Igra mačke z mišjo: Slovenci zmleli tudi Špance

Odbojka 2. Sep 202318:45 > 21:32 0 komentarjev
Slovenija Španija odbojka
Foto: CEV

Slovenska reprezentanca je tudi na tretji tekmi EuroVolleyja 2023 pričakovano pometla s tekmecem. Po Ukrajini in Finski je nadigrala tudi Špance. Slovenci so odbojkarsko furijo odpihnili s 25:19, 25:15 in 25:15.

Selektor Slovenije Gheorghe Cretu je obračun s Španci začel brez taktiziranja – na teren je poslal najboljše može: Tine Urnaut, Rok Možič, Klemen Čebulj, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Gregor Ropret, Jani Kovačič. Španci so sledili Sloveniji le začetku niza, pri 11:10 pa so slovenski odbojkarji dosegli tri zaporedne točke in pobegnili na varno prednost, ki jo kljub nekaj nihanj niso zapravili. Po super koncu niza so furijo pustili na 19. točki in suvereno prišli do prvega niza. Prvi mož prvega niza je bil ponovno 37-letni Pajenk, ki je dosegel kar šest točk, tri z blokom.

V drugem je bilo še bolj gladko. Če so Španci v prvem nizu zdržali do 10. točke, je bilo tokrat vsega konec že pri peti. Slovenci so nato pobegnili, Cretu pa je ob visoki prednosti priložnost ponudil tudi mlademu Niku Mujanoviću, Saši Štalekarju in Danijelu Koncilji, za nekaj točk pa je v igro prišel tudi drugi podajalec Uroš Planinšič.  Slovenci so drugi niz dobili s kar 25:15.

Slovenija Španija odbojka
Foto: CEV

V tretjem so Španci morda pokazali največ. Vodili so z 11:9, nato pa je bilo zgodbe konec. Slovenci so stopili na plin, dosegli pet zaporednih točk in le potrdili, da so za dva razreda boljši od španskih nasprotnikov. Dvoboj sta zapečatila Rok Brečko, ki je s točko poskrbel za prvo zaključno žogo za zmago, že prvo pa z uspešnim blokom izkoristil Štalekar (25:15).

Prvi mož Slovenije je bil tokrat Klemen Čebulj, ki je dosegel 17 točk, tako kot vedno je bil izjemen tudi kapetan Tine Urnaut, ki se je ustavil pri 14, Rok Možič, ki je svoje mesto prepustil tudi Niku Mujanoviću, pa osem.

Slovenija bo imela prosto nedeljo, nato pa jo za konec skupinskega dela čakata še dvoboja s Hrvaško in gostiteljico Bolgarijo. Tudi na teh dveh srečanjih je Slovenija velik favorit. Obračun proti Hrvatom se bo v ponedeljek začel ob 19.30.

Nizozemci so danes upravičili vlogo favoriti proti Čehom, Turčija, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Alberto Giuliani, pa je po dveh porazih ugnala Grčijo in ostala v boju za uvrstitev v izločilne boje. Francija je sledila Slovenijo in tudi sama prišla do tretje zmage. V Tel Avivu so v treh nizih premagali domačine. Bolgari so po slabem začetku ujeli ritem in ugnali še Ukrajino, odlično pa gre tudi Severni Makedoniji, ki ostaja neporažena. To bi se znalo spremeniti že v nedeljo, ko jo čaka obračun s Poljsko.

Evropsko prvenstvo 2023, 6. tekmovalni dan:

Sobota, 2. september:

Skupina B (Varna)

Slovenija – Španija 3:0 (19, 15, 15)
Bolgarija – Ukrajina 3:1 (-20, 17, 20, 23)

Skupina C (Skopje)

Nizozemska – Češka 3:0 (22, 22, 22)
Severna Makedonija – Črna gora 3:0 (22, 18, 20)

Skupina D (Tel Aviv)

Turčija – Grčija 3:1 (-22, 24, 19, 23)
Izrael – Francija 0:3 (-21, -27, -17)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!