Reprezentančni preplah, Luka Dončić odgovarja

Košarka 14. Avg 202319:38 1 komentar

Aleksander Sekulić in Luka Dončić sta ob vrnitvi iz Malage, ker je slovenska košarkarska reprezentanca vknjižila visoka pripravljalna poraza proti Španiji in Združenim državam Amerike, enotno odgovorila na javno zaskrbljenost, ki jo je sprožila izpuščena tekma prvega zvezdnika. Kapetan po pregledu z magnetno resonanco znova nemoteno trenira in se bo jutri zanesljivo povzpel na letalo proti Japonski.

Kako resna je poškodba Luke Dončića oziroma kaj pomeni preventivni počitek? Odgovor je pravzaprav ponudil že odločen prihod prvega zvezdnika slovenske košarke na ponedeljkov trening. Ob tem je 24-letni Ljubljančan stopil tudi pred mikrofone, pred katerimi sicer praviloma nikoli ni pretirano zgovoren. A je vendarle povedal tisto, kar je oziroma bo navijače slovenske reprezentance pomirilo in spravilo v dobro voljo. Po junijski poškodbi Eda Murića, dokončni reprezentančni upokojitvi Gorana Dragića in nedavni nezgodi Vlatka Čančarja, ki si je prav tako strgal križno vez, bi stežka sprejeli še vest o hujših težavah številke ena. Oziroma številke 77.

Luka Dončić. Foto: Profimedia

“Gre za staro poškodbo (stegenska mišica; op. a.), ki mi je težave povzročala že marca v ligi NBA. Zato smo opravili pregled z magnetno resonanco. Preventivno. Vse je OK. Nič hujšega,” je dejal Dončić, ki je neugoden udarec prejel že pred desetimi dnevi na tekmi v Atenah, še močnejšega udarca v stegno pa je bil deležen na grobi petkovi tekmi s Španijo v Malagi. Zdravniška služba je tako selektorju Aleksandru Sekuliću svetovala, naj Luka izpusti sobotno tekmo z Združenimi državami Amerike. Kot se je izkazalo, je bil poteza v prvi vrsti preventivne narave, saj, kot poudarjajo v reprezentanci, pred potjo na Japonsko niso želeli tvegati.

Misli so tako znova pri košarki. “Na zadnjih dveh tekmah smo videli veliko dobrih stvari. A obenem je postalo jasno, da nas čaka še zelo veliko dela. Kadar smo osredotočeni in delamo tisto, kar moramo delati, smo lahko zelo nevarna ekipa. Preprosto, držati se moramo pravil. V določenih odsekih je to že vidno. Zdaj moramo priti do tega, da bomo to delali 40 minut,” razmišlja vodja reprezentance, ki to vlogo, kot je bilo vidno tudi v televizijskim prenosih, z nasveti in nagovori uveljavlja tudi v minutah odmora.

Kot šibko točko je Dončić izpostavil obrambo in skok. “To so področja, na katerih moramo delati. Tu vidim priložnost za napredek. Vsak mora zapreti svojega igralca. Uporabiti moramo več rok,” pravi kapetan, ki je danes s soigralci v mali dvorani v Stožicah opravil še zadnji domači trening pred potjo v Azijo. Že v torek bo namreč izbrana vrsta poletela proti Japonski. Prva postaja bo Tokio, kjer je predlani navdušila z zgodovinskim prvim nastopom na olimpijskih igrah. Tokrat jo čaka pripravljalna tekma z domačo izbrano vrsto. Na sporedu bo v soboto ob 8.00 po slovenskem času, to pa bo tudi zadnja preizkušnja pred začetkom svetovnega prvenstva. Že en tedne pozneje pa bo šlo povsem zares. Četrti nastop na SP bo Slovenija na otoku Okinava začela proti Venezueli, se dva dni zatem pomerila z Gruzijo, še dva pozneje pa z Zelenortskimi otoki.

“Dobro je, da bomo imeli na Japonskem tudi kar nekaj časa za treninge. To nam je v zadnjem obdobju manjkalo. Zato verjamem, da bomo napredovali. Ponavljam, delati moramo na obrambi, skoku in koncentraciji. Treba je slediti načrtu,” pravi LD 77, ki se je danes poslovil od dveh soigralcev. To sta Aljaž Kunc in Jordan Morgan. Zanju je namreč selektor Aleksander Sekulić ocenil, da ni prostora v dvanajsterici, v kateri je lahko le en naturaliziran košarkar. To bo Mike Tobey, ki je z Dončićem že igral na olimpijskih igrah 2021 in EuroBasketu 2022. “Tudi z Jordanom sem se dobro ujel. Dober ‘dečko’. Kot tudi Tobey. Nisem pa trener, da bi izbiral,” je dodal Dončić.

Seznam potnikov na svetovno prvenstvo:

Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija 88:77

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora 104:100

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija 99:79

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija 92:62

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
Japonska – Slovenija

Vse tekme bodo v neposrednem prenosu na programih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje