Iličić? Bil je le na vmesnih pripravah za Euro (VIDEO)

Pred današnjim treningom slovenske nogometne reprezentance v Nemčiji je nekaj besed pripravam na svoj turnir kariere namenil eden izmed najizkušenejših mož izbrane vrste Jasmin Kurtić. Od Kufsteina in tistega gola s prostega strela na prijateljski tekmi proti Grčiji pa do Wuppertala in priprav na Euro 2024 – Belokranjec je prehodil dolgo in trnovo pot.

Reprezentančnega vezista smo izprašali o tem, kakšna je priprava na otvoritveno tekmo izbrane vrste z Dansko, kakšno vlogo ima v reprezentanci ter ga pobarali tudi o mnenju glede vrnitve Josipa Iličića.

Kot da sploh nikoli ni odšel

“Josip Iličić v reprezentanci ne pomeni nič novega. To ni čisto nič novega. ‘Jojo’ je imel samo nekakšno pripravljalno obdobje za vrnitev nazaj v reprezentanco. Rečemo lahko, da se je dobro pripravil in zdaj je tukaj z nami, tako da …,” je na vprašanje o vrnitvi Iličića v “staro jato” odvrnil njegov vrstnik med reprezentančnimi veterani.

K temu je ponos belokranjskega nogometa dodal: “Ni ravno nekdo, ki ga ne bi nobeden od nas poznal. O tem se nimamo kaj več pogovarjati. Vemo, kdo je in kaj je, vemo tudi, kaj vse je moral prestati. Vsi v reprezentanci smo ga sprejeli odprtih rok in je vsekakor dobrodošel.”

Jasmin Kurtić
FOTO: Uroš Skaza

Pred meseci je Kurtić dejal, da bi se na Euro zelo rad uvrstil že samo zaradi duha Iličića in da bi svojemu prijatelju pomagal vendarle dočakati veliko tekmovanje. “Pomembno je predvsem to, da si je vsak uresničil svoje osebne cilje oziroma sanje. Z uvrstitvijo na Euro smo dosegli prav to, sem pa jasno vesel tudi zanj.”

Trn v peti

Kurtića smo povprašali še o tem, v kakšni vlogi vidi sebe kot del izbrane vrste na nogometnem projektu desetletja. “Sem nekdo, ki se zjutraj zbudi in hoče, da so vsi fantje dobro razpoloženi in se gre na trening s pozitivno naravnanostjo. Želim videti nasmehe, hkrati pa tudi popolno predanost delu. Sem nismo prišli kot turisti, imamo misijo,” je odgovoril 35-letnik, ki je trenutno član italijanskega drugoligaša Südtirol.

Ko smo že ravno pri misiji. Kaj pa je cilj čete selektorja Matjaža Keka na prihajajočem Euru? “Ne razmišljamo v smislu ‘do kamor pridemo, pač pridemo’. Če bomo maksimalno korektni, profesionalni in delo s treninga prenesli na tekme, smo lahko trn v peti vsakemu.”

O čem je še govoril Jasmin Kurtić:

O lahkih in težkih trenutkih:

“V času moje reprezentančne kariere je bilo veliko negativnih trenutkov, ko smo bili blizu, a še vseeno daleč od uspeha. To, da sem danes tukaj, je zahvala ljudem, ki so ves ta čas verjeli vame. Neprestano sem bil del izbrane vrste, to mi je v ponos. Hkrati je ta nastop zahvala samemu sebi, da nikdar nisem obupal, odnehal, trdo delal za to in verjel. Čeprav sem star 35 let, živim svoje sanje. Nikoli nisi prestar!”

O sprejemu Nemcev in vodnem topu na letališču:

“Še dobro, da smo bili ob pristanku v letalu in nas curek gasilcev ni poškropil (smeh). Čutil sem čast, ponos, to je bil trenutek, močno nabit s čustvi. Tudi tisti igralci, ki jih ni zraven, si zaslužijo kompliment, saj so Slovenijo oni prav tako pomagali potisniti na EP.”

O pripravljenosti ekipe:

“Prvi sem končal sezono, zato sem imel dolge, naporne priprave. Veliko teka, veliko dela v fitnesu, kar je nekaj povsem običajnega. Zato je normalno, da nekateri čutijo tudi manjše težave, a smo vsi nared. Ljudje iz strokovnega štaba so delali na pravilen način.”

O tem, kako premagati Dance:

“Potrebno bo dati en gol več. Vsekakor pričakujem, da so tekme v kvalifikacijah drugačne od evropskega prvenstva. Izkušenj sicer s tem nimam, lahko pa opišem Dansko iz kvalifikacij. So neverjetno dobro fizično pripravljena reprezentanca, ki ti v dveh do treh podajah pride pred gol. Imajo fiziko, hitrost in kakovost posameznikov.”

Kurtić s slovenskim izseljencem v Nemčiji
S slovenskim izseljencem v Nemčiji; FOTO: Uroš Skaza

O “fehtanju” za vstopnice:

“Dobili so jih tisti, ki so bili z mano tudi v težkih trenutkih, družina in prijatelji. Tu sem takoj naredil nekakšen zid, da se potem nekateri niti ne upajo javljati (smeh), ker vedo, kakšen bi bil odgovor.”

O glasbenih željah:

“V reprezentanci smo za Euro spremenili DJ-a. Vrtimo izvajalce različnih stilov, je kar zabavno.”

O prostočasnih dejavnostih:

“V hotelu je za te zadeve odlično poskrbljeno, imamo pikado in namizni tenis. Če v kakšnem od teh gostilniških športov dominiram? Seveda! Takrat, ko zadeve gledam iz strani (smeh). Najbolj pomembno je, da se družimo ter da se nihče ne zapira v sobo in je s svojim telefonom, računalnikom ali tablico.”

Prihaja Euro, prihaja fantasy

Pred vrati je eden od športnih vrhuncev leta 2024  – evropsko nogometno prvenstvo. Poglobljeno ga bomo spremljali tudi na Sportklubu, ob tem pa vas vabimo, da sodelujete v priljubljeni igri ‘evropski nogometni Fantasy 2024’.  Potegujte se za nagrade, zagotovili so jih McDonald’s, Shoppster in Telemach.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje