Huda kazen za nekdanjega tekmeca Rogliča in Pogačarja

Kolesarstvo 29. Maj 202416:58 0 komentarjev
Miguel Angel Lopez
Foto: Profimedia

Nekdanji kolesar Astane Miguel Angel Lopez je bil pred organi Mednarodne kolesarske zveze (UCI) kriv uporabe prepovedanih sredstev. Kolumbijec je prejel štiriletno prepoved kolesarjenja na profesionalnem nivoju.

Po tem, ko so v kazahstanski ekipi Astana lani poleti s 30-letnim Miguelom Angelom Lopezom lani poleti prekinili sodelovanje zaradi potencialne uporabe dopinga in je primer pod drobnogled vzela tudi Mednarodna kolesarska zveza (UCI), je zdaj znana razsodba.

“Razsodišče je Miguela Angela Lopeza spoznalo za krivega kršenja antidopinških pravil ter last in uporabo prepovedanega sredstva menotropin med dirko po Italiji 2022. Zato smo Lopezu izrekli štiriletno prepoved kolesarjenja na profesionalnem nivoju,” se glasi današnje poročilo UCI.

Kot so dodali, se je obdobje kazni začelo že 25. julija lani, tako da mu kazen velja do 24. julija 2027. Glede na to, da bo takrat star 33 let, ni izključena možnost, da to pomeni konec kariere Kolumbijca. “Disciplinski postopek je sledil preiskavi Mednarodne agencije za testiranje, ki je pri tem našla dokaze s pomočjo španske Guardie Civil in španske antidopinške organizacije, pri čemer je bil glavni akter preiskave zdravnik Marcos Maynar, s katerim je Lopez sodeloval,” so še dodali pri UCI.

Lopez se je na kazen že odzval in znova zatrdil, da je nedolžen. Napovedal je pritožbo na UCI z upanjem, da se bo lahko že v kratkem vrnil v kolesarsko karavano. Zahvalil pa se je za podporo in vsa spodbudna sporočila.

Lopez je dobil tri etape na dirki po Španiji (2017 in 2021), najboljši pa je bil tudi na 17. etapi dirke po Franciji 2020, ko je na brutalnem vzponu na Col de la Loze za seboj pustil tudi Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, sicer takrat prvega in drugouvrščenega v skupnem seštevku Toura. Kolumbijec pa je osvojil tudi večdnevni dirki po Švici (2016) in Kataloniji (2019).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!