“Dober dan, je to Zavod za zaposlovanje? Potrebujemo igralce!”

Nogometaši Kopra so z včerajšnjo zmago proti Gorici (1:0) naredili pomemben korak k četrtemu mestu, ki najverjetneje prinaša evropsko vozovnico za naslednjo sezono. Sezono, polno vzponov in padcev ter takšnih in drugačni zapletov, so zdaj začinile še številne poškodbe, zaradi katerih trener Zoran Zeljković slikovito razmišlja o tem, da bo moral po okrepitve morda celo na Zavod za zaposlovanje.

Sezona 2021/2022 je bila za FC Koper fantastična in je presegla vsa pričakovanja. Kanarčki so v njej osvojili pokalni naslov in bili vse do zadnjega kroga z Mariborom v boju tudi za lovoriko v državnem prvenstvu. Po teh uspehih so pričakovanja narasla, po drugi strani pa je bila logična posledica dobre sezone tudi to, da so nekateri nosilci igre, denimo Kaheem Parris, Lamine Colley, Žan Žužek in Ivan Jelić Balta svojo srečo (po)iskali na višjem nogometnem nivoju.

Letošnja sezona Kopra ni slaba. Včerajšnja zmaga proti Gorici na primorskem derbiju je bila že 14. v sezoni in z njo so znova bližje tretjim Celjanom kot petim Domžalčanom. A trener Zoran Zeljković poudarja, da si od svoje ekipe želi in pričakuje več.

“S trenutno situacijo nisem zadovoljen. Prepričan sem, da ta ekipa zmore več. Ampak splet okoliščin je takšen, da imamo ogromno težav s poškodbami igralcev. In to ključnih. Prepričan sem, da bi imel v takšni situaciji težave tudi Real Madrid. Vedno si kot trener želim biti prvi, enako velja za moje igralce. A moramo biti realni, odšlo je ogromno izkušenih igralcev, od trenutnega kadra sta bila v nekem obdobju lanske sezone le eden ali dva v udarni postavi. Veliko je novih igralcev, ki niso v ritmu in potrebujejo čas. Naš lanski uspeh je bil bolj izjema kot pravilo, a verjamem v fante in prepričan sem, da smo trenutno samo na 50 odstotkih tega, kar zmoremo,” ocenjuje trener kanarčkov.

Zoran Zeljković. Foto: Uroš Skaza

Da le ne bo treba novega branilca iskati na zavodu

V zadnjem obdobju so se v ekipi kanarčkov zares nakopičile poškodbe. Prejšnji teden so proti Mariboru manjkali Andrej Kotnik, Maks Barišić, Bede Osuji, Matej Palčič, Anis Jašaragić, Timothe Nkada, Matthias Fanimo, William Milovanović, Klemen Hvalič in Franjo Prce. Za tekmo z Gorico so uspeli v zdravniški službi pripraviti vsaj Palčiča in Nkado, po drugi strani se je na stranskem tiru znašel Wilkins Ochieng. Na primorskem derbiju je že v prvem polčasu zaradi poškodbe moral z igrišča tudi Maj Mittendorfer.

“Upam, da z Majem ni nič hujšega, sicer bomo moral na zavod po novega branilca (precej kisel smeh op. a.). Res imamo nenormalno veliko poškodovanih igralcev. Zavedamo se, kakšne so bile naše možnosti za nakupe na nogometni tržnici, vse okrepitve niso prišle optimalno pripravljene. A verjamem, da bodo v prihodnje postali pomembni členi ekipe in dodana vrednost za ekipo Kopra,” razmišlja prvi mož stroke kanarčkov.

Vrhunci včerajšnjega primorskega derbija:

Do konca sezone se obeta vroča bitka za Evropo

Ne glede na vse težave se je Koper z včerajšnjo zmago, ki ni bila prav nič spektakularna, a je bila zelo pomembna, tretjeuvrščenemu Celju začasno približal na vsega dve točki zaostanka. Kar je morda še bolj pomembno, je dejstvo, da so kanarčki zdaj petim Domžalam, ki danes gostijo Bravo, in šesti Muri, ki prav tako danes pričakuje Radomljane, ušli na pet oziroma sedem točk prednosti. Vrata Evrope se tako Primorcem znova vse bolj odpirajo.

“Zdaj je Evropa naš glavni cilj sezone. Vsi konkurenti za mesta, ki jo prinašajo, še igramo med sabo in fantom sem takoj po današnji zmagi povedal, da bomo morali še veliko preigrati, predvsem pa še kako garati, da pridemo do želenega cilja,” zaključuje Zoran Zeljković.