Dončića bi najraje pripeljali kar v garderobo

Košarka 27. Jul 202314:42 1 komentar
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Po dnevu premora slovenska košarkarska reprezentanca v nekoliko okleščeni zasedbi nadaljuje s pripravami na svetovno prvenstvo. Zdaj tudi v pričakovanju najbolj zvezdniške okrepitve.

Potem ko so se od izbrane vrste po torkovi pripravljalni tekmi s Kitajsko poslovili Miha Lapornik, Blaž Mahkovic in Urban Klavžar, se pod taktirko selektorja Aleksandra Sekulića v nov sklop treningov, tokrat v ljubljanskih Stožicah, podaja trinajsterica. “Rezi so vedno nehvaležni. Ko se od koga poslovimo, se sicer ob pogledu na prihodnost slovenske košarke zavemo prihajajočih sladkih skrbi. A žal je zdaj treba sprejemati tudi te odločitve. Ko se nam priključita še naslednja dva, bomo morali razmišljati o tem, komu se bomo naslednjemu zahvalil,” pravi Sekulić, ki bo kot prvi selektor v zgodovini Slovenijo vodil na vseh treh največjih tekmovanjih.

Ko govori o priključitvah, ima v mislih manjkajočo trojico. Američan Mike Tobey naj bi kot konkurenca Jordanu Morganu za mesto naturaliziranega igralca na SP 2023 (25. 8. – 10. 9.) prišel šele sedmega avgusta, torej vsega teden pred odhodom na Japonsko. Že v petek pa bosta v reprezentančnem gnezdu kot osrednja igralca letošnjega sklica Luka Dončić in Vlatko Čančar. In čeprav slednji prihaja kot aktualni prvak severnoameriške poklicne lige NBA, pa je jasno, da bo za precej večji navijaški in medijski vrvež poskrbel prvi.

Foto: Aleš Fevžer

“S strani Mednarodne košarkarske zveze in lige NBA smo sredi preteklega tedna tudi uradno prejeli dovoljenje za nastop na svetovnem prvenstvu,” zadovoljno pritrjuje direktor reprezentance Matej Likar, sicer vesel Dončićeve reprezentančne pripadnosti, ki jo po nedavni Jokićevi košarici kot zgled prikazujejo tudi v Srbiji, a se po drugi strani zaveda nekoliko drugačnega režima, predvsem v odnosu do “zunanjega sveta”. V šali zato Likar pravi: “Najbolje bi bilo, če bi naš reprezentančni avtobus štartal iz hotelske garaže in se z Dončićem pripeljal kar v garderobo.”

“Luka bo z nami že četrto akcijo. Prvič še ni bil takšna zvezda, a je zaradi izjemnega rezultata nastala evforija. In ta še kar traja. V teh letih smo se naučili, kaj Luka potrebuje. Celotni ekipi želimo zagotoviti mir za delo in dovolj prostora za normalno gibanje. Luka pa je profesionalec. Ve, kako se odzvati v določenih situacijah. Za nas pa je najbolj pomembno, da nudimo pogoje, v katerih se vsako leto rad vrne v reprezentanco,” o lovcih na avtograme ali skupne fotografije in drugih, ki bi prvega zvezdnika slovenske reprezentance pocukali za rokav, pripoveduje direktor reprezentanc.

Foto: Aleš Fevžer

Ni pa skrivnost, da želi imeti svoje oko v reprezentanci tudi Dallas. Marko Milić je tako v izbrani vrsti pravzaprav v dvojni vlogi, prvi trener moštva Jason Kidd je bil že viden v Ljubljani, v kratkem pa gre pričakovati še kakšnega teksaškega odposlanca. “Da, pričakujemo delegacijo. Kot vsako leto. Morda so bili pred leti še malce bolj pazljivi. A v petih letih smo z Dallas Mavericks in ekipo menedžerjev zgradili most zaupanja. Vidijo, da so pogoji dobri. Skrbimo za fante. Pogoji so na vseh ravneh kakovostni, jasno, v okviru naših zmožnosti,” dodaja Likar.

Dončić in Čančar bosta pred sedmo silo prvič stopila v soboto popoldan, že prihodnji teden pa se bosta predstavila na največjem košarkarskem odru v državi. Po petdnevnih treningih bosta namreč že prihodnjo sredo na Telemachovem spektaklu zaigrala na tekmi proti Grčiji (20.30). S slednjo reprezentanca vstopa v zahteven ritem močnih preizkušenj. Manj kot 48 ur pozneje bodo namreč Slovenci Grkom vrnili obisk v Atenah, 8. avgusta sledi tekma Slovenija-Hrvaška, kmalu zatem pa še sodelovanje na odmevnem turnirju v Malagi, kjer bosta tekmeca Španija in ZDA. Na obe gostovanji bo reprezentanca potovala s čarterskim letom. “Trudimo se, da fantom omogočimo popolno osredotočenost, mi pa jih skušamo kar se da spretno prepeljati od točke A do točke B,” pojasnjuje Matej Likar.

Pripravljalne tekme – v živo na Sportklubu

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
20.30 Slovenija – Grčija

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
18.00 Slovenija – Hrvaška

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
21.30 Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
20.00 ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
8.00 Japonska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje