Zmaji proti Megi tudi za izbris bolečih spominov

Košarka 12. Apr 202414:23 0 komentarjev
Blazic, olimpija, mega
Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Košarkarji Cedevite Olimpije so pred končnico lige ABA, ki po povsem ponesrečeni evropski sezoni ponuja novo priložnost za odmeven izid. Pred četrtfinalnim dvobojem s srbsko Mego je misli strnil glavni trener Ljubljančanov Zoran Martić.

Čeprav je pri pogledu na seznam košarkarjev prednost na strani zmajev, ki premorejo precej bolj izkušeno in uveljavljeno moštvo, je mlada zasedba Mege v zadnjem obdobju ujela izjemno formo in redni del sezone sklenila s sedmimi zaporednimi zmagami.

V istem obdobju je Cedevita Olimpija slavila le trikrat in tako Srbom dovolila, da so jo na lestvici ujeli in po zaslugi boljšega medsebojnega izkupička tudi prehiteli. O vlogi favorita je zato težko govoriti, tudi zaradi prednosti domačega parketa, ki je na strani Mege.

“Mega je, ne bom rekel presenečenje sezone, ker je to klub, ki zadnjih 15 let ves čas igra na enak način. Imajo mlado in ambiciozno ekipo, ki igra najhitrejšo košarko. Ne nazadnje so s to igro marsikomu, vključno z nami, zagrenili kakšno tekmo. To je brez dvoma njihovo najmočnejše orožje. So tudi precej visoki, tudi zunanja linija, to višino znajo izkoriščati z igro pod košem in skokom v napadu. To so naši glavni izzivi,” pred dvobojem pravi trener zmajev Zoran Martić.

Zoran Dragić, Zoran Martić
Foto: Aleš Fevžer

Ljubljančani so skupinski del lige ABA sklenili z visoko zmago v Zagrebu (97:72). Presenetljivo je bil prvi strelec ruski center Aleksander Šaškov, ki je vpisal 20 točk in bil še četrtič v zadnjih šestih krogih dvoštevilčen. Tako je prav Rus eden večjih dobitnikov ob odhodu Karla Matkovića, ki je bil sicer do februarja brez dvoma prvo ime največjega slovenskega kluba v letošnji sezoni.

Podobno lahko sicer trdimo tudi za Mego, ki je konec leta 2023 ostala brez super talentiranega Nikole Topića, ki je med sezono odšel v Crveno zvezdo. Kljub temu je klub ohranil agresiven pristop in zmajem preti predvsem s hitro igro, ki jim je letos povzročala veliko težav.

“Dejstvo je, da ne morem igralcev, ki so načeloma počasnejši in manj eksplozivni, narediti hitrejše. Dejstvo je, da nismo med hitrejšimi moštvi, zato tudi imamo težave. Če igrajo agresivno, še večje. To je objektivna omejenost v naših sposobnostih. Poskusili bomo določene zadeve čim bolj skriti, kvalitete pa čim bolj potisniti v ospredje,” glede nevarnosti, ki jo predstavlja Mega, dodaja Martić.

Na dveh medsebojnih tekmah to sezono sta si moštvi razdelili izkupiček. V prvem krogu je v Stožicah z 89:87 slavila Olimpija. V 14. krogu pa je bila v dvorani Ranka Žeravice s 97:86 boljša Mega.

Zadnji medsebojni dvoboj je konec decembra dobila Mega. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Največja nevarnost 20-letni Đurišić

Mega ima pod vodstvom trenerja Marka Baraća zgolj enega košarkarja, ki je bil rojen še v prejšnjem tisočletju, vsi ostali so vsaj letnik 2001, kar pomeni, da večina igralcev ni starejša od 23 let.

Izjemno razigran je v zadnjem obdobju 20-letni Nikola Đurišić, ki je v nizu sedmih zmag v povprečju vpisal kar 20,3 točke. Pod obročem kraljuje kar 217 centimetrov visoki Uroš Plavšić, ki je tisti edini član srbskega razvojnega moštva, rojen še v prejšnjem tisočletju. Na tekmo to sezono v ligi ABA vpiše 15,8 točke in 7,8 skoka oziroma 18 točk in 10 skokov na zadnjih sedmih obračunih.

Nikola Đurišić
Nikola Đurišić. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Zmaji so prednost domačega parketa zapravili s porazom v Novem mestu. Če ne drugega, je Martić zadovoljen z odzivom, ki je sledil. “Pred tekmo s Krko nismo slabo trenirali. Zame je bilo to razočaranje, saj sem imel drugačna pričakovanja glede na videno na treningih. Odziv je bil, a letošnja sezona je od začetka vroče-hladna. Ves čas smo v pričakovanju, kako bomo reagirali na določene situacije.”

Ob neuspehu v evropskem pokalu je dober nastop v končnici lige ABA še toliko bolj pomemben. Glavni strateg Cedevite Olimpije od tega dejstva ne beži. “Veliko je odvisno od končnice, saj je cilj, da se uvrstimo v polfinale. To so za nas zelo pomembne tekme. Ligo ABA želimo končati v najboljši luči. Motiv za vse v klubu je, da zaigramo v polfinalu. Da se tudi določeni boleči porazi na ta način malce pozabijo,” je sklenil Martić.

Igra se v seriji na dve zmagi. Prva tekma bo v ponedeljek ob 20. uri v Beogradu, druga v nedeljo, 21. aprila, v Stožicah in morebitna tretja znova v srbski prestolnici 27. aprila. Zmagovalec se bo pomeril z boljšim iz dvoboja Crvena zvezda – SC Derby Podgorica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!