko vnaprej pripravimo taktiko, kjer bomo stoodstotni odvisni samo od sebe. Tam je veliko faktorjev, predvsem pa bomo pozorni na konkurenco. Drugače bo, več moramo razmišljati o trasi,” je dejal športni direktor Belgijcev Christoph Roodhooft. Ki pa ostaja optimističen: “Mathieu je bil v Roubaixu res boljši kot na Flandriji. Če bo ostal v taki formi, je mogoče vse.”

Staro damo, kakršen vzdevek ima zadnji spomladanski spomenik, ima v načrtih tudi Roglič, a po baskovskem padcu še ni jasno, ali bo na dirki, ki jo je leta 2020 osvojil, tudi tekmoval.

Ker Pogačarja pred 21. aprilom ne bo na delu, bo izgubil točke lanskih zmag na Amstel Gold in Valonski puščici. A ker je zaradi poškodbe odsoten tudi najbližji zasledovalec na lestvici UCI Jonas Vingegaard, Slovencu za ohranitev vodstva na dirki LBL zadošča že sedmo mesto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!