Tadej Pogačar neobičajno kritičen

Kolesarstvo 12. Jul 20238:43 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Deseta etapa dirke po Franciji, prva po prvem prostem dnevu, v kolesarskem svetu še vedno odmeva. Pa niti ne toliko njen razplet, ki je osrečil ekipo Bahrain Victorious, pač pa začetek, ko sta se v begu znašla celo vodilna kolesarja dirke Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar.

Kljub vročini, ki te dni vlada v osrčju Francije, so se kolesarji na Touru v deseti etapi pomerili na nož. Izjemno hitro dirkanje že vse od samega začetka in silovit boj za mesto v begu sta zaznamovala začetek torkovega dne, ki je ob koncu pripadel Pellu Bilbau. Kolesar Bahrain Victoriousa je slavje pričakovano posvetil pokojnemu ekipnemu kolegu Ginu Mäderju, za zanimiv zaplet pa sta že v uvodu poskrbela Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar.

Nosilca rumene in bele majice ter vodilna kolesarja v skupnem seštevku sta se na začetku ob pospeševanju znašla v begu. Čeprav je bilo ob ekipah ostalih kapetanov v ozadju težko pričakovati, da bo akcija uspela, pa smo znova videli nekaj, kar je na takšnih dirkah prej izjema kot pravilo.

“Dejansko sem mislil, da bo ta etapa veliko lažja, res sem vesel, da je mimo. Morda mi manjka nekaj izkušenj, očitno so to stvari, ki se jih moram še naučiti,” je bil nepričakovano samokritičen Tadej Pogačar. Prvi kolesar sveta je po prihodu v cilj v Issoireju že pogledoval proti današnjemu izzivu – z željo, da bo dan tokrat namenjen sprinterjem. In da se bo tokrat osredotočil le na enega tekmeca: Vingegaarda.

“Seveda se spremljava, eno oko imava ves čas drug na drugem. Verjetno bo tako vse do konca Toura. A obenem moramo biti pozorni tudi na ostale tekmece. Pello Bilbao nam je vzel nekaj minut. Takšnim kolesarjem ne smemo podarjati preveč časa,” je previden dvakratni prvak dirke po Francije.

Dirka po Franciji se danes nadaljuje z enajsto etapo od Clermont-Ferranda do Moulinsa, ki bo dolga 180 kilometrov. Najverjetneje lahko pričakujemo boj najboljših sprinterjev, pred kolesarji, ki se borijo za visoka mesta v skupnem seštevku, pa je verjetno mirnejši dan. Na trasi so namreč le trije vzponi 4. kategorije.

Poleg Jasperja Philipsena bodo med glavnimi favoriti za etapno zmago še Mads Pedersen, Bryan Coquard, Biniam Girmay, Caleb Ewan, Fabio Jakobsen in Dylan Groenewegen, ki mu bo v zaključku znova pomagal Luka Mezgec.

dirka po Franciji 2023 11. etapa
Profil 11. etape. Foto: letour.fr/en

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!