Poseben dan za Tadeja Pogačarja

Tadej Pogačar 2020
Spomin na 6. september 2020 in prvo etapno zmago na dirki po Franciji. Foto: Profimedia

Po dveh mirnejših in ravninskih etapah, na katerih so v ospredje prišli sprinterji, bo dirka po Franciji danes zavila v Pireneje. Peti dan dirkanja od Paua do Larunsa je pravzaprav kopija trase izpred treh let, trase, na kateri je Tadej Pogačar prišel do prve etapne zmage na prestižnem Touru.

Zavrtimo čas nekoliko nazaj. Pred slabimi tremi leti je bila dirka po Franciji zaradi epidemije koronavirusa iz tradicionalnega julijskega termina prestavljena na september. Vse skupaj se je 29. avgusta začelo v Nici, že v prvem tednu pa je ponudila kar nekaj sprememb med nosilci rumene majice. Prvi jo je oblekel Norvežan Alexander Kristoff, takrat še moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri ekipi UAE Emirates.

Razgiban teren v okolici Nice je že drugi dan poskrbel za spremembo, po kateri je na zadovoljstvo domačih navijačev skupno vodstvo prevzel Julian Alaphilippe. Ta je v rumenem vztrajal do pete etape, ko si je v zaključku privoščil neumnost in zaradi osvežitve iz spremljevalnega vozila preblizu cilja dobil 20 sekund pribitka. Na vrh seštevka se je tako nepričakovano prebil Britanec Adam Yates, trenutno nosilec rumene majice na dirki po Franciji. Tik za njim s tremi oziroma sedmimi sekundami zaostanka pa že dva Slovenca – Primož Roglič pred Pogačarjem, ki sta z dvojno zmago v tem vrstnem redu navdušila že v četrti etapi s ciljem v Orcieres Merlettu.

Orcieres Merlettu
Zaključek 4. etape 2020 – Roglič pred Pogačarjem. Foto: Profimedia

Pogačar se je vrnil

Kmalu je sledila burna sedma etapa, ki jo je zaznamoval veter, v katerem je neizkušeni Pogačar proti majhni skupini v ospredju – v njej je bil tudi Roglič – izgubil minuto in 21 sekund. Toda protiudarec takrat 22-letnika kolesarja je sledil že dan zatem – v etapi čez vzpon Peyresourde, ki je pripadla ubežnikom, je ušel Jumbo Vismi in do cilja nadoknadil 40 sekund. S tem pa se vrnil v boj za rumeno majico.

Zaključek prvega tedna pa je minil povsem v slovenskem slogu. Etapa se je začela v Pauu, mestu, ki je do danes gostilo že 65 startov in 62 ciljev dirke po Franciji. Do 153 kilometrov oddaljenega Larunsa je karavano čakalo kar nekaj ovir – na začetku Cote d’Artiguelouve (4. kategorije), Col de Horucere (1. kategorije), Col du Soudet (3. kategorije), Col d’Ichere (3. kategorije) in Col de Marie Blanque (1. kategorije). Po tem pa spust v dolino in spet malce navzgor do ciljne črte.

Roglic Pogačar Hirschi
Foto: Guliverimage

Druga dvojna zmaga

V samostojnem begu kmalu od starta je bil Marc Hirschi (takrat Sunweb), ki si je privozil že več kot štiri minute naskoka. V ozadju je tempo narekovala Jumbo-Visma, ko je na zadnjem klancu napadel Pogačar. Sledili so mu lahko le Roglič, branilec skupne zmage iz leta 2019 Egan Bernal in Mikel Landa. Četverica je imela na vrhu vzpona na Marie Blanque le še 35 sekund zaostanka za Hirschijem in obetal se je razburljiv zaključek.

In tega smo tudi dobili. Razlika do Švicarja je bila vse manjša, dokončno pa so ga ujeli 1,7 kilometra pred ciljem. Začel se je taktični dvoboj, v katerem je bil vse do ciljne črte v najboljšem položaju prav Hirschi, a je mimo njega po desni strani švignil Pogačar za prvo etapno zmago na dirki po Franciji. Tik pred zaviranjem pa je Švicarja prehitel še Roglič za novo dvojno slovensko slavje.

Vrhunci 9. etape dirke po Franciji 2020:

Takrat se je pisala zgodovina. Pogačar je torej prvič dvignil roke v zrak za etapno slavje na francoski pentlji – do danes jih je zbral že devet, Roglič pa je zaradi velikega zaostanka Adama Yatesa prevzel rumeno majico. In postal prvi Slovenec, ki je imel priložnost obleči ta čislani dres. Slovenija pa je postala 25. država s takšno častjo. Kako se je takratni Tour končal, pa zagotovo veste …

In zdaj vrnitev v sedanjost. Današnja etapa se bo znova začela v Pauu, končala pa v Larunsu. Z izjemo prvega dela gre pravzaprav za kopijo izpred slabih treh let, le vzpon na Soudet na sredini trase bo potekal po drugi cesti (brez vmesnega spusta). Nato pa znova na Col d’Ichere in Col de Marie Blanque, ki ponovno ponuja tudi bonifikacijske sekunde. Ter zaključni teren, ki Pogačarju – tudi preizkušeno – več kot ustreza. Recept za jubilejno deseto zmago na znamenitem Tour de Francu? Tudi tokrat bo glavna ovira ekipa Jumbo Visme, a z Jonasom Vingegaardom v glavni vlogi.

Trasa od Paua do Larunsa 2020 (9. etapa):

Foto: PCS

Trasa od Paua do Larunsa 2023 (5. etapa):

dirka po Franciji 2023 5. etapa
Profil 5. etape. Foto: letour.fr/en