Bi lahko ponudili še več?!

Košarka 30. Jun 20225:45 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Če je bila sobotna pripravljalna tekma slovenske košarkarske reprezentance v Trstu svojevrsten šov s protagonističnim tandemom Luka Dončić-Goran Dragić, bo nocojšnji spektakel Slovenija-Hrvaška (20.15, prenos SK) ustrezna nadgradnja, a z veliko bolj izrazitim tekmovalnim nabojem.

Ko je v začetku meseca na premieri filma 2017 uradni napovedovalec naznanil prihod Luke Dončića in Gorana Dragića, je bilo mogoče v dvorani čutiti prav posebno vznemirjenje. Vrvež, ki je obdajal najboljša slovenska zvezdnika, je ob nostalgičnem spominu na EuroBasket 2017 opominjal na njuno globalno veljavo. Ker smo že nekaj dni pred tem namignili, da se utegne zlati kapetan vrnitvi v reprezentanco in vnovič združiti moči z Dončićem, ki se je po njunem edinem skupnem projektu razvil v enega najboljših košarkarjev na svetu – z evidentnim potencialom za nadaljnjo izjemno rast, je že takrat v zraku viselo vprašanje uradne potrditve. Kmalu potem je bilo jasno, da se MVP zadnjega evropskega prvenstva vrača.

In če sta se ob premieri filma zgolj sprehodila po stopnicah, bosta lahko nocoj v Stožicah pokazala še precej več. Na svojem terenu. Kot ribi v vodi. Dončić po izjemni sezoni v ligi NBA, v kateri je svoje vodstvene in povezovalne odlike še dodatno izpilil, ob tem pa unikatnemu slogu košarke, katerega rdeča nit je poleg moči skoraj matrično predvidevanje, dodal še nekaj vrlin. Dragić, katerega košarkarski zenit smo resda že videli, a je po turbulentnem letu vendarle dokazal, da je sposoben z zanj značilnimi prefinjenim občutkom, košarkarsko inteligenco, dragocenimi izkušnjami, srčnostjo in ponotranjeno športno kulturo svojo igro učinkovito prilagoditi, se zliti v ekipo in ji prispevati igralsko širino. Edinstvena in bržčas zadnja domača priložnost videti sanjski tandem je zatorej kljub zasoljenim cenam vstopnic poskrbela, da so te skopnele v manj kot treh urah.

A čeprav se je v zadnjih tednih govorilo predvsem o Dragićevem dokončnem reprezentančnem slovesu in Dončićevi vrnitvi v Stožice, pa velja opozoriti, da bo pred 11.500 gledalci ob šovu in čustvenosti poslovilnega aplavza na odprti sceni štela pomembnost dveh točk. Dončićeve igralske vragolije bi kajpak hitro zbledele, Gogijev zadnji domači ples pa bi imel grenak priokus, če četa selektorja Aleksandra Sekulića, v kateri bodo med drugim tudi Zoran Dragić, Jaka Blažič, Edo Murić in Mike Tobey, ne bi dosegla tretje zmage v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Individualna kakovost, ki jo poosebljajo Ivica Zubac, Mario Hezonja in Bojan Bogdanović, objektivna (pre)moč na višjih igralskih položajih in svež veter, za katerega je po ustoličenju poskrbel selektor Damir Mulaomerović, pričajo o tem, da gostiteljem ne bo lahko.

V zadnjem obdobju smo lahko iz ust slovenskih reprezentantov pogosto slišali obžalovanje dveh februarskih spodrsljajev na tekmah proti Finski, po katerih imajo še vedno aktualni evropski prvaki na svojem računu polovični izkupiček. A po drugi strani velja odstreti tudi pogled na pot do novembrskih zmag. Predvsem ob gostovanju v Zagrebu bi lahko že ena sama odbita žoga spremenila vprašanje zmagovalca, zelo trd pa je bil za Slovence tudi švedski oreh. Zato je pred nadaljevanjem kvalifikacij ključno vprašanje, ali bodo Slovenci z Dončićem znali znova zaigrati po olimpijskih notah. V nasprotnem primeru bi lahko individualno kakovostna zasedba Hrvaške z malce naprezanja elegantno pokvarila slovenski košarkarski praznik v Stožicah.

Na edini pripravljalni tekmi je Slovenija gladko premagala Italijo. Foto: Aleš Fevžer

Da smo v zadnjem obdobju večinoma govorili o gostiteljih in s tem Hrvate potisnili v vlogo lovcev iz sence, opozarja tudi Sekulić. “Ko slišim, kako izrazit favorit je Slovenija, imam občutek, da podcenjujemo izjemno kakovostno ekipo na drugi strani. Le-to sestavljajo košarkarji iz Evrolige in lige NBA. Ne, nič ni samoumevno,” je dejal selektor in si vzel kar nekaj časa za razmislek ob vprašanju, katera od sosed je v primerjavi z novembrsko tekmo pridobila več – Slovenija z Dončićem in Dragićem ali Hrvaška z Bogdanovićem, Zubcem, Hezonjo, Žižićem in še nekaj izvrstnimi posamezniki. “Hm, težko ocenjujem. A morda so Hrvati vendarle pridobili več, saj imamo mi dva nova košarkarja, oni pa precej več. Pole tega smo mi brez Klemna Prepelića,” je nato le odvrnil selektor. Ali je s tem poskušal le malce razbremeniti svojo ekipo, ve le on. Kot ve tudi, kako krvavo bo Slovenija, če želi ostati v boju za četrti nastop na svetovnem prvenstvu in ob tem ustvariti pozitivno klimo pred septembrskim EuroBasketom, v preostanku tedna potrebovala zmagi. Proti Hrvaški in proti Švedski.

Slovenija SK

Kaj morate vedeti pred tekmo Slovenija – Hrvaška?

Na koga računa selektor?/Kdo manjka?

Na reprezentančnem seznamu je trinajsterica, in sicer Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Luka Rupnik in Mike Tobey. Navijači bodo pogrešali le Vlatka Čančarja, Klemna Prepeliča in Žana Marka Šiška.

Kje bo možno videti Dončića & Co.?

Vstopnice za tekmo proti Hrvaški v Stožicah so pošlje v manj kot treh urah. Tudi del vstopnic, ki je bil sicer rezerviran za hrvaške navijače, je šel pri sosedih kot za med. Obe tekmi, tako 30. 6. proti Hrvaški, ko tudi 3. 7. proti Švedski, si boste lahko ogledali v neposrednem televizijskem prenosu na Sportklubu.

Kje si še lahko pogledam tekmo?

Vsi, ki ste ostali brez dragocenega lističa za vstop v dvorano, ste vabljeni na alternativno lokacijo za ogled tekme med Slovenijo in Hrvaško. V četrtek bodo poti vodile tudi v Športno hišo v BTC Cityju v Ljubljani, kjer bodo večer popestrile tudi nagradne igre. Izpolnite obrazec, ki ga najdete na tej povezavi.

Goran Dragić Foto: Aleš Fevžer

Kdo bo kapetan?

Na zadnjih tekmah, tudi na olimpijskih igrah, je kapetanski trak nosil Edo Murić. A ob prihodu na zbor je bil Ljubljančan jasen. “Naš kapetan je Goran Dragić. Kadar bo želel igrati, bo kapetan on. To mu pripada. On je lahko zgled vse. Zdajšnjim in bodočim reprezentantom. Pa tudi vsem ostalim športnikom. Življenje je posvetil športu. Je tudi velik domoljub,” pravi Murić.

Kako na svetovno prvenstvo?

Slovenija trenutno v skupini C  zaseda drugo mesto (2 zmagi, 2 poraza). Napredovanje v naslednji krog kvalifikacij si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine.  Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 (Japonska, Indonezija in Filipini) bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Kakšen je utrip na Hrvaškem?

V luči gostovanja v Stožicah smo košarkarski utrip preverili tudi na Hrvaškem. “Čaka nas težko delo. Verjamem tudi, da bodo imeli domačini glasno podporo s tribun. A predali se zanesljivo ne bomo,” nam je dejal predsednik hrvaške košarkarske zveze Stojko Vranković, izkušeni novinar Tvrtko Puljić pa je pristavil: “Slovenija je evropska velesila. Lani je imela sanjsko reprezentančno poletje. To so krila, na katerih lahko Slovenci letijo tudi to poletje.” Več o tem …

Kdaj bo reprezentanca znova zbrana?

Junijska reprezentančna akcija, ki se bo končala v nedeljo na Švedskem, pa še zdaleč ne bo edina to poletje. Že v drugi polovici julija (predvidoma 25. 7.) se bodo namreč začele priprave na EuroBasket 2022 (1. – 18. 9.). Gre za tekmovanje, na katerem bo Slovenija branila zlato iz Carigrada 2017. Sekulićevo ekipo, v katero bo zanesljivo tudi Dončić, ne pa tudi Dragić, najprej čaka skupinski del v Kölnu, nato pa zaključni v Berlinu.

Kvalifikacije za SP 2023, Evropa, skupina C:

30. junij: 17.30, Finska – Švedska in  20.15, Slovenija – Hrvaška (SK)

3. julij: 17.00, Švedska – Slovenija (SK) in 20.00, Hrvaška – Finska

Vse pred tekmo Slovenija – Hrvaška

Anketa pred tekmo Slovenija-Hrvaška

Iz hrvaškega tabora

Skupaj neporažena? Ne bo povsem držalo

Le še Dončića morajo spraviti – na pravo stran kamere

Dončić in Dragić: O tem ne smeva govoriti

Skupaj neporažena? Ne bo povsem držalo …

Hrvati napovedujejo presenečenje: Tega še niste videli

Zvezdniške skrivalnice pred Hrvati

Edo Murić: Gogija smo že malce omehčali

Video: Kako so Slovenci osvojili Trst 

Luka Dončić je javno dregnil kapetan Dragića