Eden največjih v moderni dobi se poslavlja

Kolesarstvo 21. Maj 202316:39 0 komentarjev
Mark Cavendish
Foto: Profimedia

15. etapa dirke po Italiji je nekaj posebnega za Marka Cavendisha. Britanski kolesar, trenutno član kazahstanske Astane, namreč prav danes praznuje 38. rojstni dan. Po poročanju italijanske Gazzette dello Sport pa naj bi bil to zadnji rojstni dan, ki ga bo preživel med kolesarsko karavano. Na jutrišnji prosti dan bo naznanil konec kariere s koncem te sezone.

Eden najboljših kolesarjev 21. stoletja, specialist za sprinterske zaključke, naj bi po koncu letošnje sezone končal izjemno uspešno kariero. V njej je leta 2011 postal svetovni prvak, že dve leti prej pa je slavil na spomeniku od Milana do Sanrema. Neverjetno uspešen pa je bil tudi na tritedenskih dirkah, kjer je zbral neverjetnih 53 etapnih zmag.

Največkrat, kar 34-krat, je roke visoko dvignil na dirki po Franciji, s čimer je po številu etapnih zmag izenačen z legendarnim Eddyjem Merckxom. Kot piše Gazzetta, bo skušal Mark Cavendish, rojen na otoku Man, to številko še izboljšati v svojem zadnjem nastopu na Touru, kjer bo nastopil skupaj s kolesarji Astane, katere član je trenutno.

Še 16-krat je bil najboljših na etapah Gira, trikrat pa na dirki po Španiji. Zelo uspešen je bil tudi na velodromu, kjer je trikrat postal svetovni prvak, leta 2016 pa je v Riu de Janeiru v disciplini omnium postal še olimpijski podprvak. Takrat ga je premagal Italijan Elia Viviani.

Na letošnjem Giru je bil enkrat tretji in enkrat četrti, jubilej pa je pred začetkom 15. etape proslavil z manjšo torto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!