Nastop Pogačarja ali Rogliča pomeni tudi veliko odgovornost

Bogdan Fink
Foto: Aleš Fevžer

V naslednjem tednu bodo organizatorji razkrili traso letošnje dirke po Sloveniji, ki bo potekala od 14. do 18. junija. Čeprav bo to 29. izvedba slovenske pentlje, pa letos mineva že 30 let od prve. Ob tej priložnosti je spomine za nazaj in načrte za naprej s Sportklubom delil organizacijski direktor dirke Bogdan Fink.

V kolesarskem svetu še naprej odmeva izjemna predstava Tadeja Pogačarja, ki je v nedeljo izpolnil glavni spomladanski cilj in zmagal na dirki po Flandriji. S tem je osvojil še četrti spomenik (tretjega različnega) v svoji mladi, a neverjetno uspešni karieri.

Ob številnih zmagah, ki se bleščijo v statistiki 24-letnega šampiona, sta tudi dve skupni na domači dirki po Sloveniji. Kolesar moštva UAE Emirates je v zadnjih dveh letih briljiral na slovenskih cestah in v juniju 2021 in 2022 zasluženo osvojil zeleno majico, ki pripada skupnemu zmagovalcu.

Pogačar ima dirko po Sloveniji, ki bo letos na sporedu od 14. do 18. junija, v programu tudi v tej sezoni, a njegov nastop še ni uradno potrjen. Ne glede na to, če se je bo tekmovalec iz Klanca pri Komendi udeležil ali ne, bo nekaj posebnega – letos namreč mineva 30 let od prve izvedbe dirke po Sloveniji (1993).

Foto: Uroš Skaza

Kljub spremembam še naprej okno v svet

Pomembno vlogo pri izvedbi bo imel znova Bogdan Fink. Nekdanji kolesar je že vse življenje vpet v kolesarstvo, od leta 2002 pa je organizacijski direktor dirke po Sloveniji. Z nami je obujal pretekle spomine, ob tem pa delil tudi pogled za prihodnost.

Zadnja leta v vlogi direktorja dirke. Kako pa se spominjate obdobja pred tem?

Ko gledamo slike za nazaj … Že na startno-ciljnem prostoru je velika razlika. Včasih je bilo nekaj transparentov in ograj, pa se nam je zdelo ogromno. Zdaj je standard povsem drugačen. Tudi če pogledamo bilten iz leta 1993 in ga primerjamo z zdajšnjim, je velika razlika. Enako pri majici vodilnega. Povsod so velike razlike.

Luštno, lepo je gledati stvari za nazaj. Takrat se nam je vse skupaj zdelo povsem drugače kot zdaj. Hvala vsem, ki so začeli s to dirko, in hvala vsem, ki jo podpirajo.

Bogdan Fink
Foto: Sportklub

Potencial dirke so prepoznali tudi največji slovenski kolesarski zvezdniki. Nastopal je Primož Roglič, v zadnjih letih Tadej Pogačar. S tem se prepoznavnost še poveča.

Seveda se poveča. Oni vedo, koliko veljajo v svetu. Fantje so pridni in odgovorni ter imajo veliko navezanost do te dirke oziroma do vseh ljudi v Sloveniji. Zelo pozitivno je, da niso pozabili, od kje so prišli; vedno se radi vračajo. Res pa je, da je to za nas velika odgovornost. Če imamo tukaj številko ena svetovnega kolesarstva, mora biti ta prireditev dobra in na nivoju, sicer ga naslednje leto ne bo več nazaj. Ob vseh naših kolesarjih in njihovih uspehih si želimo tudi na organizacijskem področju delati presežke.

Dirka že od vsega začetka velja za vrata svet mladih slovenskih kolesarjev. Je to, da je dirka v zadnjih letih na vrhunskem nivoju, problem za mlajše slovenske kolesarje, ki imajo težave slediti tempu najboljših?

Seveda imajo težave. Že če pogledamo dirko Pariz-Nica, imajo številni kolesarji svetovne serije težave slediti Tadeju Pogačarju. Ampak od njih se ne pričakuje zmage ali uvrstitve med prvih pet. Imajo pa idealno priložnost, da pokažejo, koliko veljajo v svetovni konkurenci. Prav zato je dirka po Sloveniji tekmovalno gledano kolesarsko okno v svet, na drugi strani pa velika turistično-športna promocija države.

Dirka se v svojem terminu na sredini junija prekriva z dirko po Švici, blizu je še Dofineja. Razmišljate o spremembi termina?

V letošnjem letu zagotovo ostajamo pri tem. Mednarodna kolesarska zveza nam je že ponujala drug termin, a ga nismo vzeli.

Kdaj?

V majskem terminu. Ampak smo rekli ne. Vsaj zaenkrat. Mogoče se bo to kdaj spremenilo, ampak junija je Slovenija najbolj zelena. Če mi predstavljamo zeleno Slovenijo kot turistično-športno razglednico, zraven pa imamo še borbo za zeleno majico, je to najboljši čas za takšno predstavo.

Foto: Mario Stiehl

Letos 30. obletnica od prve dirke, drugo leto bo 30. izvedba dirke. Kaj lahko pričakujemo 2024?

Zagotovo bomo to obeležili. Naredili bomo knjigo oziroma zbornik. Ogromno je različnih zgodb in anekdot, ki jih je treba nekako zbrati in zapisati. Od prvih zmagovalcev naprej. Trenutno smo vsi osredotočeni na letošnjo, 29. dirko, nato upam, da pride 30.

Kakšno presenečenje ali želja glede trase za prihodnje leto?

Tako z letošnjo kot prejšnjimi smo zelo zadovoljni. Zakaj? Imamo ogromno mest in destinacij, ki so zvesti partnerji, kar nas zelo veseli.

Čeprav natančna trasa še ni znana – organizatorji jo bodo razkrili prihodnji teden – pa je že jasno, katera slovenska mesta bodo gostila starte in cilje.

sreda, 14. junij; 1. etapa: Celje – Rogaška Slatina

četrtek, 15. junij; 2. etapa: Žalec – Ormož

petek, 16. junij; 3. etapa: Grosuplje – Postojna

sobota, 17. junij; 4. etapa: Ljubljana – Kobarid

nedelja, 18. junij; 5. etapa: Vrhnika – Novo mesto

In katera etapa bo po mnenju Finka odločilna in kraljevska?

“Za publiko in za novinarje je morda kraljevska etapa po tradiciji res petkova ali sobotna. Za nas, ki dirko soustvarjamo, pa je vsak meter in vsaka etapa kraljevska, saj vozimo po Sloveniji.”

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje