Z vesoljsko sezono presegel izjemno visoka pričakovanja

Košarka 21. Apr 202413:50 0 komentarjev
Victor Wembanyama
Victor Wembanyama. Foto: Profimedia

Za Victorjem Wembanyamo je prva sezona v ligi NBA. Francoski čudežni deček je v ZDA prišel z izjemno visokimi pričakovanji, že kot novinec pa je navdušil.

Victor Wembanyama je redni del sezone zaključil s povprečjem 21,4 točke na tekmo. Iz igre je metal 47-odstotno (33-odstotno za tri). Temu je dodal še po 10,6 skokov, 3,9 asistence, 1,2 ukradene žoge in 3,6 blokade na srečanje.

Že v svoji krstni sezoni v najmočnejši ligi na svetu mu v številu blokad ni bilo para. Zbral jih je kar 254, v tej statistični kategoriji drugouvrščenega Cheta Holmhgrena je ugnal za kar 64.

Obramba je bila že leto nazaj videna kot izjemno močna točka igre mladega Francoza, toda … “Kljub vsem presežnikom verjetno ne bo vodilni po številu blokad že v svoji prvi sezoni v ligi NBA,” so pred začetkom sezone zapisali na portalu priznanega ameriškega športnega medija Sports Illustrated. “Wembanyama bo verjetno potreboval več časa za prilagoditev, ker je mlad in mu manjka obrambni instinkt.” Že takoj je presenetil.

Kljub individualnim presežkom pa je bila ekipa podpovprečna. San Antonio je sezono končal z razmerjem zmag in porazov 22-60 na predzadnjem mestu na zahodni konferenci, skupno pa kot peta najslabša ekipa lige.

Victor Wembanyama

A to je le začetek

Na lanskem naboru lige NBA je bil Wembanyama nesporni prvi izbor. Takoj se je vedelo, da bo ekipa, ki bo prva izbirala, v svoje vrste pripeljala prav njega. To se je tudi zgodilo, Francoz je postal član San Antonia.

Wembanyama je na nabor prišel kot največji košarkarski talent po LeBronu Jamesu. Tudi Luka Dončić, ki je v Evropi osvojil naziv najkoristnejšega košarkarja evrolige in španskega prvenstva, s seboj ni prinesel takšnega medijskega pompa. Nenazadnje je bil tudi zato izbran “šele” kot tretji.

Dončić Wembanyama
Rivala v Teksasu: Victor Wembanyama in Luka Dončić. Foto: Profimedia

Pod budnim očesom enega najboljših trenerjev vseh časov Gregga Popovicha je bilo jasno, da je Wembanyama pristal v pravi ekipi za njegov nadaljnji košarkarski razvoj.

Takšnega košarkarja v ligi NBA še ni bilo. Wembanyama igra na položaju centra, lahko pa tudi vodi žogo in organizira napade. To dokazujejo skoraj štiri asistence na tekmo v podpovprečni ekipi Spursov. 224-centimetrov visokega košarkarja krasi tudi izjemen razpon rok: kar 240 centimetrov.

Pred lanskim naborom lige NBA so njegovo igro primerjali z velikimi imeni: skavti v njem vidijo nekaj Wilta Chamberlaina, Kareema Abdula-Jabbara, Rudyja Goberta, Kristapsa Porzingisa in Dirka Nowitzkega, sam pa je svojo igro temeljil na stilu Kevina Duranta in Giannisa Antetokounmpa.

Wembanyama in Durant
Wembanyama in Durant. Foto: profimedia

Dvom predvsem zdravje

Prav njegova višina je bila glavni razlog za dvome o vzdržljivosti v najmočnejši ligi na svetu. Ob tem Wemby namreč tehta zgolj 96 kilogramov, kar mu daje prednost pred drugimi visokimi košarkarji, a obenem postavlja vprašanje, če se bo njegovo telo hitreje “zlomilo”.

V izjemno fizičnem športu bo potrebno pridobiti še veliko mišic in tudi nekaj telesne mase. Vseeno pa je v prvi sezoni odigral 71 tekem – a s povprečjem slabih 30 minut na obračun. San Antonio je namreč na svojega zvezdnika pazil z omejenim številom minut na tekmo.

Toda šport in poškodbe so nepredvidljive, predvsem ko govorimo o visokih košarkarjih. Edina v zgodovini lige NBA, ki sta v višino merila več kot 218 centimetrov in sta odigrala vsaj 1000 tekem v ligi NBA, sta Kareem Abdul-Jabbar in Dikembe Mutombo.

Še tistim največjim pesimistom pa Wembanyama s svojo samozavestjo daje vedeti, da so pred njim velike stvari. “To je najslabši Victor kar ga boste kdaj videli,” je dejal na začetku sezone, skozi katero je samo še napredoval.

Victor Wembanyama
Foto: Profimedia

Trdna je tudi njegova mentaliteta in želja po izboljšanju: “Imun sem na vse slabe stvari in distrakcije, kot so alkohol, droge in zabave. Zakaj bi to počel? Nimam za nič kompenzirati. Soočim se z vsem.”

Ogromno je plusov, nekaj tudi minusov v prvi sezoni v ligi NBA. Glavni je že omenjeno slabo razmerje zmag in porazov ekipe (22-60), poleg morebitnih težav s poškodbami pa tudi podpovprečna učinkovitost pri metu za tri točke (32,5 odstotkov izza črte). Vseeno je kot novinec presegel vsa pričakovanja.

Poleg vsega tega pa je Francoz še prava “tovarna” vrhuncev in lepih akcij. Že v svoji krstni sezoni jih je nabral precej. Ob koncu sezone je uradni Youtube kanal lige NBA objavil več kot dve uri dolg videoposnetek njegovih vrhuncev sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!