Nežni velikan v posmeh ameriškemu lovu na blišč

Košarka 1. Mar 202310:42
Nikola Jokić
Foto: Profimedia

Nikola Jokić, dobrodošel v klub 100! Najbolj nezvezdniški superzvezdnik lige NBA je v noči na sredo postal še šesti košarkar v zgodovini, ki je vpisal vsaj sto trojnih dvojčkov. Po jubileju se je z novinarji pošalil povsem v svojem slogu.

Ko smo že mislili, da bi težko bil boljši, je Nikola Jokić odkril še višjo prestavo. To sezono piše zgodovino in se bliža mejnikom, ki ga postavljajo ob bok največjih vseh časov. Končno razmeroma zdravo moštvo Denverja vodi proti najboljšemu mestu v zahodni konferenci, sam pa ob tem dosega številke, ki spominjajo na priljubljeno košarkarsko videoigro 2K.

Zdi se več ali manj že odločeno, da bo srbski center postal še četrti igralec v zgodovini, ki bo naziv najkoristnejšega igralca rednega dela sezone osvojil tri leta zapovrstjo. Pred njim so se pod ta dosežek podpisali še Bill Russell (1961-1963), Wilt Chamberlain (1966-1968) in Larry Bird (1984-1986).

Ko je proti Houstonu tekmo sklenil s 14 točkami, 11 skoki in 10 asistencami, je še 24. to sezono in 100. v karieri vpisal trojnega dvojčka ter se tudi v tej kategoriji pridružil slovitim imenom. Pred njim so se namreč do okroglega mejnika prebili le Russell Westbrook (198), Oscar Robertson (181), Magic Johnson (138), Jason Kidd (107) in LeBron James (106). Luka Dončić je sicer s 56 že na 10. mestu večne lestvice.

Še redkejša skupina, ki bi se ji lahko pridružil, je sezonsko povprečje s trojnim dvojčkom. Letos Jokić na tekmo vpiše 24,6 točke, 11,7 skoka in 10 asistenc. Če bo v treh statističnih prvinah dvoštevilčen ostal do konca sezone 2022/23, bi postal šele tretji v zgodovini s tem dosežkom! Pred njim je to uspelo le Oscarju Robertsonu in kar štirikrat Russllu Westbrooku. Jokiću je sicer za vse te dosežke povsem vseeno in je eden redkih, ki mu gre za te trditve brez kančka dvoma verjeti.

Nikola Jokić
Foto: Profimedia

Nežni velikan

Kljub stratosferi, ki jo je dosegel na košarkarskem nivoju, 28-letni in 211 centimetrov visoki orjak iz Somborja ostaja najbolj ponižen in preprost igralec v najmočnejši ligi na svetu. Ko so mu pred dnevi sporočili, da ima to sezono povprečje trojnega dvojčka, je s povsem resnim obrazom cinično pripomnil: “Uuuuu.” Ko je proti Houstonu vpisal še 100. trojnega dvojčka, je znova ostal zvest svojemu humorju in hudomušno pripomnil: “Ko igraš le za statistiko, je vse lažje.”

“Gre za unikatno osebo, ki ne želi nikakršnih zaslug ali pozornosti. On želi le početi stvari po svoje in pomagati tej franšizi osvojiti prvi naslov. Mislim, da ga vsi v Denverju, na to tudi sebe ves čas opozarjam, ne smemo jemati za samoumevnega, te njegove veličine. Odrasel sem v tem poslu, zato vem, kako hitro se lahko vse spremeni, zato skrbim, da res uživam v vsem, kar počne,” je o svojem varovancu z izbranimi besedami spregovoril trener Denverja Mike Malone.

Tudi, ko so novinarji vendarle nekoliko pritisnili na Jokića, da bi iz njega vendarle dobili kakšen resnejši komentar glede njegovega mejnika, je Srb ostal skromen. “Všeč mi je, kako smo igrali. To je tisto, kar cenim. Vse ostalo, recimo jim dosežki, nagrade, pogodbe in ostalo, pa ne bi rad rekel, da prihajajo po naravni poti, a jih res ne lovim. Lepo mi je. Mislim, da bo najbolje po koncu kariere, ko se lahko ozreš nazaj in vidiš, kaj vse si storil.”

Komentari

Vaš komentar