Primož Roglič pojasnil razloge za slovo

Kolesarstvo 1. Okt 202311:37 5 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Guliverimage

Kolesarski svet še naprej trese novica, da bo Primož Roglič po koncu sezone zapustil Jumbo-Vismo. Zasavec se je pred startom sobotne dirke po Emiliji, na kateri je pozneje še tretjič zmagal, odločil, da konča ugibanja in špekulacije ter potrdil, da zapušča nizozemsko moštvo. Po zaključku v Bologni pa je razkril, zakaj zanj med 'čebelami' ni več prostora.

Kar se je v preteklih dneh močno namigovalo, je v soboto postala realnost. Primož Roglič je pred startom dirke po Emiliji, na kateri je pozneje dobil slovenski obračun s Tadej Pogačarjem in še tretjič v karieri zmagal, potrdil, da po koncu sezone zapušča Jumbo-Vismo.

“Lahko potrdim, da odhajam iz ekipe, kjer sem trenutno. Vse ostale detajle bi skušali razkriti po koncu sezone, po moji zadnji dirki. Zdaj sem tukaj z namenom, da dirkam, da naredim tisto, za kar sem tu, potem pa ostalo,” je za Val 202 dejal pred startom, o razlogih za slovo od do zdaj zanj edine ekipe v svetovni seriji pa je več povedal po prečkanju ciljne črte pri samostanu San Luca v Bologni.

“Moji osebni cilji in kako se vse odvija … Skupaj smo se odločili, da se zgodba konča. Tako bo bolje za obe strani, sam pa se že veselim novih izzivov,” je po jubilejni 80. karierni zmagi med profesionalci dejal v pogovoru za In de Leiderstrui.

Skupaj dosegli toliko, toda …

“Seveda je ta zmaga nekaj posebnega. Skupaj smo dosegli res veliko. A nekatere stvari ostajajo enake. V to italijansko jesen sem vstopil nekoliko drugače, a tukaj sem, da opravim svoje delo najbolje kar lahko. Enako velja za naslednje dirke, na katere se osredotočam,” je še dodal 33-letnik. V rumeno-črnem dresu ga bomo videli še v torek, 3. oktobra, na dirki po treh dolinah Vareseja in v soboto, 7. oktobra, na dirki po Lombardiji.

Primož Roglič Tadej Pogačar 2023
Foto: Guliverimage

Ob nezadovoljstvu navijačev nizozemskega moštva, ki so nestrinjanje s klubsko politiko jasno izrazili na objavah Jumbo-Visme na družbenih omrežjih po Rogličevi zmagi, se je oglasil tudi generalni direktor ekipe Richard Plugge. “Primož bo vedno v naših srcih imel status kralja. Zelo smo mu hvaležni, da smo z njim našli pot na vrh. Vedno ga bom spoštoval kot človeka, a včasih pride čas, ko je za vse najbolje, da se razideš. Prosil je za prestop, mi pa smo ga razumeli. Preveč se spoštujemo, da bi mu stali na poti. Dali smo mu zeleno luč, tako kot smo to v preteklosti že storili v primeru Dylana Groenewegna,” je dejal za klubsko spletno stran.

Vendarle skupna prihodnost z Evenepoelom?

Še vedno je nejasno, kje bo Roglič prihodnjo sezono nadaljeval kariero. Kot poroča Global Cycling Network (GCN), je Kisovčan na mizo dobil triletno ponudbo, ki naj bi mu skupaj z bonusi letno prinesla okrog šest milijonov evrov.

Primož Roglič Tadej Pogačar 2023
Foto: Guliverimage

S tem bo pri vrhu lestvice najbolje plačanih kolesarjev sveta ujel Tadeja Pogačarja (6,3 milijona evrov), po poročanju številnih svetovnih medijev in tudi po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah pa je omenjeno pogodbo Rogliču ponudila ekipa Ineos Grenadiers. Informacija in prestop naj bi uradna postala v tednu po 8. oktobru, torej po koncu jesenskih italijanskih klasik.

Britanci, nekdanji Sky, naj bi bili po poročanju L’Equipa blizu podpisa pogodbe tudi z Remcom Evenepoelom. Kot je neimenovani vir povedal francoskemu časniku, za belgijskega talenta po združitvi Jumbo-Visme in Soudal Quick-Stepa naj ne bi bilo več prostora v novonastali ekipi, favorit za podpis aktualnega svetovnega prvaka v kronometru pa naj bi bil prav Ineos, pogodba naj bi bila že sestavljena. A v primeru Belgijca gre za veliko bolj nepreverjene špekulacije kot v primeru Rogliča, obenem pa je težko pričakovati, da bi moštvo naenkrat v svoje vrste pripeljalo dva kolesarja, sposobna zmag na tritedenskih dirkah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje