Ena najbolj šokantnih zmag v zgodovini slovenskega nogometa

Veliko veselje Gorice na stadionu Parken avgusta 2004. FOTO: Profimedia.

Stadion Parken v Köbenhavnu, kjer bo Slovenija zvečer lovila nastop na evropskem prvenstvu 2024, je že bil prizorišče velike slovenske zmage. Gorica je tukaj leta 2004 šokirala Köbenhavn in ga premagala s 5:0. Pogovarjali smo se z akterjem ene najbolj presenetljivih zmag v zgodovini slovenskega nogometa, Matejem Mavričem Rožičem.

Gorica je leta 2004 proti favoriziranemu Köbenhavnu v kvalifikacijah za ligo prvakov na prvi izgubila z 1:2, potem pa na stadionu Parken na povratni tekmi šokirala in danskega prvaka premagala s kar 5:0.

V nepozabni ekipi, ki jo je vodil legendarni Pavel Pinni, v njej pa je igralo veliko (pozneje) znanih imen slovenskega nogometa, je bil tudi Matej Mavrič Rožič, ki bo v danski prestolnici tudi danes. Na kraj ene najbolj, če ne kar najbolj šokantne evropske zmage slovenskega nogomet, se vrača prvič.

“Prvič po tisti tekmi bom spet na stadionu Parken. Vračam se na mesto, kjer sem se prodal v tujino. Lahko vam povem zanimivost, ki se mi je zgodila takrat. Molde je namreč takrat Köbenhavnu prodal Magneja Hosetha, ki je zdaj trener Klaksvika, s katerim se je Olimpija merila v Evropi v tej sezoni. Po tem, ko so Norvežani sklenili posel, so si ogledali še tekmo med Köbenhavnom in Gorico, na njej pa opazili mene in se hitro odločili za nakup. Potem sem na Norveškem ostal dve leti. Življenje je polno zanimivih naključij, ni kaj,” nam je zanimivost najprej razkril 44-letni nekdanji reprezentant Slovenije in steber obrambe Gorice.

Strel, po katerem je Jani Šturm postavil končni izid. FOTO: Profimedia.

Razjezila jih je danska rezervacija hotela v Monaku

V nadaljevanju je z nami delil spomine na nepozabno tekmo, od katere mineva skoraj 20 let.

“Bili smo res prava ekipa, ki se je čutila med sabo. Nihče ni pričakoval tako visoke zmage, smo pa verjeli, da lahko pridemo do pozitivnega rezultata. Ta ekipa je imela svoj čar. To potrjuje tudi dejstvo, da smo s številnimi iz tiste zasedbe še danes v stikih. Še vedno se pogosto spomnimo na to tekmo, na ta stadion, na katerem smo prišli do največjega uspeha v zgodovini goriškega nogometa,” je povedal o tekmi, na kateri sta – vsak z dvema goloma – zablestela Aleksandar Rodić in Jani Šturm, pod en zadetek pa se je podpisal še legendarni kapetan Gorice Miran Srebrnič.

“Na to tekmo se sploh nismo preveč pripravljali. Bili smo sproščeni, na koncu pa se je izšlo sanjsko. Hitro smo zadeli in izkoristili njihovo podcenjevanje. Oni so bili tako prepričani v napredovanje, da so že rezervirali hotel v Monaku, kjer je igral zmagovalec tega para proti Monacu v naslednjem krogu. Ko smo to izvedeli, nas je še bolj podžgalo. Pokazali smo, koliko smo sposobni,” je povedal.

Köbenhavn : HiT Gorica 0:5 (0:3)

Köbenhavn, 3. avgust 2004, stadion Parken. 30.061 gledalcev.

Strelci: 0:1 Rodić (28) 0:2 Šturm (39), 0:3 Srebrnič (45), 0:4 Rodić (54), 0:5 Šturm (75).

Köbenhavn: Kihlstedt, Jacobsen, Svensson, Saarinen, Alvaro Santos (od 63. Jonsson), Silberbauer (od 69. Van Heerden), Tobiasen, Norregaard, Bech (od 55. Fredgaard), Bergvold, Moeller. Trener: Hans Backe.

HiT Gorica: Pirih, Srebrnič, Mavrič, Kokot, Živec, Komac, Kršić (od 69. Šabec), Puš, Ranić, Rodić (od 90. Panić), Šturm (od 85. Burgić). Trener: Pavel Pinni.

Po tekmi so skočili naravnost v “jacuzzi”

“Odločil je gol kapetana Mirana Srebrniča ob koncu prvega polčasa, potem pa smo tekmo mirno popeljali do konca. Ko so šli oni na vse ali nič, smo jim mi s hitrima napadalcema Janijem Šturmom in Aleksandrom Rodićem zabili še dva gola. Bili smo zelo mlada ekipa s poveljnikom kapetanom, ki je bil starejši. Od te tekme naprej so šle naše kariere le še navzgor,” se je razgovoril Mavrič Rožič in se spomnil še na anekdoto, ki se mu je močno vtisnila v spomin.

“Dobro se spominjam, da smo takoj po prihodu v garderobe skočili v ‘jacuzzi’. Ko smo ga pred tekmo zagledali, to takrat namreč še ni bil običaj, smo si rekli, da bomo, če napredujemo, vsi poskakali vanj. Po tekmi smo šli z igrišča naravnost v vodo. Od prvega do zadnjega. Še danes obstaja fotografija, ki me spominja na to,” je dejal nekdanji reprezentant, ki je za Slovenijo odigral 37 tekem in bil zraven tudi na svetovnem prvenstvu 2010 v Južnoafriški republiki.

Matej Mavrič Rožič verjame v Slovenijo. FOTO: SPS.

Zdajšnja Slovenija ga spominja na ekipo iz leta 2010

To je bilo tudi zadnje veliko tekmovanje, na katerem je Slovenija nastopila. Danes zvečer ima na prizorišču nepozabne zmage Novogoričanov priložnost, da podoben podvig prvič po 14 letih ponovi. Ji lahko uspe?

“To bo drugačna tekma, kot je bila tista, saj Slovenija ni avtsajder, ampak vodilna ekipa v skupini. So pa še vedno favoriti Danci, a ne takšni, kot je bil Köbenhavn takrat proti nam. Slovenija ima zelo homogeno ekipo. Verjamem v uspeh. Primerjal bi jo s tisto našo iz leta 2010. Fantje dihajo kot eno. So samozavestni, a ne arogantni. To se občuti ob vsakem pogovoru z njimi. Prav je, da verjamejo vase. Presenetijo lahko marsikoga. Danes je to naš adut. Prepričan sem, da lahko te kvalifikacije končamo kot prvi. Že danes,” je še povedal Mavrič Rožič, ki je na Dansko prišel kot strokovni komentator ene od slovenskih televizij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje