Bleščeča forma tekmecev za dodatne skrbi Slovenije

Košarka 14. Avg 202313:29 0 komentarjev
dennis schroder, nemcija svetovno prvenstvo
Foto: FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca je odigrala že šest pripravljalnih dvobojev od sedmih pred letošnjim svetovnim prvenstvom. Ker je mundial vse bližje, smo preverili, kako priprave uspevajo tekmecem Slovenije, ki bodo turnir začeli na Okinavi in tako sestavljajo pot Slovencev do izločilnih bojev.

Letošnje reprezentančno poletje bo vrhunec doživelo med 25. avgustom in 10. septembrom, ko bodo svetovno prvenstvo gostili Japonska, Filipini in Indonezija. Dve od osmih predtekmovalnih skupin bodo na Okinavi, skupno torej osem izbranih vrst, vključno s Slovenijo.

Iz vsake skupine napredujeta dve najboljši reprezentanci. Po dve skupini nato tvorita novo. Slovenska skupina F, v kateri igrajo še Zelenortski otoki, Venezuela in Gruzija, se križa s skupino E. Slednja je vsaj na papirju precej močnejša in vsebuje Nemčijo, Avstralijo, Finsko in domačo Japonsko. Iz novonastale skupine K se v četrtfinale uvrstita najboljši dve državi.

Slovenci so na pripravah pred svetovnim prvenstvom na dosedanjih šestih tekmah vpisali dve zmagi in štiri poraze. Ugnali so Kitajsko in Črno goro, izgubili pa proti Španiji, dvakrat Grčiji in ZDA. Izkupiček torej ni najboljši, predvsem se kot vse večja težava kaže prejemanje velikega števila točk, saj z izjemo uvodne tekme proti Kitajski, nikogar od naslednjih tekmecev niso zadržali pod 88 točkami.

Selektorju Aleksandru Sekuliću se tako kopičijo težave, saj je časa za izboljšavo obrmbe vse manj, medtem ko je ostal tudi brez dveh ključnih članov. Že junija Eda Murića, pred desetimi dnevi je težjo poškodbo staknil še Vlatko Čančar. Sobotno tekmo proti ZDA pa je iz preventivnih razlogov izpustil tudi prvi zvezdnik Slovenije Luka Dončić.

Foto: FEB

Kako igrajo tekmeci Slovenije iz skupine F?

Slovenija bo v Azijo odpotovala v torek, 15. avgusta. V soboto, 19. avgusta ob 8.00 zjutraj po slovenskem času bo v Tokiu odigrala še zadnjo pripravljalno tekmo z Japonsko, prvi nastop na svetovnem prvenstvu na Okinavi pa jo čaka 26. avgusta proti Venezueli. Prvi nasprotnik Slovenije ima v načrtu kar devet pripravljalnih dvobojev. Za zdaj je odigral štiri in vpisal štiri poraze. Močnejši so bili Angola, Argentina, Španija in Francija. Venezuelci še niso dosegli meje 70 doseženih točk.

28. avgusta se bodo Slovenci pomerili z Gruzijo. Slednja je odigrala pet od načrtovanih sedmih tekem. Vpisala je dve zmagi. Po treh zaporednih porazih, ko so ji mero vzeli Egipt, Litva in Latvija, so minuli konec tedna porazili Jordanijo in Črno goro. S Črnogorci se je pošteno namučila tudi Slovenija, glavni junak Gruzije je bil Goga Bitadze, vpisal je 21 točk.

Goga Bitadze je velika nevarnost Gruzije pod obročem, kjer je Slovenija najšibkejša. Foto: FIBA

Zelenortski otoki, zadnji tekmeci Slovencev v skupinskem delu, so izgubili obe tekmi. Najprej za 20 točk proti Kitajski, nato za 27 proti Turčiji.

Pod črto torej vsi trije nasprotniki Slovenije v skupini F ne blestijo in bodo na medsebojnih dvobojih v močno podrejenem položaju.

Težka pod v izločilne boje

Pogled v drugo skupino z Okinave je precej bolj zaskrbljujoč, predvsem pa uspešni nastopi v prvem delu prvenstva ne zagotavljajo ničesar. Če se bodo želeli Slovenci uvrstiti v izločilne boje, ki jih v Manili gostijo Filipini, bodo morali iz skupine E poraziti vsaj enega tekmeca od dveh, ki bosta napredovala. Ta trenutek bi bili tako Nemci kot Avstralci skoraj zagotovo v vlogi favorita.

Nemci, ki imajo v kadru kar štiri igralce iz lige NBA in še kopico iz evrolige, so na štirih odigranih pripravljalnih dvobojih zmleli Švedsko in Kitajsko, z izjemno močno Kanado pa si na dveh tekmah razdelili zmagi. Edini poraz je prišel po podaljšku (112:113). Blestita predvsem Dennis Schröder in Franz Wagner, ki sta denimo na dveh tekmah proti kanadski NBA zasedbi nasula skupno 78 točk. Predvsem mladi Wagner postaja vse pomembnejši član tako Nemčije kot Orlanda čez lužo.

Franz Wagner. Foto: FIBA

Avstralci, ki so seznam igralcev pred kratkim skrčili na 13 imen, medtem ko jih lahko na SP potuje 12, premorejo kar devet članov lige NBA. Zavidanja vredno moštvo sicer še ni odigralo nobene od petih pripravljalnih tekem, prvo bodo prav danes proti Venezueli. Spomin na zadnji dvoboj Slovenije z Avstralci je še zelo boleč, saj so Slovencem pred dvema letoma v Tokiu preprečili osvojitev zgodovinske bronaste medalje. Nosilci igre bodo letos Patty Mills, Josh Giddey, Josh Green, Matisse Thybulle in Joe Ingles.

Tudi Finci kažejo dobro formo in so dobili obe dosedanji tekmi v pripravah na mundial. Blesti kdo drug kot Lauri Markkanen, ki je z naskokom prvo ime reprezentance. Na dveh obračunih je vpisal 53 točk, padli pa sta izbrani vrsti Litve in Estonije.

Lauri Markkanen. Foto: FIBA

Še najmanj prepričljivi v skupini F se zdijo gostitelji. Japonska je najprej pričakovano dvakrat ugnala Tajpej, nato proti Južni Koreji vpisala po eno zmago in poraz, enako sta se razpletli tudi dve tekmi z Novozelandci. V eni močnejših skupin na prvenstvu jih čaka zahteven boj za napredovanje, posebej ob odsotnosti najboljšega posameznika Ruija Hachimure.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija 88:77

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora 104:100

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija 99:79

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija 92:62

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
Japonska – Slovenija

Vse tekme bodo v neposrednem prenosu na programih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!