Primož Roglič po popolno izpeljani taktiki z opozorilom

Kolesarstvo 31. Avg 202318:23 1 komentar
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Po šesti etapi na dirki po Španiji je največ zadovoljstva v taboru Jumbo Visme. Sepp Kuss je z etapno zmago kronal sijajno, a pogumno taktično ukano Nizozemcev, v ozadju pa sta Primož Roglič in Sepp Kuss ukradla 32 sekund glavnemu rivalu Remcu Evenepoelu.

Jumbo Visma je bila v preteklih letih velikokrat na udaru kritik kolesarskih strokovnjakov, šesti dan dirkanja na Vuelti 2023 pa je podobno kot na letošnjem Giru in Touru spet vse storila prav. Na drugi gorski etapi trase, ki se je končala pri astrofizikalnem observatoriju na Pico del Buitre, so si rumeno-črni prizadejali priti v beg, to pa jim je nepričakovano uspelo s kar petimi kolesarji!

Jan Tratnik, Dylan van Baarle, Robert Gesink, Valter Attila in Sepp Kuss so se znotraj velike skupine ubežnikov odpeljali glavnini in močno otežili nalogo ekipi Remca Evenepoela Soudal QuickStepu.

Kuss je imel na zahtevnem zaključnem vzponu najmočnejše noge, v ozadju pa je svojo moč pokazal tudi Primož Roglič. Kisovčan se je v skupini okrog rdeče majice odločil za napad, šele ko si je že privozil nekaj metrov prednosti, pa sta njegovemu tempu lahko sledila samo moštveni kolega Jonas Vingegaard in Enric Mas (Movistar). Španec je v zaključku nekaj izgubil proti sokapetanoma čebel, a še zdaleč ne toliko kot Evenepoel. Belgijec je v cilj pripeljal 32 sekund za slovensko-danskim dvojcem, a je v skupnem seštevku proti njima ubranil pet oziroma 11 sekund naskoka.

Roglič Vingegaard
Foto: Profimedia

Oba sta se počutila bolje kot minule dni

“To je bilo zelo dobro. Noro, izvrstno. Danes sem imel boljše noge. Ne bom se pritoževal. Osvojili smo etapo in pridobili nekaj časa proti ostalim v skupnem seštevku. Ampak ja, do Madrida je še dolga pot. Tole je bil šele pravi začetek v gorah,” je bil v svojem stilu redkobeseden nasmejani Roglič.

V njegovi bližini pa se je ohlajal tudi Vingegaard. “Za nami je res dobra vožnja, odlično smo opravili svoje delo. Načrt je bil, da pritisnemo na Soudal QuickStep že zelo hitro. To nam je uspelo, situacija je bila enostavno perfektna za nas. Dobro sem se počutil, bolje kot v minulih dneh. Na začetku dneva sem sicer malce trpel, proti koncu pa se je stanje izboljšalo,” je zaključil Danec.

Nizozemska ekipa je pokazala, da je očitno najmočnejša na letošnji Vuelti, kjer lovi zgodovinski mejnik – postati prvo moštvo v zgodovini, ki bi v istem letu zmagalo na vseh treh tritedenskih dirkah. Glede na danes prikazano jih bo težko ustaviti …

Kljub izgubi časa ni bil pretirano razočaran Evenepoel, ki si je sicer v teh dneh želel predati rdečo majico, a ne po zaslugi tako močnega bega. “Počutil sem se dobro, lahko sem pospeševal, a le v svojem tempu. Občutek je bil, kot da ne morem iti povsem na polno ali prek limita. Včasih pridejo tudi takšni dnevi. Na koncu sem izgubil samo 30 sekund, lahko bi bilo veliko slabše. V zadnjih 500 metrih sem pošteno pospešil. Na začetku današnje etape ni bilo vse popolno. Ko se je končal beg in se je mir vrnil v glavnino, sem imel težke noge. Upam, da je bil to samo slab dan,” je dejal aktualni svetovni prvak v kronometru.

Remco Evenepoel
Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje