Klemen Prepelič: Dončić naj govori na igrišču

Košarka 10. Avg 202312:20 6 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Izkušeni Klemen Prepelič ob selitvi v Malago, kjer slovensko košarkarsko reprezentanco ob koncu tedna čakata močni pripravljalni tekmi, o profesionalnosti Vlatka Čančarja, vlogi Luke Dončića, napredku bratranca Bineta …

S povprečjem 15,5 točke je bil Klemen Prepelič na prvih štirih pripravljalnih tekmah del vitalnega reprezentančnega jedra. S tem je potrdil napovedi o tem, da je na zbor pripotoval dobro pripravljen in zelo motiviran. Tako njega kot tudi soigralce, s katerimi je danes poletel proti Malagi, pa v tem tednu čakata dve izjemno kakovostni pripravljalni tekmi. V petek s Španijo, v soboto z ZDA. Obe se bosta začeli ob 21.30 (prenos na SK). “Razmišljati morano predvsem o sebi,” znano mantro ponavlja 30-letni Bistričan, s katerim smo se pogovarjali po torkovi zmagi proti Črni gori.

Po dveh porazih je zmaga proti Črni gori prišla kot naročena. Predvsem po psihološki plati?

Zelo, zelo. Pa ne le zaradi porazov proti Grčiji. Pokazali smo tudi neprepričljivo igro. Poleg tega se je poškodoval še pomemben košarkar, torej Vlatko Čančar. To nas je vrglo iz ritma. Zato me veselijo zmaga, drugačen pristop, energija in tudi igra na Čanetovem položaju. Priložnost je najbolje izkoristil Bine Prepelič. Verjamem pa, da bodo v nadaljevanju svoje pokazali še Jakob Čebašek, Aljaž Kunc in drugi. Igralci moramo v nove dimenzije.

Malce za šalo … Ste pri ocenjevanju kandidatov za krilnega centra pristranski?

Ne, ne. Nisem pristranski. Bine (Klemnov bratranec, op. p.) je v torek pokazal izjemen napredek. To me ne preseneča. Lahko vam povem, da sva poleti veliko trenirala skupaj. Navdušil me je s pristopom, prizadevnostjo. Izgubil je tudi deset kilogramov. Ponavljam pa, da tudi ostali še niso rekli zadnje besede. Dejstvo pa je, da Čančarja ni mogoče nadomestiti. Igrali bomo brez njega. To je dejstvo. Zato pa moramo pri ostalih odkriti kakovost. Čebašek zna zadeti z razdalje, Bine ime čvrstost, Kunc pa agilnost. Vse to so odlike, ki jih pooseblja Čančar. Žal pa nam bo manjkal tudi Edo Murić. To borbenost je težko nadomestiti.

Vas je nedavna poškodba Čančarja dodatno povezala?

Vsekakor se te takšen dogodek dotakne. Nihče ne želi poškodb. V tem primeru gre še za zelo hudo poškodbo. Tega si ni zaslužil, saj je med vsemi nami prav on največji profesionalec. Po njegovem slovesu od reprezentance sva ostala v stiku. Dejal mi je, da ga ne skrbi za vrnitev. Vem, da bo garal. Ostali smo morali strniti vrste. Upam, da se je to videlo tudi na zadnji tekmi.

Klemen Prepelič. Foto: Aleš Fevžer

Nihanja so še vedno prisotna.

Tokrat smo rešili svojo kožo. Zanesljivo pa se nam ne sme več dogajati, da povedemo z desetimi ali več točkami prednosti in nato to zapravimo. Tako je bilo tako proti Grčiji kot tudi Črni gori. Slednja ima dobro ekipo, zato ima zmaga svojo težo.

Tudi zaradi vzdušja?

Zmaga pred domačimi navijači predstavlja močan veter v hrbet. V analizi pa se bomo morali posvetiti prej omenjenim črnim minutam. Vračali se ne bodo le Črnogorci, temveč vsi naši tekmeci na svetovnem prvenstvu. Nihče nam ne bo olajšal dela.

Pogosto vam očitamo, da je igra preveč napadalno naravnana. V zajetnem delu tretje četrtine zadnje tekme pa ste pokazali tudi zgledno obrambno predstavo. Slovenija torej ne tekmuje le v tem, kdo bo dal več košev. Je to smerokaz?

Definitivno. Radi imamo hitro košarko. To je naš zaščitni znak. A marsikatera akcija se začne v obrambi. Igro znamo nato hitro prenesti v napadalno polovico, poleg tega pa imamo z Dončićem košarkarja, ki je sposoben čez celotno igrišče podati s popolno natančnostjo.  Tako smo igrali v olimpijskem letu 2021. Tudi lani. A žal le v odsekih. Ponavljam, to je naša zaščitna igra. Moramo jo obuditi.

Foto: Aleš Fevžer

Prebudili pa ste svojo strelsko roko.

Moja roka je tu. Od prve tekme s Kitajsko naprej. Na zbor sem prišel v dobri formi. Igram samozavestno. Jasno, z Dončićem se igra spreminja. Ostali mu moramo slediti in biti potrpežljivi. Ko ga ni na parketu, se nam ne sme zgoditi delni rezultat 0:10.

“Čas je, da tudi Luka spregovori,” ste dejali ob začetku priprav. Besede smo razumeli v luči pričakovanja nove vloge Luke Dončića. Govorimo o vodstvenih odlikah, ki niso povezane zgolj s kakovostjo v igri. Je Luka upravičil pričakovanja tudi na tej ravni?

Luka Dončić govori na igrišču. Izven igrišča pa morda niti ni njegova naloga, da dodatno govori in ljudi postavlja na svoje mesto. Imamo selektorja. Več nas je, ki se ob tem lahko oglasimo in pomagamo. Tudi Jaka Blažič, Zoran Dragić in jaz. Ne želim, da zdaj Dončića še dodatno obremenjujemo. Zanj je vredna vsaka sekunda. Naj jo izkoristi tudi za počitek.

Viza za SP 2023?

Junak torkove zmage je bil z novo simultanko seveda Luka Dončić (34 točk, 13 skokov, 14 asistenc). S 17 točkami in 5 asistencami mu je sledil Klemen Prepelič, odlično pa je svojo priložnost izkoristil njegov 22-letni in 200 centimetrov visoki bratranec Bine Prepelič (10 točk, 5 skokov), za katerega se zdi, da si je prav z borbeno predstavo in učinkovitim vključevanjem v ekipo rezerviral letalsko vozovnico na Okinavo.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija 88:77

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora 104:100

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
Japonska – Slovenija

Vse tekme bodo v neposrednem prenosu na programih Sportkluba.

Svetovno prvenstvo 2023 – prvi skupinski del

Skupinski del (Okinava) – skupina F

Sobota, 26. avgust 2023
13.30 Slovenija – Venezuela

Ponedeljek, 28. avgust
13.30 Gruzija – Slovenija

Sreda, 30. avgust
13.30 Slovenija – Zelenortski otoki