Je Dončić najboljši na svetu? “To ni tenis”

Evroliga 12. Okt 202311:40 2 komentarja
Dončić Laso
Luka Dončić in Pablo Laso po osvojitvi evrolige leta 2018. Foto: Profimedia

"To ni tenis," se je glasil odgovor Pabla Lasa na vprašanje o tem, če je lahko Luka Dončić najboljši košarkar na svetu. Nekdanji trener slovenskega reprezentanta pri madridskemu Realu je s tem meril na dejstvo, da košarka ni individualen šport.

Pablo Laso, ki je Real Madrid treniral kar 11 let (od 2011 do 2022), je bil prvi članski trener v Dončićevi karieri. 24-letnega slovenskega fenomena pozna odlično, z njim je nenazadnje osvojil vse, kar se je osvojiti dalo.

A vseeno pri hvaljenju slovenskega reprezentanta ostaja previden. “Biti najboljši na svetu je neizmerno težko. Na koncu bo vsak košarkar ocenjen glede na uspehe svoje ekipe,” je Laso odgovoril na vprašanje o tem, kaj mora Dončić narediti, da postane najboljši na svetu.

Luka Dončić je z Dallasom v torek gostoval v Madridu. Na parket dvorane WiZink Center se je vrnil prvič po več kot petih letih.

Pred tekmo je spregovoril o svojem nekdanjem trenerju: “Bil je moj prvi trener. Dal mi je res veliko.”

Laso Dončić
Foto: profimedia

Trener Laso je Dončiću med drugim pomagal do naziva najkoristnejšega košarkarja tako španskega prvenstva kot evrolige. Svoje mišljenje o ‘najboljšem košarkarju na svetu’ je takole obrazložil: “Košarke ne igraš sam. To ni tenis, ampak je ekipni šport. Luka je en izmed najboljših košarkarjev, že to pa pove veliko.”

Podobnega mnenja je bil tudi Aleksander Đorđević, zadnji selektor kitajske reprezentance, ki je eno izmed pripravljalnih tekem pred letošnjim svetovnim prvenstvom odigrala prav proti Sloveniji. Takrat je povedal: “Košarka ni individualni šport. Luka Dončić ni Usain Bolt. Z vsem spoštovanjem. Vsakdo potrebuje moč ekipe, da bi prišel do rezultatov, za katere je tudi sam najbolj zaslužen in ob katerih je najbolj srečen. Nihče od nas ne bi osvajal kolajn, če ne bi imel ob sebi fantastičnih ljudi.”

Laso je lani po dolgih 11 letih zapustil Madrid, v letošnji sezoni je prevzel münchenski Bayern. Na prvi tekmi nove sezone košarkarske evrolige je bil uspešen, Bavarci so z 80:68 ugnali nemškega rivala Albo iz Berlina, za katero igra Žiga Samar.

Uspehi Luke Dončića pod Pablom Lasom:

Špansko prvenstvo: 2014/15, 2015/16, 2017/18

Evroliga: 2017/18

Španski pokal: 2015/16, 2016/17

MVP evrolige in zaključnega turnirja: 2017/18

MVP španskega prvenstva: 2017/18

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje