Nenačrtovano do mesta v peterki z Dončićem

Bine Prepelič. Foto: Aleš Fevžer

S slovensko košarkarsko reprezentanco bo kot najmlajši potnik danes proti prizorišču svetovnega prvenstva odpotoval tudi Bine Prepelič. "Nič mi ni bilo podarjeno," pravi mladi 22-letni Bistričan, sicer bratranec Klemna Prepeliča.

Poškodbi Eda Murića in Vlatka Čančarja sta na široko odprli vrata dokazovanja. Najbolj odločno je skoznje vstopil dobrih 200 centimetrov visoki krilni center Bine Prepelić. Že po tekmi s Črno goro v Stožicah smo namignili, da je rezerviral letalsko vozovnico za Japonsko. Po vrnitvi iz Malage mu jo je selektor Aleksander Sekulić tudi izročil, zdaj pa se mu nasmiha celo mesto v prvi peterki, v kateri bi mu družbo utegnili delati Luka Dončić, Zoran Dragić, Jaka Blažič in Mike Tobey. Scenarij, o katerem pred štirimi tedni, ko se je udeležil reprezentančnega zbora, ni upal niti sanjati.

“Da, odprla se je pot. Takšno priložnost je treba izkoristiti in se dokazati. Nič mi ni bilo podarjeno. Lahko rečem, da sem si vse priigral na treningih. Z borbenostjo. Tudi na pripravljalnih tekmah sem pokazal, da lahko igram in v igro vnašam borbenost. Na ta način lahko krpam luknjo, ki je nastala po poškodbi Čančarja. Sem pa, kot vsi ostali, pravo intenzivnost kazal že pred tem nesrečnim dogodkom,” je dejal, ko je postalo jasno, da bo po treh tekmah v kvalifikacijskih oknih vendarle debitiral tudi na velikem tekmovanju.

Čeprav medijskih nastopov ni prav vajen in je v ponedeljek zvečer le začudeno pogledal, ko ga je čakalo 15 predstavnikov medijev, katerih množičnost gre sicer povezovati s predhodno izjavo Luke Dončića, pa je 23-letni mladenič iz Slovenske Bistrice hitro dokazal, da kri ni voda. Njegov bratranec Klemen Prepelič je namreč znan po gostobesednosti. Opazki se je zgolj nasmehnil, nato pa pristavil: “Klemen se v reprezentanci do mene vede povsem običajno, vloga bratranca je pri tem nepomembna.”

Sta pa Prepeliča v domačem kraju skupaj marljivo trenirala že pred začetkom reprezentančnih priprav. “Navdušil me je s pristopom in prizadevnostjo. Izgubil je tudi deset kilogramov. Napreduje,” nam je pred dnevi pripovedoval Klemen, Bine pa ob tem dodaja. “Res je, že v zaključku sezone belgijskega prvenstva mi je športni direktor Axel Hervelle dejal, da v meni vidi potencial. On me je tudi pripeljal v klub. Svetoval pa mi je, naj izgubim nekaj odvečnih kilogramov in okrepim mišično maso. Tega sem se lotil. S Klemnom sem te priprave le nadaljeval. To je prava pot.”

Spirou Charleroi, kamor se je preselil lani, ostaja njegov delodajalec. Z nekdanjim destkratnim belgijskim prvakom ga veže pogodba še za nadaljnji dve leti. Pred tem je v Sloveniji po odhodu iz domače Bistrice na članski ravni igral za domžalski Helios, se kalil pri Iliriji in Škofji Loki, medtem ko pa se na klice Cedevite Olimpije ni odzival, pa čeprav ga je v Stožice snubil sokrajan Sani Bečirović. “Ni bilo lahko zapustiti doma. Prva sezona v tujini je bila zame velik izziv. A po nekaj mesecev sem se dobro prilagodil,” pravi mladi krilni košarkar, član generacije 2001, v katero spadata tudi reprezentančna sotekmovalca Gregor Glas in Žiga Samar.

Naslednja postaja: Japonska. Foto: Aleš Fevžer

Pravi, da ima na klubski ravni še veliko ciljev. Zdaj pa so njegove misli povsem reprezentančno obarvane. “Kot otrok sem sanjal o tem, da bi zaigral na velikem tekmovanju. Zdaj to jemljem kot priložnost, da se dokažem na največjem odru. Poskušal jo bom izkoristiti,” pravi in ob tem povzema občutke ob igranju z Dončićem. “Lahko rečem, da je lažje igrati, ko ga imaš ob sebi. S svojo razgledanostjo in košarkarsko inteligenco vidi vse. Ob njegovih podajah imamo vsi več prostora in priložnosti.”

A ne le Dončić, tudi tekmeci mlademu Prepeliču odpirajo nova obzorja. O tem so ga prepričale tekme s Španijo, Grčijo in ZDA. “Prvič sem igral proti košarkarjem, ki sem jih doslej spremljal zgolj v televizijskim prenosih. A v tekmo sem šel vedno brez strahu,” pravi. To je navsezadnje potrdil tudi, ko ga je v petek španski zvezdnik Willy Hernangomez zahrbtno udaril. Sledila je burna reakcija, ob kateri je moral posredovati tudi kapetan Dončić. “Ne vem, pred tem nisva imela nobenega konflikta. Kar naenkrat se je zgodil tisti udarec. Nisem okleval. Vsak bi se na mojem mestu odzval podobno,” se petkovih iskric spominja Prepelić in dodaja, da se mu je tekmec po koncu za nešportno potezo tudi opravičil.

Seznam potnikov na svetovno prvenstvo:

Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey.