Luka Dončić je zanetil iskro (VIDEO)

Košarka 8. Avg 202319:58 2 komentarja

Novi kapetan slovenske reprezentance Luka Dončić (34 točk, 13 skokov, 14 asistenc) je v polnih Stožicah z novo simultanko soigralce popeljal do zmage nad Črno goro (104:100). Je to iskra za preskok in lepo poletje?

“Pričakujem odziv,” je po bledi petkovi predstavi v Atenah, ki je za nameček, odnesla še poškodovanega Vlatka Čančarja (soigralci so tokrat nosili ogrevalne majici “Čane, s tabo smo”), dejal selektor Aleksander Sekulić. V dobršni meri ga je dobil. Predvsem na ravni pristopa. Ta je sprožil več izjemnih igralnih odsekov, za katere lahko slovenski navijači upajo, da se bodo v prihodnjih dveh tednih povezali v celoto. Tokrat so že bili nagrajeni z zmago, ki nosi predvsem psihološki pečat. Junak je bil seveda Luka Dončić. Z izjemnim trojnim dvojčkom – 34 točk, 13 skokov in 14 asistenc.

“Izpolnili smo stvari, ki smo si jih pred tekmo zadali, da jih udejanjimo, hkrati smo še zmagali. V igri je bilo veliko nihanj, toplo-hladno. Moramo najti način, kako bomo to izboljšali. Moramo poudariti borbenost igralcev. Vsi so se borili, vemo, da imamo pomanjkanje proti Črnogorcem, ki imajo orjake pod koši,” je po drugi zmagi v pripravah dejal Aleksander Sekulić, Bine Prepelić, ki je tokrat začel v prvi peterki in je dobro izkoristil svojo priložnost, pa dodal: “Po dveh porazih smo morali strniti svoje vrste in se pripraviti na tekmo s Črno goro. Težka tekma, a pomembna zmaga.”

Foto: Alep Fevžer

Slovenija, za katero sta tokrat zaigrala tako Mike Tobey kot Jordan Morgan (v končni dvanajsterici bo lahko zaigral le eden, zato je bila tokrat slovenska raznolikost pod košem malce zavajajoča) je tekmo odprla zelo navdahnjeno in vidno motivirano. Medtem ko so zadnji zamudniki, ki so imeli zaradi dvojnega programa v Stožicah (ob 21.00, nogometna tekma Olimpija-Galatasaray) nemalo težav z iskanjem parkirnih mest, je bil na semaforju že rezultat 7:0. Ob sicer velikih nihanjih je slovenska prednost že v prvem polčasu znašala +10 (32:22), medtem ko pa so Črnogorci s spoštovanja vrednim igralskim kadrom vodili največ z dvema. Pa še to zgolj nekaj sekund.

Igra je znova slonela predvsem na Dončiću, ki je naravnal strelsko roko in po izjemni trojki v loku ob izteku prvih dvajsetih minut že do odhoda v slačilnico prispeval kar 21 točk. Četi Aleksandra Sekulića je v tem delu tekme uspelo uravnotežiti tudi skok, znova pa se je zatekla h konceptu povsem napadalne košarke, na račun katere trpi tudi obramba. Tako so gostje že do polčasa dosegli kar 53 točk, a dve manj od Slovencev.

Kaj se zgodi, ko v tekmi “kdo da več” strelska forma malce zaniha, so domačini spoznali v uvodu v tretji del. Z meti z razdalje so namreč Črnogorci po delnem rezultatu 8:0 povedli z 61:55. Opozorilo je očitno zaleglo. V osrednjem delu tretje četrtine je namreč Slovenija postregla z najboljšo sekvenco poletja. V obrambi so tekmeca spravljali v nemogoče položaje, kradli žoge in iz tega razvijali protinapade. V šestih minutah so se Dončić, ki je že v tretji četrtini prišel do trojnega dvojčka, in soigralci podpisali pod delni rezultat 25:9.

Foto: Aleš Fevžer

Prednost se je tako v 29. minuti vrnila na dvomestno raven (81:71), v zadnji četrtini pa je znašala +12 (85:73). Toda četa selektorja Radovića se le ni dala kar tako odgnati. Po nizu slovenskih napak na obeh straneh so se do polovice zadnje četrtine ekspresno približali na tri točke zaostanka (85:82), po trojki Dina Radončića pa tri minute pred konce izenačila (90:90). Na sceno je nato znova stopil Dončić, pa čeprav mu je ob prostih metih znova zadrhtela roka. Na pomoč mu je priskočil še Blažič in tehtnica se je vendarle nagnila na slovensko stran.

S tekmo proti Črni gori, ki jo prav tako čaka nastop na svetovnem prvenstvu, je slovenska reprezentanca v izjemnem ambientu odigrala zadnjo letošnjo domačo tekmo. Pred potjo na Japonsko jo ta teden čaka še močan mednarodni turnir v Malagi, kjer se bo pomerila s Španijo in ZDA. Prihodnji teden pa je že predvidena selitev v deželo vzhajajočega sonca. Sprva v Tokio, kjer bo 19. avgusta čaka še zadnja pripravljalna tekma z Japonsko. Že teden pozneje pa bo šlo na Okinavi povsem zares. A pot do začetka SP je še dolga. Na njej pa se bo moral selektor Sekulić odločiti, na katero dvanajsterico bo stavil.

Slovenija : Črna gora 104:100

Dvorana Stožice, gledalcev 11.500, sodniki: Grbić, Španič, Krajnc (vsi Slovenija).

Slovenija: Nikolić 3, K. Prepelič 17 (6:8), Tobey 3 (1:2), Blažič 8, Hrovat 4, Morgan 10, Dimec 5 (1:1), Dragić 5, K. Prepelič 17 (6:8), (1:2), Čebašek 5, Dončić 34 (8:15).
Črna gora: Mihailović 26 (4:4), Vučević 11 (4:4), Slavković 2, Radončić 21 (2:2), Radović 4 (2:2), Dubljević 5, Simonović 3, Ivanović 12 (4:4), Popović 10 (5:7), Perry 6 (2:4).

Prosti meti: Slovenija 17:28, Črna gora 23:27.
Met za dve točki: Slovenija 24:33, Črna gora 19:44.
Met za tri točke: Slovenija 13:37 (Dončić 4, K. Prepelič 3, Blažič 2, B. Prepelič 2, Nikolić, Čebašek), Črna gora 13:27 (Mihailović 6, Ivanović 2, Vučević, Radončić, Dubljević, Popović, Simonović).
Skoki: Slovenija 33 (24 + 9), Črna gora 42 (28 + 14).
Osebne napake: Slovenija 27, Črna gora 25.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje