Primož Roglič ni imel izbire (VIDEO)

Kolesarstvo 2. Sep 202318:27 1 komentar
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Do osmega dneva dirkanja smo čakali, da je Primož Roglič na dirki po Španiji spet dvignil roke visoko v zrak. Za 33-letnega Kisovčana je to že enajsta etapna zmaga na Vuelti, na kateri je v vseh petih izvedbah, na katerih je tekmoval, vedno osvojil vsaj eno etapo. Kot je dejal po zmagi, pa tokrat ni imel izbire.

“Lepo, kajne? Zdaj sem lahko še bolj sproščen. Predvsem sem srečen, da sem se po padcu v drugi etapi pobral. Ta Vuelta se je za nas že do zdaj odvijala zelo dobro, zdaj je še bolje zame. Gremo dan za dnem, uživam. Vedno upaš na najboljše, upal sem, da se bomo borili za etapno zmago. Fantje so naredili res dobro delo, nadzirali so beg. Nisem imel prave izbire, ali pač?” se je v cilju osme etape dirke po Španiji 2023 v Costa Blanci pod Xorretom de Catijem šalil Primož Roglič.

V novem obračunu kapetanov, do katerega je pričakovano prišlo na zadnjem strmem klancu, je zmagovalec letošnjega Gira ves čas deloval zelo dobro, čeprav se ni nikoli postavil na čelo. Moštvenemu kolegu Seppu Kussu, ki je ob koncu dneva prevzel rdečo majico, in velikemu rivalu Remcu Evenepoelu je prepustil narekovanje tempa, in čeprav smo njegov skok pričakovali, se Roglič – ali pa moštveni kolega Jonas Vingegaard – tokrat zanj ni odločil.

“Zadnji klanec je bil težak, opravil sem ga prvič. Nisem točno vedel, kaj naj pričakujem. Sprint je vedno tveganje, ampak imel sem dobre noge, zato sem vesel, da sem ga lahko odločil v svojo korist. Skupno imamo vsaj tri kapetane, morda pride še kakšen,” je dodal Roglič, ki je po kratkem spustu do cilja svojo moč pokazal v zaključnem sprintu. In bil več kot zadovoljen, da je lahko na zmagovalnem odru spet storil klasični znak zmagoslavja – telemark. Še bolj pa ga je nasmejalo dejstvo, da mu je v zaodrju družbo delal Kuss. Odlično razpoloženje še vedno aktualnega olimpijskega prvaka v kronometru je bilo vidno že ob proslavi etapne zmage.

Kdo pravi, da Primož Roglič ne proslavlja svojih zmag?

“Načrt je bila etapna zmaga, na rdečo majico nismo ciljali. Vedeli smo, da jo lahko Sepp prevzame, a to ni bil naš načrt. Fantje so v prvem delu uspešno nadzirali močan beg, v zaključku pa uspešno napadli zmago. Zadnji klanec je bil res strm, takšni ustrezajo Primožu. Prav zato smo vedeli, kaj hočemo,” pa je zmagoslavje svojega kapetana, rojaka in dobrega prijatelja pospremil še en član Jumbo Visme Jan Tratnik.

Ker je na zadnjem klancu dneva v težave zašel nosilec rdeče majice Lenny Martinez, ki je v cilju za Rogličem zaostal minuto in deset sekund, je novi vodilni na Vuelti postal Sepp Kuss. Jumbo Visma je tako po četrtku spet pobrala dvojno nagrado.

“Vedel sem, da ta možnost obstaja, a da mi je uspelo, sem dojel šele, ko sem prečkal ciljno črto. Primož si je želel etapne zmage, a sem dobil dovoljenje, da na začetku klanca poskusim. Na žalost se ni izšlo, po tem pa sem zelo trpel, da sem na vrh prišel z vsemi favoriti. Je pa super, da smo poleg etapne zmage dobili tudi rdečo majico,” je zaključil prvi Američan po Chrisu Hornerju pred desetimi leti s skupnim vodstvom na Vuelti.

Sepp Kuss
Sepp Kuss v rdeči majici. Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje