217 Šeškovih selfijev in 25 golov za prestop kamorkoli želi

Euro2024 13. Jun 202419:31 0 komentarjev
Benjamin Šeško
Foto: Aleš Fevžer

V ozadju dogajanja v slovenski bazi Eura 2024 smo se v Wuppertalu pogovarjali z lokalnim novinarjem kultnega medija Bild Maxom Backhausom. Osrednji temi klepeta? Slovenska reprezentanca in jasno, Benjamin Šeško.

Sredin prihod slovenske reprezentance v nemško mesto Wuppertal je v lokalni skupnosti zbudil ogromno zanimanja. 5.000 ljubiteljev nogometa, med katerimi so prednjačili otroci, se je zbralo na Stadionu am ZOO in tam pozdravilo varovance Matjaža Keka.

Gostovanje ene izmed reprezentanc Eura 2024 je jasno zbudilo tudi ogromno pozornosti lokalnih medijev. Slovenska zdomca Josef in Franc Markelj sta tako slovenskim medijem razkrila, da je na radiu Wuppertal ves teden posvečen Sloveniji in informacijam o naši deželi, reprezentanca pa je zanimiva tudi za resne športne medije, kot je kultni nemški časnik Bild.

Gre za morda celo najmočnejši medij v Nemčiji, ki seveda zelo podrobno pokriva tudi šport. Da je v tem pogledu v Nemčiji nogomet z naskokom številka ena, ni nobena skrivnost in ob robu uvodnega treninga slovenske izbrane vrste smo se pogovarjali z Maxom Backhausom. Nogometni novinar Bilda na dnevni ravni pokriva nemška kluba Schalke in Bochum, tokrat pa se je ‘ustavil’ tudi v taboru slovenske reprezentance, ki se v Severnem Porenju pripravlja na Euro 2024.

Max Backhaus
Max Backhaus, novinar Bilda. Foto: Uroš Skaza

“Presenečen sem, da je tukaj toliko ljudi, 4.000 ali celo 5.000. Otroci so glasni, navijajo za Slovenijo, to je posebna izkušnja zanje. Za ta del Nemčije je lepo, da je Slovenija to okolje izbrala za svojo bazo,” uvodoma razmišlja naš nemški kolega.

“Ne bo me presenetilo, če boste drugi v skupini”

Uvrstitev slovenske reprezentance na Euro je bila za evropsko nogometno javnost manjše presenečenje, predvsem pa zdaj Slovenci veljajo za ‘avtsajderje’ turnirja. Toda dobro podučena nemška javnost se zaveda, da so lahko Kekovi fantje pozitivno presenečenje evropskega prvenstva.

“Nemci, kar se tiče Slovenije, poznajo predvsem Jana Oblaka in Benjamina Šeška. Moram biti pošten, slovenski nogomet v Nemčiji ni ravno v središču pozornosti. Je pa Benjamin Šeško eden od najboljših igralcev Bundeslige in Jan Oblak eden najboljših vratarjev na svetu. Bomo videli, kaj lahko dosežete na Euru, sam menim, da imate lepe možnosti za napredovanje iz skupine. Srbija in Danska sta po mojem mnenju na podobnem nivoju kot Slovenija. Angleži so tako ali tako favoriti, ne bo pa me presenetilo, če boste na koncu drugi v skupini,” velike možnosti za uspeh na Euru 2024 Sloveniji pripisuje nemški novinar.

NZS
Foto: Uroš Skaza

Šeško je sprejel pravo odločitev

Ena izmed osrednjih figur slovenske reprezentance je seveda vzhajajoči zvezdnik evropskega nogometa Benjamin Šeško. Ker postaja eden najboljših posameznikov nemške Bundeslige, je seveda tudi v deželi gostiteljici Eura vse bolj popularen in zanj vlada veliko medijsko zanimanje.

“Veste, da je podaljšanje pogodbe najavil v našem podkastu?” nas vpraša Max Backhaus. No, vedeli smo sicer, da je Šeško podaljšal pogodbo z Leipzigom, tega, da je to najavil Bildu, pa resnici na ljubo ne. Max nam tako predvaja njihov dnevni nogometni podkast “Stammplatz”, v katerem slovenski zvezdnik resnično pozdravi vse poslušalce in jim sporoči, da ostaja rdeči bik.

Povezavo do podkasta (poteka v nemščini) najdete tukaj, zgodba o Šeškovi prihodnosti pri Leipzigu se začne po približno minuti, napadalec Slovenije pa poslušalcem sporoči: “Pozdravljeni, dragi ‘Stammiji’. Podaljšal sem pogodbo in veselim se nove sezone v RB Leipzigu. Gremo!”

“Mislim, da je sprejel dobro odločitev. Je izvrsten napadalec, potreboval pa je čas, da je ujel pravo formo. Njegov zadnji mesec je bil res fantastičen, zadel je na vsaki tekmi. Dosega gole, kar je odlično, napreduje pa lahko še, ko je govora o sodelovanju v igri. Še bolj lahko vpliva na igro Lepiziga. Letošnji odhod v Anglijo bi bil verjetno prezgoden, zdaj ima priložnost, da doseže 20, 25 golov in potem lahko gre pravzaprav kamorkoli hoče. Leipzig pa bo zanj dobil res veliko denarja,” napove Max, ki je po prvem treningu Slovenije pripravil tudi posebno reportažo, v kateri je naštel kar 217 ‘selfijev’, ki jih je po tekmi z nemškimi navijači posnel Benjamin Šeško.

NZS
Foto: Uroš Skaza

Upa, da bo znova imel kurjo polt

Euro v Nemčiji bi sicer v celoti gledano moral biti zgodba o uspehu. Tako z organizacijskega kot navijaškega vidika, saj v tej deželi živijo manjšine številnih držav udeleženk prvenstva, lokacije tekem pa so z vidika potovanj navijačev izjemno dostopne. Kakšen dogodek pričakuje nemška nogometna javnost?

“Ko je bilo pri nas svetovno prvenstvo leta 2006, sem imel deset let. Ob spominu na ta dogodek in te tekme imam kurjo polt. To je bil najboljši nogometni turnir, kar sem jih videl do danes. Celotna država je bila ujeta v nogometno vročico in upam, da bo tokrat podobno. Napetost se iz dneva v dan stopnjuje, prihajajo navijači iz vse Evrope in to bo čisto pravi spektakel,” je prepričan novinar nemškega Bilda Max Backhaus.

Prihaja Euro, prihaja fantasy

Pred vrati je eden od športnih vrhuncev leta 2024  – evropsko nogometno prvenstvo. Poglobljeno ga bomo spremljali tudi na Sportklubu, ob tem pa vas vabimo, da sodelujete v priljubljeni igri ‘evropski nogometni Fantasy 2024’.  Potegujte se za nagrade, zagotovili so jih McDonald’s, Shoppster in Telemach.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!