Lov na rekordni spektakel se nadaljuje

Drugi športi 17. Apr 202411:01 0 komentarjev
Pariz 2024
Foto: Guliverimage

Točno 100 dni pred slavnostno otvoritvijo poletnih olimpijskih igrah v Parizu si je pot v francosko prestolnico zagotovilo 54 slovenskih športnikov in športnic. Kdo ima še možnosti in kdaj bo znana končna podoba reprezentance?

Olimpijske igre 2024, ki jih bo gostil Pariz, so vse bližje. Do otvoritvene slovesnosti na reki Seni je na dan pisanja tega članka ostalo še točno 100 dni. Preverili smo, koliko slovenskih športnikov in športnic iz Slovenije že ima zagotovljeno vstopnico za največji športni dogodek leta.

Pri iskanju odgovorov nam je pomagal Uroš Mohorič, direktor sektorja za šport pri Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS). “Trenutno imamo uvrščenih 54 športnikov oziroma zagotovljenih kvot. Od tega 27 moških in 27 žensk, ki so uvrščeni v 11 panogah, še v 10 panogah pa imamo kandidate.”

Denar ne bo problem

Ker sta se na igre prvič v samostojni Sloveniji že uvrstili dve reprezentanci (do zdaj vedno največ ena, možnost pa imajo še štiri – košarka, košarka 3×3, odbojka, odbojka na mivki), je zelo blizu rekordna številka. “Želja je, da presežemo najštevilčnejšo zasedbo iz Aten 2004, takrat je na igre potovalo 79 športnikov. Da bi presegli London 2012 in Tokio 2021 po številu panog, pa moramo imeti enega predstavnika vsaj v 18 panogah, trenutno imamo možnost za 21.”

Končna zasedba bo znana 7. julija, ko bodo s kvalifikacijami v Pireju zaključili člani košarkarske reprezentance. Predstavitev reprezentance bo sledila 11. julija v Kopru.

“Proračun je pokrit. Projekt se ni začel letos, ampak že v letu 2022 s širšim spiskom vseh potencialnih kandidatov. Ta spisek se s približevanjem iger manjša. Celotna finančna konstrukcija zagotavlja optimalne pogoje za vse, ki so šli skozi kvalifikacije in se uvrstili na igre. Za ta namen obstajajo različni viri financiranja: javni, sponzorski, nekaj tudi iz posameznih panog in zvez. Natančna ocena je zelo težka, je pa številka zagotovo več milijonov,” je Mohorič finančno plat projekta pojasnil na torkovi novinarski konferenci.

Bobinac Kos Mohorič Jontes
Uroš Mohorič (drugi z desne) na novinarski konferenci OKS. Foto: Aleš Fevžer

Komunikacija poteka stalno

Kako pa potekajo zadnji dnevi? “Zdaj lahko le še spremljamo kvalifikacije športnikov in navijamo zanje. Je pa program zastavljen tako, kot da bi se vsi evidentirani kandidati tudi uvrstili na igre. Zato nas nič ne more presenetiti, vsi uvrščeni pa bodo imeli optimalne pogoje. Dnevno smo v stikih z vsemi panožnimi zvezami, ki že imajo uvrščene športnike na igre. Pa tudi kandidate. Ne gre samo za finance, ampak tudi druge oblike pomoči. Strokovne, zdravstvene pomoči, v obliki zdravstvenih zavarovanj, podpore skozi referenčne strokovnjake na posameznih področjih. Pomagamo tudi pri urejanju logistike za določene panoge, kjer lahko prevoz opreme in rekvizitov predstavlja določene težave, na primer jadranje in kajak. Znotraj omejitev, ki jih ima Mednarodni olimpijski komite, iščemo optimalne rešitve za čim boljše pogoje,” je za Sportklub pojasnil Mohorič.

Prav danes so pariški organizatorji v prodajo spustili več kot 250.000 novih vstopnic za igre. Na voljo so le na uradni spletni strani, to pa je ena zadnjih priložnosti za nakup.

Foto: Alexander Hassenstein/Getty Images

Lažje kot pred kratkim

Po 12 letih bodo poletne igre znova na stari celini. Po Londonu 2012 sta namreč sledila brazilski Rio de Janeiro 2016 in japonski Tokio 2021, pri zimskih igrah pa so po Sočiju 2014 najboljši športniki dvakrat zapored gostovali v Aziji (Pjongčang 2018, Peking 2022).

“Evropske države imamo v tem primeru boniteto, da so igre v Evropi. Pariz ni dostopen samo z letalom, ampak tudi po cesti in z železnico. To pomeni lažji transport vse opreme. V primeru dodatnih zahtev so lahko stvari v Francijo dostavljene v desetih urah. Ta logistika nam je v primerjavi s preteklimi in prihajajočimi igrami bistveno olajšana,” se je Mohorič že dotaknil prihajajočih letnih iger v Los Angelesu 2028 in Brisbanu 2032.

Nič drugače

Nekateri športniki sicer ne bodo tekmovali v Parizu. Prihajajoče igre bodo imele še šest lokacij izven Pariza, tako bodo na primer jadralci tekmovali v Marseillu, skupinski del košarke in odločilni boji rokometa pa v Lillu.

“Kaj je precej stran, je precej relativno. Do Marseilla je z vlakom tri ure in pol v eno stran. V vseh satelitskih olimpijskih vaseh so pogoji identični kot v Parizu. Ti športniki bodo tudi tam imeli optimalne pogoje. Na vseh teh lokacijah bodo predstavniki panožnih zvez in OKS. Poskrbeli bomo, da bodo imeli zagotovljeno vse, kar rabijo,” je še zaključil Mohorič, za katerega bodo to prve igre v vlogi direktorja sektorja za šport pri OKS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!