Kako je Tadej Pogačar spremenil miselnost emiratov

Kolesarstvo 29. Maj 20245:00 0 komentarjev
Lorenzo Verdinelli Fizza UAE Emirates
Foto: Uroš Skaza

Ste med dirko po Italiji ali že prej ob spremljanju Tadeja Pogačarja na uradnih profilih njegove ekipe UAE Emirates na objavljenih fotografijah opazili napis Fizza? Gre za uradnega ustvarjalca digitalnih vsebin pri emiratih Lorenza Verdinellija, s katerim smo se pogovarjali ob zaključku Gira.

43-letnik iz Trenta se je letos daleč najboljši ekipi v svetovni seriji pridružil že ob njenem nastanku leta 2017. Njegova naloga se sliši zelo preprosto: skozi objektiv v obliki fotografije ali videoposnetka ujeti najpomembnejše trenutke Tadeja Pogačarja in njegovih moštvenih kolegov na najpomembnejših dirkah v sezoni.

“Njegove sposobnosti lovljenja podrobnosti so neprecenljiva dodana vrednost pri ekipnem komuniciranju z javnostjo,” so naloge Lorenza Verdinellija, bolj znanega pod vzdevkom Fizza, opisane na uradni strani UAE Emirates.

Italijan približno 120 dni na leto preživi z zasedbo emiratov, zraven je bil ob vseh Pogačarjevih največjih uspehih, tudi obeh zmagah na Tour de France (2020, 2021). V Franciji bo zraven tudi tokrat, ko bo slovenski as napadal dvojček Giro-Tour. Ob zaključku za ekipo zmagoslavnega Gira smo ga povabili pred Sportklubov diktafon, kjer nam je opisal svoje delo, italijansko naklonjenost Pogačarju ter kako je Slovenec spremenil miselnost celotnega moštva.

Lorenzo Verdinelli Fizza UAE Emirates
Foto: Uroš Skaza

Kako je spremljati tako močno zasedbo, kot je UAE Emirates, vključno s prvim kolesarjem sveta Tadejem Pogačarjem?

Sploh ni težko. Kolesarji so povsem normalni, bolj kot ne vsi imajo radi družbena omrežja. Zelo preprosto je delati z njimi. Zelo pomembno je, da mi zaupajo, saj se posledično tudi pred kamero in fotoaparatom počutijo povsem sproščeno. Nekako sem postal del njih, ne dojemajo me kot tujca. Na tak način našim sledilcem lažje predstavim dejansko stanje pred, med in po dirkah.

Verjetno jim je všeč tudi to, ker se z menoj ne pogovarjajo o kolesarjenju, tehniki in taktiki, pač pa povsem druge stvari. Lahko si izpraznijo misli.

Prihajate iz Italije. Koliko pomeni osvojena rožnata majica za ekipo UAE Emirates?

To je res velik dosežek za ekipo. S Tadejem smo dvakrat zmagali že na dirki po Franciji, zdaj smo izpolnili cilj na Giru, želimo pa biti najboljši tudi na Vuelti. Zame kot Italijana je zmaga na Giru še malce bolj čustvena, pa čeprav delujem v mednarodni ekipi. Nekako ni pomembno to, da sem tukaj domačin, pač pa to, da gre za eno največjih dirk na svetu. Eno tistih, ki si jo želi zmagati vsak.

Lorenzo Verdinelli Fizza UAE Emirates
Foto: Uroš Skaza

Pogačar je imel vse tri tedne na Giru izjemno podporo navijačev, tudi Italijanov.

To smo začutili vsi. Italijanski navijači pogrešajo svojega kolesarja, ki bi bil sposoben zmag na največjih dirkah. Pogačarja pa so hitro postavili ob bok legendarnega Marca Pantanija. Tadej jim to naklonjenost vrača, res je dober do njih. Pozna se tudi, da je Slovenija sosednja država, zato ga številni Italijani jemljejo kar malce za svojega.

Nam lahko bolj podrobno poveste, kako poteka vaše delo? So vse fotografije, videoposnetki in objave na družbenih omrežjih vaša ideja?

Ekipa mi pri delu res daje ogromno svobode. Naloga je zelo preprosta, saj so naši kolesarji po navadi zelo razigrani. Moj namen ni, da predstavim dogajanje na dirki, saj tam zaradi avtorskih pravic televizij ne smem veliko snemati. Želja pa je, da predstavim zgodbo, ki se dogaja pred startom in po cilju. Celotna dirka ni samo to, kaj se dogaja na cesti. Ampak kako ekipa tja prispe, kako poteka regeneracija, želim ujeti čim več čustev. Tisto, česar na televiziji ne morete videti. Nekako pokažem realnost vsakega dneva na dirki. Stres, dobre in slabe emocije …

Lorenzo Verdinelli Fizza UAE Emirates
Foto: Uroš Skaza

Kako se je ekipa emiratov spremenila od svojih začetkov leta 2017 do danes?

Zelo. Na začetku ni bilo niti približno tako, kot je zdaj. Moštvo raste iz leta v leto. V tem času smo naredili tudi nekaj napak, iz katerih pa smo se veliko naučili. Ves čas si želimo postajati boljši. Posledično so prišli rezultati. Nato je prišel Tadej (leta 2019, op. p.), ki je še pomagal vcepiti zmagovalno miselnost vsem v zasedbi. Predstavljal je tisti kanček v mozaiku, ki smo ga potrebovali. Res je eden najboljših kolesarjev vseh časov, že zelo dolgo ni bilo takšnega. Zelo je pomagal tudi vsem ostalim, da so se še izboljšali. Kolesarjem in ostalim ekipnim članom.

Kako bi Tadeja opisali z eno besedo?

Prijatelj. Preprost, normalen fant. Pogačar ima nekaj, kar sem videl pri vseh velikih kolesarskih šampionih: na kolesu preprosto uživa. Morda je to njegova skrivnost. Res uživa vsak dan, verjetno tudi zato ne čuti pritiska. Zna si izprazniti glavo v odločilnih momentih. Odlično loči trenutke, ko mora biti povsem osredotočen, in tiste, ko je čas za zabavo. Tadej ima takšno mentaliteto, zelo podoben je bil tudi Peter Sagan. Deloval sem tudi v nekaterih drugih športih in vsi največji so si glede tega zelo podobni. Če ne uživaš v tem, kar počneš, potem ne moreš zmagovati.

Tadej Pogačar Giro 2024
Foto: Uroš Skaza

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!