Borbeni Slovenci do pomembne zmage v Izraelu (VIDEO)

Košarka 11. Nov 202211:00 > 14:33
Edo Murić in Žiga Samar. Foto: Fiba

Z današnjo zmago proti Izraelu (75:62) je slovenska košarkarska reprezentanca naredila velik korak proti svetovnemu prvenstvu 2023. Slovenci so vodili skoraj celoten obračun, največ za kar 15 točk.

Poročilo tekme:

Slovenija je v Tel Avivu odigrala tekmo, ki morda ni bila na najvišji ravni, a blestela s predvsem borbenim pristopom na obrambni strani parketa, kjer so Izraelce prisilili v kopico napak. Domačini so namreč nabrali kar 24 izgubljenih žog. Tako se je uresničila napoved selektorja Aleksandra Sekulića, da bodo igro gradili predvsem na obrambi, saj je bilo ob povsem premešani zasedbi nemogoče pričakovati, da bo takoj stekla igra v napadu.

Da so Slovenci vendarle dosegli zadostno število točk, je zasluga razpoloženega Mihe Lapornika, ki je vpisal 16 točk in bil skupaj z Edom Murićem prvi strelec tekme. Kapetan je bil izvrsten predvsem v drugem polčasu, ki ga je odprl z 11 zaporednimi točkami Slovenije. Igro je odlično organiziral Žiga Samar, ki je dvoboj sklenil s 13 točkami in šestimi asistencami. V zadnjem delu se je dobro pokazal tudi komaj 18-letni Urban Klavžar, ki je v ključnem trenutku dosegel pet točk in hkrati izsilil še osebno napako v napadu. Pod obročem je 12 točk in 8 skokov vpisal Jordan Morgan.

Vrhunci tekme:

Izrael – Slovenija 62:75 (18:15, 16:23, 17:18, 11:19)

Slovenska reprezentanca: Urban Klavžar, Žiga Samar, Edo Murić, Miha Lapornik, Jan Špan, Jordan Morgan, Blaž Mahkovic, Petar Vujačić, Bine Prepelič, Jurij Macura, Leon Stergar in Jakob Čebašek. Na tribuni je bil Robert Jurković, ki bo kandidiral za nastop na tekmi v Kopru.

Konec tekme: 62:75. Slovenci so v zadnjem delu znova zaigrali bolje. Svoje trenutke je v ključnem trenutku doživljal Urban Klavžar, z 18 leti najmlajši na parketu. Najprej je napad zaključil s prodorom, nato dodal še trojko in izsilil osebno napako v napadu. Ko je za tri zadel še Edo Murić, je Slovenija znova lažje dihala in si zagotovila mirnejšo končnico. Ob tem so Slovenci pametno igrali na dolge napade in dobro izsiljevali osebne napake ter točke dosegali s črte prostih metov. Slovenija je na pragu SP 2023!

Konec tretje četrtine: 51:56. Slovenija je vodila že za 15 točk, potem ko se je najprej razigral Edo Murić in nato še Žiga Samar, a v nadaljevanju so Slovenci močno popustili. Met se je zaustavil, pomagala ni niti minuta odmora, na drugi strani so začeli zadevati domači in se s trojko Tomerja Ginata približali na 5 točk zaostanka.

Trojka Samarja za +15:

V uvodnih štirih minutah tretje četrtine je vseh enajst točk za Slovenijo dosegel Edo Murić in tako poskrbel za prednost Slovenije za deset (49:39). Nato je s polaganjem za novo najvišjo prednost poskrbel Samar ter s trojko še povišal na +15!

Vrhunci prvega polčasa:

Po drugi četrtini: 34:38. Slovenci so na začetku drugega dela igrali odlično. Izraelce so prisilili v kopico izgubljenih žog, na drugi strani se je odprlo Mihi Laporniku, ki je zadel tudi vse tri trojke Slovenije v prvem polčasu in je z 11 točkami trenutno prvi strelec tekme. Največ so slovenski košarkarji vodili za 10 (32:22), a se je Izrael nato hitro približal, ko je v eni minuti vpisal delni izid 7:0.

Lep prodor Žige Samarja:

Po prvi četrtini: 18:15. Slovenija je dobro začela dvoboj v Tel Avivu in se uspela z borbeno predstavo dobro zoperstaviti domačinom. Predvsem je izstopal Žiga Samar, da Slovenija po prvem delu ni ohranila vodstva, pa je predvsem zasluga slabšega skoka, Izraelci so v zadnjih napadih pobrali kar precej odbitih žog in tako prihajali do drugih priložnosti.

Na začetku dobro deluje naveza Žiga Samar – Jordan Morgan. Slednji je po lepi podaji mladega organizatorja igre tudi silovito zabil!

Začetna peterka Slovenije: Žiga Samar, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Edo Murić, Jordan Morgan.

Miha Lapornik. Foto: Fiba
Žiga Samar. Foto: Fiba
Jordan Morgan. Foto: Fiba
Izrael - Slovenija. Foto: Fiba
Aleksander Sekulić. Foto: Fiba
Edo Murić. Foto: Fiba
Tomer Ginat. Foto: Fiba
Urban Klavžar. Foto: Fiba

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Tel Avivu na parket stopila prvič po EuroBasketu. Izrael je bržčas osrednji tekmec v boju za tretje mesto v skupini J, ki še vodi na svetovno prvenstvo. Z zmago so Slovenci naredili ogromen posel, saj imajo tri kroge pred koncem zdaj pred Izraelci tri zmage naskoka.

Slovenija bo drugo tekmo v tem kvalifikacijskem oknu odigrala v ponedeljek, ko bo ob 18.00 v Kopru gostovala Nemčija, nato pa se bo februarja še enkrat pomerila z Estonijo in Izraelom.

Kvalifikacije za SP 2023, novembrsko okno:

11. november 2022:
Izrael – Slovenija 62:75 (18:15, 16:23, 17:18, 11:19)
18.05 Estonija – Švedska
19.00 Nemčija – Finska

14. november 2022:
18.00 Slovenija – Nemčija (prenos na SK)
17.30 Finska – Estonija
19.35 Švedska – Izrael

Lestvica:

Standings provided by Sofascore

Na SP  (Japonska, Indonezija, Filipini) vodijo prva tri mesta v skupini

Iz slovenskega tabora

Komentari

Vaš komentar