Največja zmaga v karieri? Daleč od tega

Kolesarstvo 20. Maj 202417:24 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Za kolesarje na dirki po Italiji je danes prosti dan. Preživljajo ga v Livignu. Tadej Pogačar si je po izjemni predstavi na 15. etapi Gira zaslužil odmor, vseeno pa si je vzel čas za vprašanja novinarjev.

Tadej Pogačar si je po napadu na vzponu na Mottolino prikolesaril že četrto etapno zmago na letošnji dirki po Italiji, ob tem je njegova prednost v skupnem seštevku narasla na šest minut in 41 sekund. Pred zadnjim tednom Gira je sproščen, samozavesten, a vseeno previden.

“Trenutno smo v dobrem položaju v skupnem seštevku. Upajmo, da bo ta zadnji teden dober za nas in da ne bomo porabili veliko energije. Še šest dni. Upajmo tudi na lepo vreme. Najprej moramo zaključiti z Girom, potem pa se začenja priprava na Tour,” je povedal pred zadnjimi šestimi etapami.

O čem je Pogačar še govoril?

O etapni zmagi na 15. etapi:

“To je bila ena najboljših predstav na gorskih etapah. A težko je primerjati. Super sem se počutil na kolesu, čeprav je bila etapa dolga z veliko vzpenjanja. Bil sem zelo vesel. So tudi zmage, ki imajo večjo težo. A na Grand Touru je najlepše dobiti kraljevsko etapo. Je en najlepših trenutkov v moji karieri, a zaenkrat je še lepši zmaga na dirki po Franciji. Čez nekaj let pa bo tudi ta etapa še lepša v mojem spominu.”

O zadnjem tednu in previdnejši vožnji:

“Videli bomo, kako se bom počutil. Imam veliko prednost in lahko smo bolj previdni. Včeraj sem želel napasti, ta teden pa bomo videli, kako bo. Lahko smo bolj konservativni.”

O navijačih ob progi:

“Brez navijačev ni kolesarstva, nas ne bi bilo tu, tudi športnih novinarjev ne. So ključ do spektakla. Na Giru sem že videl izjemne navijače, ki so vzklikali moje ime. Potisneš lahko čez svoj limit. Tako so glasni, da si misliš, da boš oglušel. Včeraj je bilo na zadnjem vzponu, kjer je bilo res strmo, izjemno. Dva navijača sta tekla ob meni, mislil sem, da me bosta prehitela do cilja. To da dodatno energijo. Vsi navijači, slovenske zastave, vzklikanje mojega imena ob progi … vse to da dodatno energijo. Čez celoten Giro je bilo neverjetno poslušati vse navijače.”

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

O morebitnih skrbeh v zadnjem tednu:

“Jutri je še veliko vprašajev. Najprej moramo preživeti jutrišnjo etapo kot ekipa. Moram se še bolj poglobiti v naslednje etape, ki bodo težke.”

O koledarju in pripravah na Tour:

“Nikoli še nisem naredil dvojčka Giro – Tour. A vsi so govorili, da če dobro končaš Giro, imaš dobre noge na Touru. Upam, da bo res tako. A najprej se moram prepričati, da Giro končam z visoko moralo. Nato se moram sprostiti in se pripraviti na Tour.”

O ekipnem kolegu Rafalu Majki:

“Kot vedno rečem, vidim ga več kot svoje dekle ali družino. Dobro se poznava, veliko časa preživiva skupaj. Včasih ni veliko komunikacije na dirki, saj vemo, kako se počutimo, že ko se pogledamo. Imava dobro kemijo, tudi na dirkah. Sem vesel, da ga imam v ekipi. Je izjemen.”

Majka Pogačar
Rafal Majka (levo) in Tadej Pogačar. Foto: Profimedia

O presenečenjih na Giru:

“Štiri leta zapored sem dirkal na Touru, težko pa ga je primerjati z Girom. Je drugače, res lepo. A zaenkrat nisem imel težav, zato ni veliko presenečenj. Sem super vesel, da se na kolesu počutim dobro.”

O rožnati majici:

“Imeti rožnato majico so bile moje sanje, a koledar mi ni dovoljeval, da bi tu nastopil. Že na drugi etapi sem si jo nadel. Videl sem, kako veliko težo ima tu v Italiji. Izziv jo je braniti. Borim se, da jo zadržim in da še povečujem prednost pred tekmeci.”

O čem razmišlja, ko kolesari:

“Najprej razmišljam o napadu. Vedno poizkušam najti ustrezno hitrost, s katero se lahko vzpenjam. Zaradi tehnologije lahko prej vidiš stvari, kot so vati in moč. Na to se tudi fokusiram.”

O prostem dnevu:

“Lahko bi pobirali vstopnice za prosti dan. V Livignu je bila velika skupina ljudi. Vsi bi se radi fotografirali, imeli podpise, avtograme. Preprosto je bilo ljudi preveč. Vseeno smo uživali v lahkotnem treningu.”

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

O Remcu Evenepoelu, Jonasu Vingegaardu …:

“Zagotovo slišim novice o konkurentih. Jonas je že zunaj, trenira na kolesu. Počuti se kar v redu. Vemo, da je Remco precej izpostavljen v medijih. O tem slišiš, veliko se govori, a mi se fokusiramo nase. Gremo to pot, ki smo si jo zastavili. S takšnim programom, kot je. Vem, da bodo vsi na najvišjem nivoju na Touru. To bo drug nivo dirkanja. Tudi Primož Roglič … Če bo vse šlo, kot mora, bo to en večjih Tourov v zgodovini.”

O tekmecih na včerajšnji etapi:

“Včeraj bi zagotovo lahko tekmeci dirkali bolje. Če bi Martinez bil tam, kjer bi moral biti, bi mogoče lahko sledil, do cilja bi lahko šla v dvojici. Kar bi bilo zanj zelo dobro. Pametno je odvozil Thomas. Veliko se je skrival, namesto njega so dirkali drugi, narekovali tempo. Prejšnje dni ni bilo tako kot včeraj. Vse je bilo bolj skupaj. Tudi ta teden bodo dirkali bolj na drugo mesto, poizkušali z napadi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!