Narobe svet – igra praktično nič, zasluži pa skoraj največ

Grand Slam 2. Sep 20236:00 0 komentarjev
Raducanu z odlikovanjem reda britanskega imperija (MBE), ki ji ga je novembra podelil Kralj Karel III.; FOTO: Guliverimage

Ta teden so v javnost prišli podatki o zaslužkih v svetu tenisa. Številke so, vsaj za silo, premosorazmerne z uspehi teniških igralcev in igralk na prizoriščih najmočnejših turnirjev, v oči bode le eno ime. Emma Raducanu, zmagovalka odprtega prvenstva ZDA izpred dveh let, je med elito, pa čeprav je Britanka letos odigrala le deset srečanj in jih pol izgubila.

Mlada teniška igralka iz Bromleyja, ki je predlani senzacionalno osvojila US Open, v New Yorku te dni ne nastopa, ker je trenutno na bolniški.

Zadnji turnir, na katerega se je 21-letnica prijavila, je bil spomladanski v Madridu. S svojo ožjo ekipo je takrat sklenila, da gre na operacijo gležnja, sledila sta še dva kirurška posega na obeh zapestjih. Posledica več kot štirimesečnega premora? Izpad iz elitne stoterice na lestvici WTA prvič po skoraj dveh letih. Ko se bo princesa britanskih športnih src vrnila na prizorišča, bo morala poskrbeti za še eno domačo nalogo: skupaj z agentom najti novega mentorja. Nemški trener Sebastian Sachs ji je namreč na začetku junija pomahal v slovo.

Rdeče luči

Nov obraz bo tako že šesti šef stroke ekipe Raducanu v zadnjih dveh letih, potem ko so šila in kopita morali pobrati Nigel Sears, Andrew Richardson, Torben Beltz in Dmitri Tursunov. “Težke situacije so vodile v težke besede, kar je povzročilo konec najinega sodelovanja,” je ob zaključku sodelovanja povedal Sachs ter s tem nakazal, da je delati z Emmo očitno res težko. Težava naj bi se skrivala v njenih starših Ionu in Renee Zhai, predvsem očetu, ki od trenerjev menda (pre)hitro pričakuje preveč.

Nazadnje je zaigrala v Stuttgartu in izpadla že v prvem krogu; FOTO: Guliverimage

O tem je med vrsticami lani spregovoril eden izmed zgornjih bivših Dmitri “Dima” Tursunov.

Kljub temu da na igrišču zadeve že od njenega zadnjega (in hkrati edinega!) naslova na najvišji ravni tenisa ne izgledajo idealno, pa je vsaj stanje na njenem bančnem računu fantastično.

Emma je na Forbesovi lestvici najboljših zaslužkarjev in zaslužkaric v svetu tenisa na izjemnem šestem mestu, kar je 180 mest boljše od njene uvrstitve na lestvici WTA. Ameriška revija njene letne prihodke ocenjuje na vrtoglavih 14 milijonov evrov, predvsem iz naslova marketinških dejavnosti.

Več reklam kot teniških srečanj

Spisek, ki ga je Forbes objavil na predvečer odprtega prvenstva ZDA, ne vključuje Rogerja Federerja, pa čeprav upokojeni Švicar letno od sponzorskih pogodb v žep še zmeraj pospravi kar 87 milijonov evrov.

Na lestvici je vodilni Srb Novak Đoković (35,35 milijona evrov), drugo mesto si lasti njegov največji rival Carlos Alcaraz (28,9), pred Raducanu pa so se zvrstili še Iga Świątek (20,61), Danil Medvedjev (18,5) in Rafael Nadal (14,26).

Potem, ko si je Raducanu 11. septembra 2021 kot kvalifikantka pokorila konkurenco v državnem teniškem centru Billie Jean King, se ji je svet obrnil na glavo. Sponzorji so se postavili v vrsto, od tedaj je verjetno posnela več televizijskih oglasov, kot pa odigrala tekem. Ima kar devet podjetij, ki jih uvršča med krovne sponzorje. To so Dior, Tiffany, Evian, British Airways, Porsche, Wilson, Nike, HSBC in Vodafone.

Lanska raziskava organizacije SponsorUnited je pokazala, da je Britanka celo na prvem mestu med vsemi svetovnimi teniškimi igralkami, ko gre za doseg oziroma klikanost na družbenih omrežjih.

Raducanu pozira ob otvoritvi trgovine Dior v londonski veleblagovnici Harrods; FOTO: Guliverimage

Kritiki britansko teniško senzacijo pribijajo na križ, češ da njena kariera trpi prav zaradi pretiranih obveznosti z oglaševalci.

Vrnitev že septembra?

Njen zastopnik Max Eisenbud (agencija IMG) je v nedavnem intervjuju za Tennis Podcast Emmi stopil v bran: “Dvomim, da bi se karkoli spremenilo, če ne bi imela niti ene pogodbe. Večina misli, da ves čas hodi samo po snemanjih reklam, a ni tako. Skrbno načrtujemo dneve, ko se posveča oglaševalcem, na igrišču gara, nikoli zaradi sponzorskih obveznosti ne izpusti treninga. A razumem, zakaj prevladuje takšno prepričanje – vsi vidijo samo denar, ki povzroča ljubosumje, kar se najbolje izrazi na družbenih omrežjih.”

Emma Raducanu ima na družbenem omrežju Instagram 2,5 milijona sledilcev.

Prva Britanka z zmago na turnirjih velike četverice med posameznicami po letu 1977 pa ni edina neaktivna teniška igralka, ki sodi med zaslužkarsko elito. Novopečena mamica, Japonka Naomi Osaka, je v zadnjih 12 mesecih bančni račun obogatila za 11,12 milijona evrov.

Raducanu se je ta mesec vrnila na igrišča in trenirala z rojakom Kyleom Edmundom, naslednji turnir utegne odigrati konec septembra ali na začetku oktobra, ko bodo potekali turnirji na Kitajskem. Glede na to, da je njena mati Kitajka, bo tam teniške navdušence nagovorila vsaj z osnovnim znanjem mandarinščine.

Raducanu z odlikovanjem; FOTO: Guliverimage

Bržčas je tako ali tako vseeno, kakšni so njeni rezultati, nalezljiv nasmeh je njeno družino preskrbel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!