Neverjetno leto, ko se je v Evropo uvrstilo kar 12 nemških klubov

Bundesliga 17. Apr 202418:57 0 komentarjev
Borussia Dortmund
Foto: Guliverimage

V luči torkovega preboja Borussie Dortmund v polfinale lige prvakov, se spominjamo sezone 1996/97, ko je ligo prvakov osvojil prav klub iz Dortmunda. Kar dela sezono posebno je to, da je prihodnje leto v evropskih tekmovanjih nastopalo kar 12 nemških klubov.

V zadnjem obdobju je veliko govora o bitki med različnimi ligami, saj bosta dve najboljši ligi po Uefinemu koeficientu nagrajeni z dodatnim mestom v ligi prvakov.

Italijanska liga je trenutno na vrhu lestvice koeficientov, Anglija in Nemčija pa se borita za drugo dodatno mesto v najelitnejšem klubskem tekmovanju.

V primeru, da bi Borussia Dortmund slavila zmago v ligi prvakov in bi nemška liga osvojila drugo mesto po koeficientu, bi lahko prihodnjo sezono v ligi prvakov nastopalo kar šest nemških klubov.

Toda še bolj neverjetne podvig je nemški ligi uspel v sezoni 1996/97.

Takrat je Dortmund zmagal v ligi prvakov, Schalke pa v pokalu Uefa. Posledično se je kar 12 od 18 ekip nemške prve lige uvrstilo v evropsko tekmovanje v naslednji sezoni.

Za Evropo zadostovalo vsega 41 točk

Najprej sta si tako prvak Bayern München kot drugouvrščeni Bayer Levekusen prislužila mesto v najpomembnejšem evropskem tekmovanju.

Vendar pa se je tretjeuvrščeni Dortmund kot zmagovalec tekmovanja uvrstil tudi v ligo prvakov.

Medtem se je četrtouvrščeni Stuttgart kot zmagovalec domačega pokala uvrstil v Pokal pokalnih zmagovalcev.

Nastal je učinek domina, saj sta Dortmund in Stuttgart s svojima uvrstitvama v ligi osvojila dve mesti v pokalu Uefa, ki sta pripadla šestouvrščenemu Karlsruheju in sedmemu 1860 München, peti Bochum pa se je prav tako kvalificiral zaradi svojega položaja v ligi.

Karlsruhe in 1860 München sta si sicer že priigrala nastope v pokalu Intertoto, mesti sta zasedla Köln in Hamburg, ki je sezono sklenil na 13. mestu.

Hkrati si je 12. Schalke kot zmagovalec pokala Uefa prav tako zagotovil evropsko vozovnico. To je pomenilo, da sta v sezoni 1997/98 dve tretjini nemških ekip igrali v Evropi.

Bundesliga 1996/97
Foto: Wikipedia/zajem zaslona

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!