Dirigent košarkarske simfonije, ki je raje v ozadju

Košarka 9. Avg 20217:00 0 komentarjev
Selektor Slovenije Aleksander Sekulić, foto: FIBA.

Slovenski košarkarji so letos pisali novo pravljico, če ne kar nadaljevanje tiste, ki se je začela že leta 2017. Pod njo se je močno podpisal tudi Aleksander Sekulić. Ne glede na to, da je Slovenija na koncu s četrtim mestom ostala brez medalje, je v 43-letnem strategu dobila novega dirigenta slovenske košarke.

Trenerski poklic je v športu morda med vsemi kar najbolj nehvaležen. Ob neuspehih so prav glavni trenerji tisti, ki nosijo največjo odgovornost. Ob uspehih pa so pogosto pomaknjeni v ozadje. Tudi v zadnjih dveh mesecih smo večinoma poslušali hvalospeve našim košarkarjem.

Da ima veliko in ključno vlogo v letošnji reprezentančni akciji tudi Aleksander Sekulić, so poudarjali njegovi varovanci. Že pred olimpijskimi igrami se je kot pravi kapetan oglasil Edo Murić:

“Vsi smo zadovoljni z njim, je profesionalec, ima avtoriteto, a je hkrati naš prijatelj. Opravlja odlično delo in mislim, da bi ga morali bolj izpostaviti. Je eden glavnih krivcev za ta uspeh. Smo veseli, da ga imamo in upam, da bo čim dlje z nami.”

Aleksander Sekulić med minuto odmora v tekmi za bronasto medaljo.

Dobra poteza KZS

43-letnemu Ljubljančanu je bila zaupnica izrečena šele 6. maja letos, ko je Košarkarska zveza Slovenije sprejela odločitev, da preneha z iskanjem tujega strokovnjaka in za selektorja potrdi njega. Pogovarjali so se z Grkom Dimitriosom Itoudisom in Špancem Xavijem Pascualom.

“Izbira Sekulića je bila najboljša poteza KZS. Pozna igralce, je miren, brez kompleksa in ega. Noben tuji trener ne bi ustvaril takšne kemije in takšne borbene mentalitete,” je med olimpijskimi igrami dejal Slobodan Subotić, nekdanji selektor Slovenije.

V le treh mesecih od uradne potrditve za mesto selektorja je Sekulić Slovenijo prvič v zgodovini popeljal na olimpijske igre in nato skoraj še do medalje, a so naši košarkarji proti Franciji in Avstraliji zapravili obe priložnosti za vpis v zgodovino. Osvojili so končno četrto mesto.

Selektor Slovenije Aleksander Sekulić v tekmi za bron ni uspel prebuditi svojih varovancev.

Slovenijo je vseskozi krasila neverjetna kemija, ki se je odražala tudi z navdušujočo igro v napadu. Ta reprezentančni ciklus lahko brez dvoma, čeprav so se naši košarkarji naposled v domovino vrnili brez medalje, označimo za zelo uspešnega.

A to ni bil nenaden uspeh, temveč gre za zgodbo, ki se gradi že 15 let. “Sekula” je namreč z reprezentanco na takšen ali drugačen način povezan vse od leta 2006.

Predan reprezentanci

Takrat je vodil reprezentanco do 20 let in se na evropskem prvenstvu v Izmiru veselil bronaste kolajne. Še istega leta se je pridružil članski izbrani vrsti, postal je pomočnik Alešu Pipanu. V obdobju od 2006 do danes je izpustil vsega štiri reprezentančne akcije: EP 2009, SP 2010, SP 2014 in EP 2015.

Kot del strokovnega štaba Božidarja Maljkovića je iz prve vrste doživel tudi domači EuroBasket 2013, ko je Slovenijo v četrtfinalu zaustavila Francija. Bil je seveda tudi pomočnik Igorja Kokoškova ob evropskem naslovu 2017. In nazadnje še Rada Trifunovića, ki je po slovesu Srba zasedel selektorski stolček.

Po odhodu Trifunovića novembra lani je postal začasni selektor in Slovenijo uspešno vodil skozi kvalifikacije za EuroBasket 2022. Maja letos je torej prišla še potrditev, da ne gre več le za začasno rešitev.

Moderna košarka

Bliskovito hitra košarka, pritisk na nasprotnike po celotnem parketu, ekipno skakanje na odbite žoge, center, ki blesti v pick and rollu, so značilnosti košarke, ki jo od svojih varovancev zahteva Sekulić. To že štiri leta lahko spremljamo v Nymburku, kjer je bil ves ta čas pomočnik Orena Amiela in prav letos tudi na Češkem postal glavni trener.

Luka Dončić je igro Slovenije dvignil do novih višav, foto: FIBA.

Takšno igro je prenesel tudi v slovensko reprezentanco. Glavna akterja v njegovem sistemu sta Luka Dončić in Mike Tobey, ki večinoma skozi izjemno učinkovit pick and roll odpirata prostor tudi ostalim soigralcem.

Rezultati v kvalifikacijah in na OI:

Kvalifikacije za olimpijske igre (Kaunas):
Slovenija – Angola 118:68
Slovenija – Poljska 112:77
Slovenija – Venezuela 98:70
Slovenija – Litva 96:85

Olimpijske igre (Tokio):
Slovenija – Argentina 118:100
Slovenija – Japonska 116:81
Slovenija – Španija 95:87
Slovenija – Nemčija 94:70
Slovenija – Francija 89:90
Slovenija – Avstralija 93:107

“Ta košarka, ki danes prihaja iz ZDA v Evropo – napad, pick and roll, trojke – to košarko so naši izdelali do popolnosti. Trenutno takšna košarka daje brilijantne rezultate, kajti danes odločajo branilci, beki, še pred desetimi leti so centri,” je igro, ki jo zagovarja Sekulić, pohvalil tudi legendarni Zmago Sagadin.

Slovenija je na štirih tekmah v kvalifikacijah in šestih na olimpijskih igrah dosegla neverjetnih 1.029 točk, torej kar 102,9 na tekmo, kar je za košarko zunaj lige NBA, kjer so tekme tudi osem minut daljše, neverjeten podatek. Najmanj točk so Sekulićevi varovanci zmogli ob nesrečnem porazu proti Franciji v polfinalu, ko so vpisali 89 točk. To je tudi edinkrat, da Slovenija ni presegla 90 točk. Kar štirikrat pa je presegla stotico.

Selektor Slovenije Aleksander Sekulić v objemu Gorana Dragića po uvrstitvi na olimpijske igre, foto: FIBA.

Sekulić z mirnostjo in preudarnostjo blagodejno vpliva na moštvo. S košarkarji, s katerimi se pozna že vse od nižjih selekcij, je stkal prijateljske vezi. A tudi zna potegniti mejo, kdaj je čas za prijateljstvo in kdaj za delo, ko uveljavlja svojo avtoriteto.

Košarkarji vsi razumejo svoje vloge do potankosti in so se povsem podredili kolektivu. “To mi je všeč pri tej ekipi, zato sem na njih tako ponosen in srečen, da sem njihov trener,” je večkrat v zadnjih dveh mesecih poudaril Sekulić.

Začel v Slovanu

Aleksander je praktično vse življenje predan košarki. Diplomiral je na beograjski Fakulteti za šport in je v trenerskih vodah že vse od leta 1996, ko je štel komaj 18 let. Njegova prva izkušnja v vlogi glavnega trenerja je prišla v Slovanu, kjer je v nižjih selekcijah kluba tudi začel trenersko pot. Na klop je sedel leta 2006, potem ko je najprej dve sezoni opravljal vlogo pomočnika.

Klubska trenerska pot Aleksandra Sekulića:

2004 – 2006: Geoplin Slovan (pomočnik trenerja)
2006 – 2008: Geoplin Slovan
2008 – 2009: Triglav Kranj
2009 – 2010: Luka Koper
2010 – 2011: Krka (pomočnik trenerja)
2011 – 2013: Krka
2013 – 2015: Krka (pomočnik trenerja)
2015 – 2016: Škofja Loka
2016 – 2017: Sixt Primorska
2017 – 2021: ERA Nymburk (pomočnik trenerja)
Od 2021: ERA Nymburk

V nadaljevanju kariere je nato sedel še na klopi Triglava, Kopra, Krke, s katero je osvojil tudi državni naslov, Škofje Loke, Sixt Primorske in Nymburka. Na Češkem je položaj glavnega trenerja zasedel junija, pred reprezentančnim zborom, potem ko je štiri leta tam opravljal vlogo pomočnika.

Pogodba na reprezentanco ga veže še za naslednji dve leti, so ob podpisu sporočili s Košarkarske zveze Slovenije. Začetek je več kot obetaven, za njim so že tri uspešne reprezentančne akcije: Uvrstitev na Eurobasket 2022, uvrstitev na olimpijske igre Tokyo 2020 in uvrstitev v polfinale največjega tekmovanja na svetu.

“Vrnili se bomo še boljši,” so v en glas po koncu olimpijskega turnirja zatrjevali naši košarkarji. Če se bodo uspeli znova zbrati v najmočnejši postavi bodo v najožjem krogu za medalje znova že prihodnje leto na evropskem prvenstvu, ki ga skupaj gostijo Češka, Gruzija, Nemčija in Italija.

Strokovni štab Slovenije na olimpijskih igrah:

Aleksander Sekulić, selektor
Dalibor Damjanović, pomočnik selektorja
Jernej Valentinčič, pomočnik selektorja
Dragiša Drobnjak, pomočnik selektorja
Anže Maček, trener za telesno pripravo

asist. Marko Macura, dr. med., zdravnik
asist. prim. Branko Cvetičanin, dr. med., zdravnik
Martin Klešnik, fizioterapevt
Luka Mirnik, fizioterapevt
Marko Milić, vodja delegacije
Matej Likar, direktor reprezentance
Andrej Rauh, tehnični vodja
Grega Brezovec, predstavnik za odnose z javnostmi

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!