“Ker bo Roglič naš tekmec, bomo morali biti še boljši”

Primož Roglič
Foto: Profimedia

Za Jumbo-Vismo je nepozabna sezona. Nizozemsko moštvo, ki se bo od 1. januarja naprej imenovalo Visma-Lease a Bike, je zbralo kar 69 zmag. Najpomembnejše tri so seveda skupna slavja na dirkah po Italiji, Franciji in Španiji. Kljub temu se šef ’čebel’ Richard Plugge zaveda, da bodo morali biti v naslednji sezoni še boljši – sploh zaradi odhoda Primoža Rogliča.

“V minuli sezoni je bilo ogromno dobrega, nekaj stvari pa se vseeno ni izšlo po naših željah. Vedno se ob koncu leta vprašamo: kaj lahko storimo bolje kot v pretekli sezoni. Zdaj se seveda sprašujemo, kako bi lahko bili tudi v letu 2024 enako uspešni kot v letu 2023. Morda z enim ali dvema osvojenima grandtouroma manj,” je za Het Laatste Nieuws dejal direktor Jumbo-Visme Richard Plugge.

Najbolj so rumeno-črni, ki bodo v novo sezono vstopili v novih barvah in z novim imenom (Visma-Lease a Bike) pogrešali zmago na enem od petih spomenikov. Še najbližje je bil Wout van Aert na dirki Pariz-Roubaix, kjer pa je na zadnjem tlakovanem odseku doživel defekt in ni več uspel ujeti poznejšega zmagovalca Mathieuja van der Poela.

Richard Plugge
Richard Plugge. Foto: Profimedia

Počena zračnica ni smola

“Pogledali smo, kaj je šlo tam narobe. Van Aert je doživel defekt tik pred vstopom na odsek Carrefour de l’Arbre. Mi na počene zračnice ne gledamo kot na smolo. Moramo preprečiti, da se kaj takega ne zgodi. Brez tega bi verjetno zmagal, zato za nas defekt ni nesreča,” je miselnost moštva pojasnil Plugge.

“Ugotovili smo, da moramo še več pozornosti nameniti materialom. In počene zračnice so nekaj takega. Enostavno moramo narediti več glede opreme. Najbolj enostavno je reči, da smo imeli smolo. Ampak ne razmišljamo tako. Treba je pogledati, na kaj vse imamo vpliv in kako kaj takega preprečiti. Seveda to ne pomeni, da nam bo vedno uspelo, ampak vsaj zmanjšali bomo možnosti,” je še razložil.

Prinaša pa izjemna, morda celo neponovljiva sezona tudi slabe strani. V Vismi se zavedajo, da bo konkurenca skušala slediti njihovim smernicam in jih s tem dohiteti ter prehiteti. Zato se mora ekipa še izboljšati. “To se nanaša na vse, tudi na Wouta van Aerta. Minus toliko zmag je, da nas bodo tekmeci kopirali. Jonas Vingegaard mora analizirati, kako lahko on in ekipa na Tour de France nastopi še bolje. Tadej Pogačar se bo zagotovo dodatno ’oborožil’. Kar naenkrat pa bo naš tekmec tudi Primož Roglič, kar pomeni, da moramo v Francijo iti boljši in z drugačnim pristopom,” je zaključil Nizozemec.

Spomnimo, Primož Roglič je v želji po lovu na rumeno majico na dirki po Franciji po osmih letih zapustil Jumbo-Vismo in se preselil k nemški zasedbi Bora Hansgrohe. Kaj o njegovi odločitvi meni reprezentančni sotekmovalec Luka Mezgec, smo ga vprašali v nedavnem intervjuju.