Dejan Jakara presenetil in podaljšal slovenski dvoboj

Košarka 27. Maj 202413:26 0 komentarjev
Dejan Jakara, derby podgorica
Foto: Liga ABA/Dragan Stjepanović

Te dni je vroče tudi na košarkarskih parketih v črnogorskem prvenstvu, kjer ima finalni obračun močan slovenski pridih. Budućnost in Derby z roba igrišča vodita slovenska strokovnjaka Andrej Žakelj in Dejan Jakara. Slednji je v nedeljo proti favoriziranim tekmecem presenetil in ohranil upe na senzacijo.

Serijo, ki se igra na tri zmage, je z dvema zaporednima zmagama bolje odprla Budućnost. Na tretjem obračunu se je Studentski centar Podgorica rešil “metle” in z 91:89 poskrbel za presenečenje. Moštvo, ki ga vodi 38-letni Kranjčan, je vodilo skoraj celoten dvoboj, največ za 14 točk. 

“Pokazali smo veliko željo, da ostanemo v boju za lovoriko. Razlika v primerjavi z drugo tekmo je bila, da Budućnost tokrat ni tako zadevala, pa čeprav se na tokratni dvoboj nismo posebej pripravljali, v prvi vrsti smo želeli pokazati predvsem željo. Nismo želeli, da se serija konča, verjamemo v preobrat,” je po tekmi povedal Dejan Jakara, poroča črnogorski portal Vijesti.

Njegov nasprotnik Andrej Žakelj je pred nadaljevanjem izrazil skrb, saj ima na stranskem tiru precej košarkarjev. “Derby je odigral odlično, mi pa smo energetsko padli. To se je videlo na igrišču. Še vedno vodimo, a bo težko. Praktično igramo brez rotacije. Moramo dvigniti glave, kmalu je naslednja tekma in jo želimo tudi dobiti.”

Finale črnogorskega prvenstva ima tudi nekaj zanimivih podtonov. Gre za kluba, ki sta zelo tesno povezana. Derby je praktično de facto valilnica talentov za Budućnost, kar smo lahko v praksi videli tudi v letošnji sezoni. Ko se začetek za 15-kratne državne prvake Črne gore ni razpletal po željah vodilnih, so iz Studentskega centra na klop pripeljali Žaklja in za njim še odličnega centra Kenana Kamenjaša.

Mesto 45-letnega Postojnčana je nato zasedel nekdanji strateg domžalskega Kansai Heliosa. Tako smo v finalu dobili dvoboj dveh Slovencev kot tudi dvoboj nekdanjega in sedanjega trenerja Derbyja.

Andrej Žakelj
Andrej Žakelj je na klop Budućnosti sedel 18. novembra 2023. Foto: ABA Liga/Budućnost/Filip Roganović

Jakara dobil dvoboj za črnogorski pokal

Prvi njun dvoboj za lovoriko je dobil Jakara. Februarja je v finalu črnogorskega pokala Derby po podaljšku slavil z 81:80 in tako prvič v klubski zgodovini osvojil to tekmovanje. O siceršnji prevladi Budućnosti pa dovolj zgovorno priča podatek, da je šele drugič v zgodovini ostala brez pokalne lovorike.

Oba kluba sta se letos prebila tudi v končnico lige ABA. Izpadla sta proti velikanoma iz Beograda. Derby se je v četrtfinalu poslovil proti Crveni zvezdi, medtem ko je Budućnost izpadla v polfinalu proti Partizanu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!