Ljubljana le ena od postaj na trnovi poti družine Antetokounmpo

Košarka 1. Avg 202317:05 0 komentarjev
Bratje Antetokounmpo: Foto: Profimedia

Z grško reprezentanco bo na sredin Telemachov spektakel v Stožicah dopotovala tudi slovita družina Antetokounmpo. Vsaj delček le-te. Čeprav so kar trije bratje na spisku selektorja Dimitriosa Itoudisa, bo v Ljubljano prišel le Thanasis, ne pa tudi najslovitejši sin nigerijskih migrantov v Grčijo, Giannis. Zgodba ene najslavnejših bratskih navez v športu je svetu že dobro poznana in se je na ulicah Aten začela s prodajo na črno. Šlo je za boj za preživetje.

Zgodba o družini Antetokounmpo je zgodba o uspehu, a tudi o dvoličnosti današnje družbe. Dokler ni Giannis kot strela z jasnega nase opozoril v košarki, so bili on, njegova starša ter preostali štirje bratje “pozabljeni od boga”. Do 18. leta starosti je bil MVP in prvak lige NBA celo brez urejenega grškega državljanstva, čeprav je bil leta 1994 nigerijskima staršema rojen v Atenah. Šele potem, ko se je izkazalo, da gre v resnici za velikega talenta, je prejel grški potni list. Zgolj dva meseca pred naborom lige NBA leta 2013.

Prav košarkarski talent mu je na široko odprl tudi vrata v ZDA. Ko ga je kot 15. po vrsti izbral Milwaukee, si je Giannis, ki je na svojo družino močno navezan, seveda svoje najbližje želel ob sebi tudi čez lužo. Ameriški birokratski stroj je dvakrat zavrnil prošnje za vize najožjih članov družine Antetokounmpo. Giannis je svojemu zastopniku sporočil, da se njegova kariera v ZDA zaključi v trenutku, če v tretjem in zadnjem poskusu vize ne bodo odobrene. Nato je bil staršema in bratom vendarle omogočen vstop v ZDA, zagotovo tudi po odločnem posredovanju franšize lige NBA.

Meteorski vzpon in zapiranje ust kritikom

Giannis je v ZDA praktično patentiral oznako “dve leti oddaljen od dveh let”. Šlo je za hudomušen opis sposobnosti 18-letnega košarkarja, ki naj bi mu manjkali še dve leti treninga in napredka, preden bi sploh lahko rekli, da bo za ligo NBA morda pripravljen v dveh letih. Ta v ZDA neznani Grk nigerijskih korenin bi torej naj bil od najmočnejše lige na svetu oddaljen vsaj še štiri leta igranja košarke.

Preskok iz Filathlitikosa, ki je pred njegovim odhodom v NBA igral na drugi ravni grške košarkarske piramide, je bil po napovedih strokovnjakov preprosto prevelik. Visokorasli najstnik z neskončno dolgimi okončinami, čigar posnetek iz otroštva o ameriških sanjah je hitro postal viralen, je zaprl usta vsem kritikom.

Giannis na začetku sezone 2013/14, svoje prve v ligi NBA. Foto: Profimedia

V uvodni sezoni je bil med novinci izbran v drugo peterko sezone. V svoji četrti sezoni, ko naj še niti ne bi bil nared za ligo NBA, je bil v drugi peterki sezone, drugi obrambni peterki, igralec, ki je najbolj napredoval in prvič tudi član tekme vseh zvezd, kjer do danes ni več manjkal. Milwaukee je leta 2021 po 50 letih vrnil na prestol lige NBA in ob tem postal še dvakratni MVP rednega dela sezone in enkrat tudi finala.

Skromnost kljub milijonom

Giannis je do danes zgolj s pogodbami v ligi NBA, kjer je odigral deset sezon, zaslužil že 188,8 milijona ameriških dolarjev. Številka bo do leta 2026, ko mu poteče trenutna pogodba z Milwaukeejem, narasla na 335,2 milijona dolarjev oz. 305 milijonov evrov po trenutnem menjalnem tečaju. Še pred dobrim desetletjem je bila hrana zanj redka dobrina.

“Če se ozrem v preteklost glede načina prehranjevanja in kaj vse moraš storiti, da poskrbiš za svoje telo, nismo jedli dovolj. Včasih sem šel v šolo brez zajtrka. Ko sem se vrnil domov, smo včasih meli hrano in včasih ne. Zgodilo se je, da sem se vrnil s treninga in takrat imel šele prvi obrok,” so pred leti odmevale besede zvezdnika Bucksov v pogovoru z Adrianom Wojnarowskim.

Njegov zastopnik mu je uredil nutricionista, a je hrano delil z brati: “Pojedel sem morda četrtino hrane, ki bi jo moral. Vzgajali so me tako, da če moji bratje niso jedli, tudi jaz nisem jedel.”

Po selitvi v ZDA so zaokrožile zgodbe, kako je s treningov domov odnašal ostanke hrane, saj je ni bil vajen v takšnem izobilju. Za družino pa je sprva priskrbel stanovanje in pozneje hišo, v kateri so živeli vsi skupaj. V svetu milijonarjev ni bil razsipen, po podpisu 100-milijonske pogodbe leta 2017, je za udobnejši dom v Wisconsinu, znova seveda za vso družino, odštel 1,8 milijona dolarjev. Pred kratkim je vsej družini priskrbel še večjo nepremičnino v okolici Aten. Svoje najbližje ves čas drži tesno ob sebi.

Štirje bratje Antetokounmpo, z dekletom Giannisa in mamo Veronico. Foto: Profimedia

Prav ta dobrosrčnost, velikodušnost in skromnost najbolje opiše Giannisa Antetokounmpa. Zaradi pomanjkanja denarja je moral že kot osnovnošolec pomagati pri skrbi za vso družino in skupaj s starejšim bratom Thanasisom na ulicah Aten na črno prodajal zgoščenke, torbice in sončna očala.

Njegova mama Veronica je bila varuška. Oče Charles je delal kot hišnik. Antetokounmpovi so morali pretrpeti večkratne deložacije iz stanovanj, medtem ko je ksenofobija mlado družino potisnila še bolj ob rob grške družbe.

Opazil ga je košarkarski trener

Vse se je začelo spreminjati leta 2007, ko je takrat 13-letnega Giannisa opazil košarkarski trener Spiros Velliniatis. V oči so mu padle predvsem fizične predispozicije po starosti srednjega od petih bratov Antetokounmpo. Njegovo prihodnost je videl v košarki, čeprav je bil takrat za pet bratov na prvem mestu nogomet. Mamo Veronico je prepričal, da bi lahko Giannisu in Thanasisu prav šport omogočil priložnost za novo življenje.

Tri leta pozneje sta oba že igrala za Filathlitikos in hitro prišla na ušesa in oči številnih oglednikov širom Evrope in ZDA. Kmalu je bilo urejeno tudi njuno državljanstvo. Zato sta se odločila nigerijski priimek Adetokunbo spremeniti v helenistični Αντετοκούνμπο, oziroma imata v potnem listu zapisano Antetokounmpo, kot je neposreden prepis v Latinici.

Giannis Antetokounmp po zmagi v ligi NBA, v sezoni 2018/19. Foto: AP Photo/Paul Sancya via Guliver

Ne glede na vpliv Grčije in selitev v ZDA je družina ostala zvesta nigerijskim koreninam. “Rodil in odraščal sem v Grčiji, razumem grško kulturo, govorim jezik in poznam zgodovino, a na koncu dneva enako poznam nigerijsko kulturo. Nisem zgolj eno in ne morete mi dejati, kaj sem. Lahko pa vam povem, kako se počutim in kdo sem. Počutim se, kot da sem oboje. Vesel sem, da imam priložnost deliti svojo pot in zgodbo,” je pred časom dejal za ESPN.

Ker je zaradi poškodbe njegov nastop na svetovnem prvenstvu še pod vprašajem in ga zato tudi ne bo v Ljubljano, izkorišča dodaten čas za ohranjanje stika z afriškimi koreninami. Tako se te dni mudi v Nigeriji, kamor je odpotoval v družbi mame, med drugim pa je na treningu presenetil tudi tamkajšnje košarkarske upe. Nenadejano bo v slovenski prestolnici zaradi poškodbe manjkal tudi Kostas, ki je skupaj z Giannisom in Thanasisom trenutno na seznamu grškega selektorja.

Pred šestimi leti je družino zapustil oče Charles. Preminil je zaradi srčnega zastoja star komaj 54 let. Giannis je v njegov spomin skupaj z brati ustanovil dobrodelno fundacijo, ki pomaga vdovam, žrtvam nesreč, beguncem, priseljencem, pa tudi tistim, ki potrebujejo izobraževanje, zatočišče, hrano in pomoč pri duševnem zdravju. K sreči je vendarle živel dovolj dolgo, da je videl rast in uspeh svojih sinov. “Sem zapuščina svojega očeta,” ima že leta na svojem Instagram profilu zapisano Giannis.

28-letni košarkarski zvezdnik je član Milwaukeeja že deset let in v ligi NBA osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Tam mu že štiri leta družbo dela tudi Thanasis (31). 25-letni Kostas je pred dnevi podpisal za Panathinaikos, pred tremi leti pa postal prvi od bratov Antetokounmpo s šampionskim prstanom, potem ko se je do naslova prebil z LA Lakersi. 21-letni Alex je član razvojne ekipe Milwaukeeja Wisconsin Herd. Edini, ki ni profesionalni košarkar, je najstarejši Francis (34), ki je tudi edini, ki ni bil rojen v Atenah, temveč v Lagosu – nigerijski prestolnici.

Giannis, Thanasis in Kostas so edini trije bratje v zgodovini lige NBA, ki so osvojili šampionski prstan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!